Мере за лечење и превенцију миксоматозе код зечева Кунићи

Међуаснеисхих и смртоносне болести зечева заузима посебно место Микоматосис.Ова вирусна лезија је способна да уништи велику популацију животиња.Још увек није развијен идеалан лек који гарантује лечење.Да бисмо се супротставили овој ужасној болести, погледајмо шта је миксоматоза код зечева, која средства превенције и лечења постоје.

Специфичност болести

Миксоматоза је акутна вирусна болест која погађа лагоморфне животиње.Болест је једна од најопаснијих за зечеве.То изазива озбиљну штету на комерцијалном и аматерском узгоју кунића.

Микоматосис трпи:

 • дивки и домаси куници;
 • зечеви;
 • пика (сенпостаки).
 • ​​

Историја дистрибуције

Болест је прво научно описана на пријелазу из КСИКС - КСКС века.у источним регионима Јужне Америке.Примарни носачВирус је био један од типова лагоморфа, који је развио наследни имунитет на болест.

Средином КСКС века. Аустралске власти се суочавају са проблемом неконтролисане дистрибуције зечева широм континента. Животиње су изазвале непоправљиву штету ендемичној флори и фауни. Као средство за борбу са зечевима, изабран је вирус микоксоматозе.

Слична ситуација са брзим растом популације зеца развила се у Француској. Овде су власти донеле сличну одлуку - да користе вирусне болести да смање број животиња.

Као резултат тога, вирус који је вештачки доведен из Латинске Америке у Аустралију и Европу као средство за борбу против раста популација дивљих зеца, изашао је из контроле. Ако се у Аустралији, због изолације континента, болест није проширила даље, онда се из Француске 1955. г. Мксоматоза брзо шири широм Европе и изазива разорне епизоотије (епидемије животиња).

Примарни сој је брзо постао слабо патогени (слаба и незнатна манифестација знакова болести са мање озбиљним посљедицама), што је довело до смањења морталитета код животиња. Али како се вирус ширио широм планете, под утицајем спољашњих климатских и природних фактора, почео је да мутира, што је довело до неколико варијанти болести.

Узрочни агент

Узрок те страшне болести је ДНК вирус. Њен ефекат на људе, као извор развоја било којих патологија или болести, није идентификован. ВирусМиксоматоза је високо отпорна и промењива. Ови параметри одређују ризик од болести.

Карактеристичне особине вируса:

 • садржи ДНК структуре;
 • има неколико мутирајућих сојева;
 • показује високу адаптабилност на спољашње услове околине, укључујући екстремне температуре.

Инфективни механизам

Миксоматоза се шири преношењем вируса са једне животиње на другу. Носиоци вируса у природи су зечеви и дивљи зечеви. У узгоју крзна, болест се шири од заражених или инфицираних појединаца. Вирус се излучује из носа и очију.

Механички вектори болести су паразити. Витална активност инсеката узрокује сезонске појаве болести. Епидемије болести достижу вршне вриједности у прољеће и љето, у сезони максималне активности носача инсеката. У комараца, буха и стјеница, вирус може живјети до двије стотине дана.

У погођеном телу вирус је локализован у следећим органима и ткивима:

 • крв;
 • кожа;
 • поткожно ткиво;
 • јетра;
 • слезина;
 • жлезде;
 • мозак;
 • гениталије.

Начини преноса:

 • угризи паразита који сишу крв;
 • заразни пренос - директни контакт, контакт са инфицираним појединцима;
 • контакт са излучевинама из носа и очију зараженог кунића који је остао на сијену, трави, храни или у води;
 • ваздухопловна стаза наблиски налаз;
 • начин домаћинства - кроз инвентар, производе за његу.

Период инкубације између уласка болести у организам и појаве симптома је од недеље до три. Стопа манифестације зависи од нивоа имунитета и здравља животиња.

Преживљавање животиња након болести већ дуго времена су носиоци болести.

Облици болести

Постоји шест облика болести.

