Лунарни календар за узгој парадајза у 2019. Парадајз

Једна од најомиљенијих баштенских култура су парадајз. Велики избор сорти црвеног, жутог, ружичастог и црног парадајза омогућиће сваком вртлару да изабере културу по свом укусу. Узгој парадајза је веома популаран код фармера и вртлара аматера. Да бисте добили максималну корист од садње садница, потребно је да научите када садите саднице парадајза на лунарни календар.

Са овим информацијама можете узгајати добре парадајзе и жетву обилну жетву.

Агроастрологија

Астрологија је продрла у агрономију пре много година. Као знаност, недавно се појавила и агроастрологија. Од давнина људи су обраћали пажњу на понашање животиња, промене времена и фазе Месеца. Модерна астрологија омогућава креирање календара за вртлара. Постали су незамењиви помагачи. Лунарни календар парадајза за 2019. годину резултат је напорног рада научника. Садржи потпуне информације о неповољним и повољним данима. Важно је не само придржавати се препорука из календара, већ и знати које се агротехничке мјере проводе за парадајз.

Усклађеност са календаром Месеца може повећати жетву за 30%.

Фазе Месеца

Повезаност Месеца са биљним светом је одавно доказана. То утичепроток сока у биљкама, тако да су агрономи вођени лунарним календаром. Показује колико је најбоље садити парадајз. Можете убирати богату жетву тако што ћете садити саднице парадајза на лунарном календару у повољним данима. Ако то није могуће, онда можете обављати радове на слијетању других дана, али уз период младог и пуног мјесеца.

У астрологији се разликује појам лунарног месеца, који означава период пролаза Месеца око Земље.

Један лунарни месец је подељен у 4 фазе сателита Земље:
  Нев Моон. Дан пре почетка новог месеца, корови и оштећени изданци се уклањају. На дан младог месеца није могуће извршити манипулације са парадајзом. Једино што можете учинити овог дана, опустите земљу и сакупите семе. Материјал сакупљен на новом месецу је веома добро ускладиштен.
 1. Растући Месец. Просјечно трајање овог периода је око 11 дана. У овом тренутку, постројење активно расте. Време пре пуног месеца је најбоље време за садњу високих садница парадајза. Садњу закржљаних усјева треба засадити на почетку ове фазе. Током растућег месеца треба спровести вакцинацију, резидбу, опуштање и друге обавезне агротехничке мере.
 2. Фулл Моон. Најкраћи период у којем је потребно извршити уклањање корова и борбу против болести. Обрезивање и пресађивање биљака је боље одложити до бољих времена.
 3. Ванинг Моон. Траје период од око 12 дана. У овом тренутку се повећавапритиска у коренском систему, тако да било какво оштећење може довести до озбиљних последица. Извршити било какав посао везан за ризоме, категорички немогуће. Препоручује се спровођење поступака надземне неге (орезивање, ђубрење, заливање и жетва семена).

Знакови зодијака за биљке

Свих 12 знакова зодијака Месеца пролази у једном лунарном мјесецу. Проналажење у одређеном знаку утиче на биљке. Садња садница док је Месец у знаку Водолије, Стријелца, Лава и Овна доводи до узгоја стерилних усјева. Искусни вртлари у овом тренутку не усадити, не проводе усјеве и друге процедуре. Не препоручује се сијање семена у време када је Месец у знацима Рак и Девица, биљке ће расти полако, а њихов коренски систем ће бити крхак и слаб. Плодови ових биљака се чувају дуго, а семена имају ниску клијавост.

Поврће засађено док је Месец у Бику имаће одличне карактеристике. Они добро расту и дају обилну жетву. Једини недостатак таквог парадајза је њихова склоност ка болести.

Пролазак Месеца кроз Вагу и Шкорпион је најповољнији период за повртне културе. Све агротехничке процедуре ће повољно утицати на биљке.

С обзиром на утицај Месеца на биљке, вртлари пажљиво проучавају лунарни календар.

