Места на листовима винове лозе

Постоји доста пријетњи које љетни становник може очекивати када се брине о грожђу.Биљка је лепа и даје укусне, сочне плодове.На њих жељно очекују вртлари, али не увијек жетва задовољава волуменом и укусом.Да су плодови оштећени, а онда и листови.

Места на листовима винове лозе сигнализирају његову болест

Узроци пјега на лишћу

Ако одлучите узрок знакова, разлог њиховог настанка јеразних болести.То могу бити споре гљива, од којих постоји безброј штеточина или напоран рад.

 • Плијесан је међу болестима које су се манифестовале у мрљама на лишћу и самим бобицама.
 • Оидиум.
 • Алтернариа.
 • Антхрацносе.
 • Апоплекс.
 • Сива трулеж.
 • Вертициллус.
 • Армиллариа.
 • Црна мрља и више.

Главно је да мрље на листовима грожђа могу изазвати настанак болести - гљивица и активност штеточина.Споре гљива и разних инсеката. Оне сорте које се одликују највишим степеном укуса и изгледа и постају прве жртве штеточина.Узгајивачи покушавају да повећају отпорност грожђа на болести, али чак и хибридне сорте не могу узвратити.Ово је због погрешногодлазак.Виноград мора бити стално сечен, оплођен, обрађен и изолован, ако је потребно, за зиму.Ако се изгуби једна од тачака садње, биљка губи снагу.

Комбинација свих фактора бриге и њиховог односа са околином чини грожђе јаком биљком, а болест неће постати још један проблем у његовој култивацији.Сва снага вртлара.

Не навести у једном чланку колико сорти грожђа постоји.Они обедују, вино и универзално.Сваки од њих су различити индивидуални показатељи.Њихов укус, изглед грожђа, висина и правац раста лозе, као и облик лишћа, разликују се.У зависности од климе у региону, сорте грожђа које су прихватљиве за садњу су различите.

Једина ствар која обједињује све сорте је болест и брига.Мјеста на лишћу су уобичајена појава која је узрокована активношћу споре грожђа и напада инсеката.Болести су по природи гљивичне и могу остати унутар винограда, чекајући зиму.Да бисмо заштитили лишће и жетву у будућности, потребна нам је стална превенција.

Ако биљка не обезбеди адекватну негу, онда се формирају мрље, након чега ће биљка умрети ако се развој болести не спречи на време.

Алтернариоза грожђа се појављује у финим смеђим мрљама

Уобичајени узроци пјега на листовима

Друго име за плијесан је пепелница.Узрочник ове болести су споре гљивица, у којима се може живјетибиљног отпада на локацији или на зараженим дијеловима биљке.

Први знак инфекције су мрље на листовима.Ово је сигнал за акцију за узгајивача.Када их видите, морате одмах почети са третманом.Пеге имају жућкасти тон, облик постаје округли.Ако је погођен стари лист, мрља се налази у подручју вена.

Повољни услови за развој болести су висока влажност, облачно време и топлота.Носе се на најмањи ветар.

На полеђини листа формира се доњи део, који је концентрисан тик испод жуте тачке.Након лишћа, преостали зелени делови грожђа су замрљани.Након тога, плодови су погођени.Као резултат, плодови грожђа су суви и читав усев је изгубљен.Будући да је немогуће потпуно уклонити споре из биљке третманима, захваћена подручја морају бити уклоњена тако да се гљива не шири по винограду.

Први знаци гљивице:

 1. Мјеста на листовима.
 2. Суво и пало подручје грожђа.
 3. Образовање са стражње стране длаке.
 4. Оштећене и увијене бобице.

Оидиум почиње са белим и смеђим мрљама на листовима

Оидиум се такође разликује по мрљама и шири се кроз виноград у кратком времену.Патоген биљке је гљива.Када избојци почну да расту, неки могу расти полако или престати да расту.Лист је закривљен и обојен бледим бојама.Даљњим развојем и до почетка љета, мрље постају живље.наглашене боје и потпуно прекривају лист.

Оидиум изгледа као обичан плак, тако да се често може збунити не са болешћу.Временом, споре утичу на цватове и бобице, и суве и падају.Резултат живота оидијума је потпуни губитак жетве.

Алтернариа доводи до смрти листова винове лозе.Његов узрок је гљивична болест.Налазе се на слабим биљкама.Рањивост грожђа је узрок настанка алтернариа мрља.Бијели листови се појављују на лишћу винове лозе, болест се лако мијеша с оидијумом.У процесу развоја, мрље постају тамније.Резултат болести је губитак лишћа и плодова.Напад на бобице испрва је непримјетан, али у процесу добија тамну боју и плодови се исушују.

Болест антхрацносе утиче и на лишће и на цијелу зелену површину грожђа.Места немају глатке ивице.Места постају конвексна и потамне.Током времена, неколико места се може повезати и повећати површину лезије.Пораз доводи до тога да се штета повећава и доводи до губитка приноса.Дубина лезије се повећава како болест напредује.

Апоплексија изазвана узрочницима који користе произведене токсине потпуно уништава винову лозу.Инфекција биљке се одвија у комплексу, који у потпуности утиче на њу.Болест тече тако брзо да не можете имати времена за акцију.Листови одмах нестају, а биљка умире брзином светлости.Подложан апоплексији слаббиљке.Повезани услови су вруће и влажно време.

Апоплексија грожђа је нарочито честа у топлом времену

Гљивице - узрок мрља

Сива трула - гљива, грмљавина, не само виногради.Рот се шири и на листовима и на читавој парцели грожђа.Узрок гљивица може се чувати у земљишту иу зараженим подручјима.Листови, изданци и грожђе су подложни гљивицама.

Вертициллус је гљива која се развија у врућој клими и не може се манифестовати ни на који начин током три године развоја биљке.Биљка продире кроз грожђе.Пеге такође имају жуту боју, постепено потамне и доводе до тога да се зелени делови заједно са бобицама грожђа пресуше и падну.

Армиларија је честа болест која се шири гљивичним спорама.Споре потичу из кореновог система грожђа.Њихова пенетрација почиње од коре грожђа.Болест се манифестује на тачкама и филмовима на спољашњој страни коре корњача.У процесу развоја болести грожђе умире.Да бисте спречили да се читав грм зарази, морате да уклоните заражене области, или потпуно ископате грм и спалите га, након што га уклоните са локације.

Црна мрља или ескориоза се манифестују почетком љета.Видљиво је на листовима и на изданцима.Појава споттинг - округлих црних тачака.У увећаном приказу, тачке карактеришу конвексне површине коре грма.У процесу развоја болести број тачакаповећава. Оне се уједињују на једном континуираном месту. Пеге на винограду постају цорки.

Оштећене листове карактеришу тамне тачке са белом границом. На површини се појављују рупе и сузе. Брига о грожђу је процес који се састоји од више фаза. Квалитет неге зависи од тога да ли ће виноград бити погођен болешћу. Ако се поштују све акције, грожђе ће сазревати и дати добру жетву.