 1. Класична (едематоус). Трајање од 0,5 до 1,5 недеље. У ретким случајевима, може бити одложено: максимално забележено - до 28 дана. Плућа бубре и садрже упалне жаришта. Лимфни чворови и слезина се пуне крвљу и расту. Повећајте величину ткива бубрега. Овај облик је фаталан у 100% случајева.
 2. Нодуларни (нодуларни). Образац је дужи у трајању од 1-1,5 месеца. Места формирања нодула - леђа, нос, стопала, капци. Величина квржица је од 2 мм до 4 цм, а након 1,5-2 недеље чворићи пролазе некрозу. Мале ерупције се формирају на ушима, очима и носу, које постепено расту и брзо се отварају. У недостатку квалитетне неге животиња, стопа смртности за овај облик износи 65%. Коришћењем савремених медицинских мера и редовним лечењем чворова јодом, стопа смртности се смањује на 30%.
 3. Респираторно. Последњих година идентификоване су нове сорте миксоматозе које утичу на респираторне органе. Додатни облици испољавања болести су - бујно цепање и цурење носа. Инкрвни и лимфни угрушци се формирају у поткожном ткиву.Са дугим током болести прати упала плућа.
 4. Абортиве.Облик је повезан са оштром променом у природи, интензитету и манифестацијама болести.
 5. Атипично.Болест наставља са необичним особинама и манифестацијама.
 6. Брисано.Још једна атипична форма.

Вирусна манифестација

Симптоми миксоматозе код зечева:

 1. Акутни коњунктивитис - едеми лепљење капака, обилно лучење гноја и слузи из носа и очију.
 2. Тумори испод коже у облику густих грудица.Формира се у различитим деловима тела - на глави, у анусу и спољашњим репродуктивним органима.Гнојни серозни исцједак из гениталија.Симптоми вирусних лезија на гениталијама жена појављују се раније него код мушкараца.
 3. Уши висе.
 4. Погоршање крзна.Вуна постаје набрана, тврд, губи своју природну здраву боју.
 5. Мукозне мембране постају бледе.
 6. Понашање је обележено слабошћу, поспаношћу и депресијом.Могућа дезоријентација у простору, нарушена координација.У каснијим фазама животињске лажи, не реагује на спољне подражаје.
 7. Тешко повремено дисање.
 8. Смањен апетит, потпуно напуштање хране.

Примарне манифестације болести без обзира на облик:

 • црвенило и формирање малих квржица на кожи у капцима, ушима;
 • 24-48 сати пре него што се на животињама појаве знакови за кратко време, температура расте на 40–41 ° Ц, затим се температура враћа на нормалу.

Фаза активног тока болести: код одраслих - од 1,5 до 2 недеље, код младих животиња - до недељу дана.

Групи с ризичностми

 1. Малки куници с незрели имунитет до 60 днеј.
 2. Ослабљене и мршаве животиње.
 3. Личности в непостојани условиа.

Животиње које су биле оболеле од миксоматозе и које су преживеле постале су потпуно имуни на било који облик болести током дужег периода.Чешће стечени имунитет на болест траје цијели живот, али не увијек.Постоје случајеви поновљених болести појединаца.

Опасност за људе и друге животиње

Мксоматоза је опасна само за припаднике реда лагоморфе.Људи и друге животиње се не могу заразити вирусом.Али они служе као активни носиоци болести, па када се идентификују болести, инфицирани појединци треба да буду заштићени од контаката не само са зечевима, већ и са другим представницима животињског света.

Месо заражених особа је забрањено користити као храна.Кунићима у зони инфекције, који још нису показали клиничке знакове вируса, дозвољено је клање за месо.

Карантин

В регионах с високим ризиком за развијање миксоматозе, вакцинација је обавезна.Када је избијање вирусне болести проглашено карантином, штоподразумева следеће мере:

 • након прецизне дијагнозе, терен је проглашен неповољним;
 • ветеринарске службе успостављају карантинску зону са дефиницијом прецизних граница;
 • стручњаци спроводе мере за спречавање и елиминисање болести - клање свих зечева у карантинској зони, спаљивање лешева, меса и коже.

