Мала фарма за зечеве то ради сама Раббитс

Данас, узгој кунића, за разлику од већине подсектора домаће пољопривреде, показује снажан раст и високу профитабилност. Све већи број љетних становника, власника личних домаћинстава и фармера почиње да узгаја зечеве, не само да задовољи своје потребе, већ и да оствари профит.

Мини-фарма за куници

Већ у почетној фази, одмах након одабира пасмине, поставља се питање гдје се држе зечеви.Кавез? Два? Само они љубитељи ових животиња за које је узгој кунића хоби одговорит ће потврдно на ова питања. Међутим, за развој сопствене привреде, добијање укусног и хранљивог меса, влакна и вуне једне или две ћелије није довољно.

Стога, не само искусни, већ и почетни узгајивачи престају са избором да држе ове животиње на мини фармама.

Врсте мини фарми

Сви постојећи миниформи могу се условно сврстати у само 4 типа:

 • декоративни;
 • мини дацха;
 • дворци средње величине (на приватним фармама);
 • велика-индустријска.

Прве двије врсте фарми се не примјењују на цјелогодишње становање кунића (узгој), а посљедња фарма на пописукарактеристике пољопривредно-индустријских газдинстава и великих фарми.

За изградњу индустријских фарми потребне су велике инвестиције, присуство великих површина и помоћно особље.

Мини фарме домаћинстава, за разлику од великих, су економичне - оне не захтевају велике трошкове током изградње, могу их сервисирати један радник (2-3 пута недељно) са довољно великим бројем зечева. А избор дизајна које нуде домаћи произвођачи је прилично опсежан.

Микхаилов мини-фарма с огревом

Међутим, приликом преузимања пољопривредних газдинстава ("кључ у руке") од произвођача, постоји ризик од добијања објеката од лошег квалитета, што може довести не само до болести, већ и до смрти зечеве стоке. Редослед цена "фабричких" мини фарми често прелази вредност личног буџета узгајивача зечева.

Алтернатива је јасна: мини фарма за зечеве се прави ручно.Данас је изградња фарме, коју је предложио професор И. Микхаилов, заслужено најпопуларнија међу узгајивачима кунића.На основу пажљивог поштовања технологије, усклађености са димензијама саставних делова наведених у цртежима, производња стана за зечеве је сасвим изводљива сопственим рукама.

Радни цртежи

Фарма за зечеве је прилично компликована структура. Његова производња властитим рукама захтијеват ће расположивост радних цртежа, пажљиво детаљно описивање свих чворова и веза. НајоптималнијиОдлука да се одабере таква техничка документација биће на специјализованим локацијама посвећеним узгоју кунића.У отвореном приступу постоје цртежи мини-фарми различитих модификација, прилагођене не само за узгој кунића одређених пасмина, већ иу одређеним климатским зонама.

Мини-фарме за цртање

Компоненте фарме

Све мини фарме у свом пројекту имају:

 • сталак на којем се налази главна ћелија са одјељком за ходање, корито за храњење и пијаница;
 • ​​
 • одељак за гнијежђење;
 • горњи слој са материчним и отсдним одјељцима.

Поред наведених дијелова, фарма за узгој кунића опремљена је хранилицама за бункер.Њихово присуство повећава аутономију животиња - храна се не опскрбљује више од једном сваких 5-7 дана без кршења санитарних и хигијенских норми.

Када се властитим рукама гради мини фарма, потребно је обезбиједити систем за гријање воде у посуди за пиће, који ће омогућити држање кунића на ниским температурама изван структуре капитала - на отвореном.

Конструктивни елемент је обавезан за изградњу мини-фарме.

Мини-фарма в схеме

Материали и инструменти, которие рабили в конструкции на фарме

Минимален список градивних материалов, потребних длаИзградња мини-фарме која ради сам: укључује:

 • дрво (даске и надвишење);
 • шперплоча;
 • Фибербоард;
 • галванизовано гвожђе;
 • метал месх;
 • кровни материјал (шкриљевац, кровни материјал);
 • вијци (чавли);
 • Боја.

Све дрвене површине структуре зеца третиране су антисептиком (антифунгална средства).

Греду се препоручује употреба најчешћих величина - 20к40 или 30к 40 мм.Када купите дрво минималне дужине (2 м), остварују се значајне финансијске уштеде.

Конструкција ће захтијевати пила за пиљење (убодну тестеру), бушилицу (одвијач), чекић, клијешта, металне шкаре (у недостатку убодне тестере).

Делове и компоненте ћелија, хранилице бункера и друге сложене елементе је лакше направити помоћу шаблона.

За всички дел на фарми потребен је ваш материал

Локација мини-фарме

неке санитарне услове.Мини-фарма треба да буде лоцирана на таквој удаљености од просторија за становање како би се спречило продирање мириса из секрета зечева у стан. Задњи (чврсти) дио налази се на сјеверу, с предње стране, с вратима, коритом за храњење и коритом, на југу.

Да ли треба да измислим?

Сваки узгајивач кунића жели изградити мини-фарму која је јединствена по свом дизајну и која може задовољити све замисливе и незамисливе захтјеве најновијих метода узгоја животиња.Искусни узгајивачи препоручују проучавање искуства већ поменутог И. Михајлова - аутора методе убрзања уузгој кунића и Н. Золотукхин - један од најискуснијих домаћих узгајивача кунића.

О мини фарми прве информације је доступно у довољној количини - скоро сви искусни узгајивачи користе идеје овог научника у својим практичним активностима и користе основна конструкциона решења која је предложио Михаилов у изградњи мини фарми.

Микхаилов мини-фарм је једноставно и практично решење

Посебно, једно од таквих решења је био конус за сакупљање зечјих фецеса, који је искључивао измет од пада у храну или воду. Остале позитивне карактеристике Микхаиловог газдинства су једноставност у склапању конструкције и њене инсталације, дуги вијек трајања од 15 година и, што је данас важно, оптималан однос трошкова везаних за производњу мини фарме са квалитетом и количином производње производи - месо, крзно, доље.

С обзиром на малу површину (око 1,4 квадратна метра) коју заузима мини фарма Микхаилов, она је примјењива за рад у љетњим кућама и приватним пољопривредницима узгајивача који су ограничени на окупираној територији.

Информације о пројекту мини-фарме за пројекат Н. Золотукина су нешто мање, али резултати модернизације Михајловљеве замисли омогућили су узгајивачу зеца да смести више животиња на горе поменуто подручје.

Захваљујући употреби комбиноване подне облоге (база - равна плоча, додатни материјал - метална мрежа) Золотукхин је успео да се размножи на истом једном и по квадратном метруповећати број ћелија изложених на додатним нивоима.

Стога, користећи теоретске и практичне методе које су развили водећи стручњаци у земљи, не може бити тешко за новопридобитног узгајивача зеца да властитим рукама изгради мини-фарму.