Сеед Томато Сеедс

Искусни вртлари имају свој систем садње поврћа. Током годинаразрадили су јасан план како да посади различите врсте парадајза и када да сеје.У марту се често обављају радови на слетању.Лунарни календар се користи за одређивање тачног датума слијетања.Они знају које семе бирају како би осигурали богату жетву.У свом раду, они узимају у обзир следеће чињенице:

 • Ако се сије током пролаза Месеца кроз знаке Риба и Рака, потребно је пажљиво пратити ниво влаге у тлу.Обилно наводњавање ће довести до смрти младих биљака.
 • У периоду опадања месеца, када је у сазвежђу Бик, Јарац или Девица, мора се припремити ђубриво.
 • На новом мјесецу боље је да се суздрже од било каквих агротехничких мјера.За слетање парадајза или паприке, фаза опадајућег месеца је најповољнија.

Неки вртлари потпуно игноришу лунарни календар.

То је њихова велика грешка.За људе који раде са земљом, лунарни календар ће вам рећи када треба да посадите парадајз.Захваљујући њему, можете избјећи многе грешке које доживљавају искусни и почетнички вртлари.Информације о повољним и неповољним данима ће помоћи да се постигну добри резултати.

Узгој садница

Парадајз, као и све семенке, узгаја саднице.Важно је да се на лунарни календар посадите парадајз на време да би се укоријенили и донели плодове.Да бисте добили добру садницу парадајза ће вам помоћи календар 2019. Да бисте одредили оптимални број слијетања морате размотритиМноги фактори: клима подручја, врста парадајза, фаза Мјесеца и услови за узгој усјева.На основу ових података, утврђено је који је број бољи за садњу, од чега се 75 дана одузима за касне и 60 дана за ране сорте.Добијени број ће бити датум сетве.Ако планирате да слетите почетком јуна, онда морате да сејете средином марта.

Предностни дневи за засадаване на парадајз по региони:

 • Северни региони.Најбољи датум је 30. март.Ово је 13. лунарни дан, а месец је у Девици.
 • Регије са умереном климом.Потребно је посадити парадајз 25. марта.9. лунарног дана, месец је у Раку.
 • Јужни региони.Парадајз се сије 20. марта.4. лунарни дан месец је у Бику.

Пре извођења слетања, припремите семе.Прво, уроњен је у раствор соли и уклоњени су лоши узорци који су се појавили.Одабрана семена су замотана у памучну тканину и загревана на батерији 3 дана.Материјал семена мора бити дезинфикован у слабом раствору калијум перманганата.Проклијало се на влажном јастуку од газе или памука.Да би се осигурала одрживост биљака, врши се очвршћивање сјеменског материјала.Ставите на 12 сати на хладном месту (може бити у фрижидеру), а затим оставите у исто време на + 18 + 21 ° Ц.Поступак се понавља 2 пута.Готови материјал се сије у посебну смјесу земље.

Растаните растениа при температура + 18 + 25 ° Ц.За активан раст је потребан добар раст.осветљење и висока влажност.Првих 14 дана усева прекривена је транспарентним филмом.Сваког дана, обавезно их проветрите.Просечан период узгоја парадајза је око 7 недеља.Када је време добро, клице су изложене напољу за купање ваздуха и сунца.Сваке 2 седмице проведите храњење парадајза.За ђубриво користити мешавину суперфосфата, урее и калијум сулфата.

Храњење се може обавити са специјалним сложеним ђубривима за парадајз.Прије култивирања ђубрива потребно је влажити тло.77Парадајз.

Добри дани за пресађивање клицки на отворено земљиште:

 • Северни региони.Млади грмови се пресађују на крају пролећа.Идеалан датум за рад је 24. мај.9. лунарни дан Месец је у Ваги.
 • Региони са умереном климом.Најбољи датум је 19. мај.На 5. лунарни дан, Месец је у Раку.
 • Јужни региони.Најбољи број када је потребно засадити парадајз, 14. маја.29. лунарни дан и месец је у Бику.

Прво пражњење се врши 10 дана касније, а други 11 дана након пресађивања жбуња.Током целог периода активног раста и зрења, парадајз се редовно наводњава.

Берба се обавља приближно 110 дана након садње парадајза. Лунарни календар за парадајз 2019 је најбољи асистент вртлара.