Мерлот грожђе

Мерлот грожђе је техничко, тако да чине прекрасна столна и десертна црвена вина позната широм свијета. За храну није погодан. Узгој ове дивне грожђе је Русија, Медитеран и Алжир. Иначе, ово грожђе се назива "кос" јер су му плодине плаво - црне. Мерлот грожђе заузима друго место у винској жетви, у поређењу са сортом грожђа Цабернет.

Мерлот грожђе

Опис сорте

Грм Мерлот снажан. Винова лоза је умерена. Сорта има цветове мушке и женске, дакле способне за самоопрашивање. Листови су заобљеног облика, састоје се од пет лопатица тамно зелене боје, понекад добијају бронзани тон. Гроздови нису велики и имају цилиндричан облик и достижу тежину од 110 - 150 грама. Плодови су округли плаво-црни са воскастим премазом. Кожа је доста густа, пулпа је сочна, месната. Број семена у јагодама варира од 1 до 3 комада. Понекад се грожђе подвргне плодовима грашка. Период дозријевања грожђа Мерлот овиси о врсти вина које намјерава произвести. За столно вино период сазријевања је 153 дана и беру се крајем септембра. За десертно вино - 164 дана и сакупите га почетком октобра. Акумулира шећерно грожђе у односу 22 грама на 100 цм3. Топлијеклима у којој се узгаја ова сорта, то је више шећера у стању да акумулира. Сорта мерлот је прилично отпорна на гљивичне болести, али најчешће пати од оидиума.Сорта је прилично непретенциознау култивацији и отпорна је на мраз.

Опис добивеног окуса вина од овог грожђа овиси о мјесту његовог раста. Најбогатији и најбогатији укус је примећен у грожђу које се узгаја на Медитерану. Пошто је та клима најпогоднија за њену култивацију.

Предности и недостаци сорте

Сорта мерлот припада сорти вина за храну, није прикладна. У наставку је опис предности и мана сорте:

  • Главна предност тога је богат букет вина који се од њега производи. Кушачи широм света приписују му опис како је богат и богат букет арома и укуса карамеле, вишње, вишње и шљиве.
  • Сорта мерлота прилично брзо сазрева и скупља шећер.
  • Отпоран на суву климу.
  • Толерише умјерене мразеве, али на мјестима са хладном климом мора се склонити за зиму.
  • Болест звана плијесан није осјетљива.
  • Његови недостаци укључују предиспозицију за плод грашка и осјетљивост на оидијум. Да бисте избегли ову болест, редовно спроводите превентивно прскање.

Зрели грозд грожђа мерлот

Узгој грожђа Мерлот је одговорно пословање. Од тога зависи укус вина које долази из његакакву земљу да га посади. Пијесак даје благи окус вина, а окус лимете постаје живљи и разноврснији. Опис техника и тајни узгоја грожђа у свакој земљи је индивидуалан, јер све зависи од климе.

Корисна својства грожђа мерлот

Опис корисних својстава ове прелепе винове лозе је веома опсежан. Мерлот садржи довољну количину витамина и минерала као што су калијум, магнезијум, цинк, натријум. Користи се код кардиоваскуларних болести и болести бубрега. Калцијум у свом саставу је одличан за болести костију и губитак косе. Магнезијум у свом саставу повољно утиче на људски нервни систем. Неки људи доживљавају нетолеранцију према овом грожђу, али све је то врло индивидуално.