Мадагасцар Цацтус Палм Палмс анд датес

Пацхиподиум је егзотична биљка задомаћи баштован.Мадагаскар палма код куће, за коју се брину многе особине, једна је од најнеобичнијих собних биљака.

Пацхиподиум - палма Мадагаскар

Таква палма је посебно лепа током цветања.Да би се то постигло узгајањем биљке код куће није тако лако.Важно је да се правилно бринете о таквом палми.Ако је све урађено исправно, баштован ће имати среће да види цветни пахидодијум.

Сорти и опис

Цвет Пацхиподиум је необична биљка.Чињеница је да њен изглед има особине палми и кактуса.Биљка има распрострањену круну и снажан лијепи труп, прекривен шиљцима.Упркос имену, пацхиподиум се не односи на палме.Ова биљка је сочна, припада породици кутрових.

У природи, такав цвет расте до висине од 10 м. Код куће се ријетко може узгајати примјер више од 1,5 м, али таква палма дивно цвјета.Цвет расте споро, постепено се повећава у величини.Најчешћи типови таквих биљака:

 1. Пацхиподиум Ламер.Најчешће врсте које то чинерасте до 8 м висине.Дебло ове биљке прекривено је малим грбовима, а листови могу досећи дужину од 40 цм.
 2. Пацхиподиум Сандерс.Разликује се сферним стаблом и густом круном.
 3. Пацхиподиум Зхаиа.Компактан цвет, достиже висину до 60 цм.Зхаии је један од најбољих компактних врста палме Мадагаскара.
 4. Пацхиподиум је густо цветан.Разликује се бујном круном и лепим жутим пупољцима.

Остале биљне врсте, као што су пачиподијум сочне, хоромбензе, јужне, розете, итд., Такође расту у природи, а те врсте се ретко користе за кућну културу због одређених посебности неге.

Биљке су погодне за размножавање из семена и пресађивања.Првим методом морате купити садни материјал.Независно добијте потребан број семена неће радити.

Карактеристике неге

Када се узгаја паћипод, брига код куће треба да буде што је могуће пажљивија, јер свака грешка може довести до смрти биљке.Пошто палма Мадагаскара расте у тропским условима, важно је обратити пажњу на:

 • осветљење и температуру;
 • влажност ваздуха;
 • заливање;
 • састав тла;
 • ђубриво и пресађивање.

Брига за такву палму се прави током целе године.Зими је неопходно да јој се обезбеде удобни услови: хладноћа и умерена влажност ваздуха.

Заливање је сведено на минимум.Главна ствар је да се осигура да се земљиште у лонцу не осуши.

Осветление и температура

Када се узгајају такве популарне биљне врсте као што су Пацхиподиум Саундерс или Пацхиподиум Ламер, кућна нега не би требало да представља проблем. Важно је обратити пажњу на осветљење, влажност и температуру ваздуха. Најудобнија палма Мадагаскара у делимичној хладовини. За мање влаге. Прскање лишћа није потребно. Главно је да ваздух није превише сув. Удобна температура - 24-28 ° Ц, минимална температура за зимовање је 16 ° С.

Састав и наводњавање земљишта

Лаки хранљиви типови земљишта погодни су за узгој. Можете да направите мешавину земље тако што ћете мешати траву, песак и лист. За хранљиву вредност можете користити угаљ.

Залијевање пацхиподиум не би требало да буде честа.Стање тла у лонцу треба пратити, избјегавајући његово сушење. У љето, биљка се залива једном у 4-5 дана, али зими још мање. Због ниске температуре, прекомерна влажност може довести до труљења кореновог система.

Пацхиподиум има дуге бодље

Храњење и пресађивање

Потребно је хранити пацхиподиум са комплексним једињењима. Најпогоднија специјална ђубрива за сукуленте. Припрема се врши 1-2 пута месечно. Није потребно оплодити зими.

Трансплантација такође има своје карактеристике. Упркос ријеткости ове процедуре (проводи се 1 пут у 4 године), важно је водити рачуна о властитој сигурности.

Оштре бодље овог цвета су отровне, па се трансплантација врши само рукавицама, а дебло палме се омата окодебела тканина.

Како пресадити пацхиподиум:

 1. Биљка је пресађена заједно са земљаном куглом. Пацхиподиум се може пресадити у рано прољеће, док се биљка не почне пробудити након зиме. Цветање пацхиподиум је забрањено да пресадити. Таква операција ће нагласити цвијет. Важно је приступити овом задатку с опрезом.
 2. Након пресађивања у већи лонац, биљку треба оставити на миру. Мора се прилагодити новим условима неколико дана.
 3. Потребна је прецизност. Не препоручује се помицање лонца, залијевање и освјетљавање биљке и њени листови су умјерени.

Када пацхиподиум цвјета, било какви поступци заштите (осим наводњавања) могу наштетити биљци. Сваки вртлар би то требао знати.

Репродукција пацхиподиум

Размножавање пацхиподиума код куће врши се семеном и резницама. За прву методу, важно је створити услове за раст стакленика. Немогуће је да сами набавите семе. Размножавање семена је следеће:

 1. Тло помијешано са пијеском и вермикулитом ставља се у припремљену посуду. Изливени супстрат заливен је топлом насељеном водом.
 2. Семе се третира фунгицидима, а затим натопи 2-3 сата у води.
 3. Сетва се врши у лонцима са земљом. Узмите семена на удаљености од 2-3 цм један од другог. Садни материјал је посут танким слојем земље.
 4. Посуде су прекривене полиетиленом и складиштене на топлом месту.

Размножавање резницама је сложен процес, од чега се развија пацхиподиумсеме лакше.Таква репродукција пацхиподуим код куће има своје карактеристике.Потребно је користити само апикалне избојке.Остали делови стабљике су неупотребљиви.Размножавање резницама врши се у пролеће, у комбинацији са резидбом.

Пацхиподиум треба резати оштрим вртним ножем или маказама.Одсецање клице се одлаже у води пре садње.

Изрежите 12–15 цм врхова и испустите га у претходно очврснути песак.Пре садње, такође је могуће третирати биљку стимулатором формирања корена.

Болести и штеточине

Ова биљка нема озбиљних проблема са болестима и штеточинама које ријетко нападају палму Мадагаскара.Ако је стање повређено, могу се појавити знакови:

 • трулеж (корен и апикал);
 • присуство паука;
 • инсекти;
 • трипси.

Орезати болест и борити се против штеточина са специјализованим средствима.Најчешћи лекови су Ацтеллиц и Фитоверм.

"Фитоверм" - лек за различни штеточини

Заклучение

Дължина на Мадагаскар има необичен изглед, вклучаа значение пальма и кактуса. Цвет пацхиподиум је посебно леп.Цвјета, мада ријетко, али обилна и сјајна.Да бисте посматрали овај феномен, требали бисте знати све значајке бриге о цвијећу.

Нема проблема са наводњавањем, температуром садржаја и ђубривом.Најтежи догађај је трансплантација: због отровних бодљи на стаблу цвећаВрло је тешко извршити ову процедуру, тако да требате користити дебеле рукавице или омотати дршку длана тканином.Размножавање биљака врши се или семеном или резницама.