Ограничења карантина:

 1. На путевима у зони су инсталиране специјалне дезинфекционе баријере и отирачи са раствором каустика.сода 3%.
 2. Спречити сваки контакт са домаћим и дивљим животињама.
 3. Дневна дезинфекција у просторијама садржаја.Ова процедура има за циљ да убије инсекте који могу носити вирус.
 4. При раду са кунићима, дозвољено је да се користи само заменљива одећа и обућа која се свакодневно обрађује у парном купатилу.
 5. Потпуни престанак контакта са местима где се држе други зечеви.
 6. Ограничити улаз и излаз моторних возила.
 7. Стоит извен зоната, инвентар, опрема, продукти се минимизирани.

Услови за уклањање карантина и ограничења:

 • престанак инфекције нових појединаца;
 • одсуство нових погођених животиња током периода инкубације вируса;
 • потпуна дезинфекција просторија, ћелија;
 • уништавање ватре свих жртава, кожа, постељина, хранилице, храна, опрема.

После опоравка, животиње се стављају у карантин најмање 2-3 месеца.

Превенција болести\ т

Проблематично је излечити болест кунића као што је миксоматоза, тако да је боље предузети максималне мере да би се избегао развој вирусне инфекције. Да би се ријешио овај проблем, вриједи редовно иу доброј вјери провести цијели низ превентивних мјера.

Основне препоруке

Списак превентивних мера за спречавање миксоматозе код кунића:

 • чишћење станица;
 • контрола глодара, контрола глодара;
 • хигијену животиња;
 • потпуна интегрисана исхрана;
 • редовно додавати витамине и минерале у оброке како би ојачали имуни систем и побољшали свеукупно здравље;
 • карантин за нове кућне љубимце најмање 7 дана.

Вирус је осетљив на етар, формалин и алкалије. Делимични или потпуни губитак активности у вирусу настаје након 25-минутне обраде на температури од 55 ° Ц. Вирус задржава своју одрживост до 100 дана када је у околини са температуром од 8-10 ° Ц.

У лешу, вирус је активан недељу дана након смрти. У сушеној кожи на температури од 15-20 ° Ц, инфективни агенси остају активни и до 10 месеци.

Ваццинатион

Вакцине за миксоматозу неколико зечева користе се за имунизацију у земљама пост-совјетског простора. Они се узгајају од најчешћих врста болести.

Вакцинација лековима се спроводи два пута тридесет дана, сваки по 1 мл. Утврђено је да вакцина пружастална заштита од вируса у року од 8 - 9 месеци.

Три мјесеца након примарне вакцинације, проводи се поновни поступак давања лијека. Важно је правилно складиштити вакцине - на сувом, тамном месту, са температурним опсегом од 2 до 8 ° Ц.

Опште информације и процедуре за вакцинацију:

  Извршена интрамускуларно, субкутано, интракутано.
 1. Трудни зечеви се могу вакцинисати у било које време током трудноће потомства. Кунићи млађи од 2-3 месеца добијају антитела од вакцинисане жене кроз млеко.
 2. Сваки појединац је калемљен са посебном иглом.
 3. Након вакцинације, зец се пажљиво прати три недеље.
 4. За интрадермалну вакцинацију користи се ињекција без игле.
 5. Вакцина је безопасна када се користи према упутству.
 6. Напет имунитет се формира трећег дана након вакцинације, траје најмање годину дана.
 7. Усклађеност са условима складиштења вакцина игра кључну улогу у ефикасности лека.
 8. Забрањено је вакцинисати болесне зечеве.

У подручјима са ниским или умјереним ризиком од развоја обољења које се разматра, вакцинација кунића против миксоматозе се проводи једном, након што животиње достигну старост од једног и пол мјесеца. За места са повећаним ризиком од развоја болести, вакцинација се врши након три месеца након почетне вакцинације.

Вакцинација не даје 100% гаранцију против инфекције миксоматозом. Разлог за неуспјех заштите може битислуже слабости имунитета кунића, као и обављању активности након што вирус уђе у организам.

Редовни прегледи

Миксоматоза код кунића се открива као резултат низа мјера:

 • поређење података о болести;
 • идентификација карактеристичних клиничких знакова;
 • праћење патоанатомских промена;
 • лабораторијска истраживања.

Дијагноза је неопходна за тачно одређивање болести и њену диференцијацију од инфективне фиброматозе и стафилокока.

Лечење миксоматозе

Са економске и комерцијалне тачке гледишта, лечење миксоматозе је непрактично.Ова ситуација је посљедица ниске ефикасности развијених метода сузбијања болести.Чак и уз употребу различитих мјера и начина лијечења, смртност остаје висока.

Стриппинг

Акције при идентификацији оболелих кунића:

 1. Хитно одлагање и изолација појединаца са вирусом из остатка стада.
 2. Потпуна дезинфекција ћелија.Паљење стеље, хранилице, опрема, храна.
 3. Како би се спријечио пријенос вируса на друге појединце, након сваког контакта са болесним зецом, темељито опрати и дезинфицирати руке.
 4. Организација читавог низа мјера за лијечење погођене особе.
 5. Редовна инспекција здравих особа.Ако је могуће, максималну изолацију свих зечева, избегавајте велике групе.Одбијање коришћења заједничких хранилицаводе за пиће.
 6. Вакцинација здравих појединаца ако није извршена.
 7. Организација средстава за борбу против могућих носилаца вируса.

Лековити препарати

Лечење миксоматозе код кунића лековима је ефективно у почетним фазама.За борбу против вируса користе се комплексни и системски антибиотици.Лијек се додаје у воду за пиће, мијеша у храну.

Независно од начина лијечења, препоручује се било какво дјеловање у координацији са ветеринарским стручњаком.Требало би да се консултујете са њим пре употребе било ког лека.Важно је да пре употребе лекова пажљиво прочитате упутства произвођача.

Лекови за лечење:

 1. Имуномодулатори - Гамавит, Риботан, Салмозан, Макидин, Иммунофан.Гамавит - четрнаест дана дневно субкутано убризгава ињекције (2 мл).
 2. Баитрил, Енрофлон.Пет дана животиња се леми са леком који се разблажује у води.Дозирање - 1 мл на 10 кг живе масе.
 3. Фоспренил.Ињекције субкутано 3-4 дана за редом по 1 мл.Ако зец одбије течност приликом узимања лека, Рингер-ов раствор се убризгава како би се елиминисала интоксикација.
 4. Фукортсин, раствор јодног алкохола.Средства за лечење коже и поткожних лезија.Обрада се врши 2-3 пута дневно.
 5. Акуамарис.Одржава нормалан респираторни ритам и уклањање слузи из слузокоже и респираторног тракта.
 6. Офлоксацин, сличанкапи за очи и маст. Пре употребе производа, очи се третирају физиолошким раствором да би се уклонио гној и слуз. Симптоматско лијечење коњунктивитиса - обавезна мјера.
 7. Додаци витамину Б. Субкутане ињекције за недељу дана.
 8. Фанниферон. Постоји позитивно искуство у третману са овим биолошким производом. Дозирање - 1 мл на 10 кг масе. Пет ињекција, једном дневно, у интервалима од 24 сата. Лек није забележен рецидив, он доприноси развоју јаког имунитета.

Повезане мере:

  \ т
 • побољшано храњење;
 • конверзија у суве, топле услове са стабилним температурним режимом не нижим од 20 ° Ц;
 • избегавање стресних ситуација, смиреност, миловање.

Традиционалне методе

Народни неконвенционални лекови могу лечити миксоматозу, али се користе паралелно са општим мерама лечења.

  \ т
 1. Свеже или прерађено нерафинисано уље. Средства подмазују захваћена подручја тијела.
 2. Малтер од камилиног трна. Камени бодљи су стављени у посуду, изливени топлом прокуваном водом, покривени поклопцем и инфундирани 2-3 сата. Инфузија се филтрира кроз сито или газу. Од 2 до 4 мл раствора се убризгава стерилним шприцом у подручје телета животиње. Запремина лека не треба да прелази 5 мл дневно.
 3. У почетним фазама, препоручује се хранити першином. Они су убризгавали у исхрану: гране смрче, гране и лишће малина и рибизле, свеже лишће хрена, пулпу бундеве, сок од ананаса.
 4. ФромАроматерапија која користи уље еукалиптуса помаже у излучивању носа.

Употреба неконвенционалних метода лечења треба спровести само након консултација са ветеринарским специјалистом.Лекови, терапеутски третмани се спроводе до потпуног нестанка симптома лезије.