Листови лимуна савили су се и постали жути: узроци болести Лимун

Ако су листови лимуна почели да се увијају или изгледају лоше, онда морате одмах сазнати разлоге за то. Промените методе за негу дрвећа, квалитет ђубрива и земљишта, количину наводњавања и тако даље. Ако не можете сами спровести анкету, затражите помоћ од специјалиста.

Лишће увијено лишће - алармантан симптом

Главни узроци болести

Узгој цитруса код куће не изазива посебне тешкоће. Ова стабла задржавају своју зелену боју током целе године. Поред естетског ужитка, дају и укусна и сочна воћа. Цитрусно воће се пита зашто су листови замотани у лимун. Да бисте ријешили проблем који вам је потребан да откријете узрок болести, главни су:

 • зараза крпељима;
 • недостатак бакра и калцијума;
 • недостатак свежег ваздуха;
 • неправилна хидратација;
 • минерално гладовање, итд.

Најчешћи фактор код болести лимуна је лоше одржавање.Температурни услови, превише влажан или сув ваздух, обилно наводњавање, лош квалитет тла, недостатак поступака ђубрива - све то негативно утиче на стање лимуна.

Услови за узгајање лимуна

Када се брине о лимуновом стаблу, најчешћа грешка је неправилно заливање. ПрвоНе навлажите земљу нормалном текућом водом.Обично садржи хлор, који негативно утиче на лишће лимуна.Почињу брзо да се увијају и жуте.Неколико капи сирћета по литру воде помоћи ће да се неутралише дјеловање микроелемената.

Друго, пазите на стање Земље.Не би требало да буде сув или мокар.По потреби залијте биљку тако да листови нису увијени.

Суви ваздух може бити проблем зими.Користите квалитетан овлаживач или поставите велики спремник с водом у близини лимуна.

Избегавајте пропух и директну сунчеву светлост ако су листови увијени.Љети ставите биљку на балкон тако да има довољно свјежег зрака.

Прохлад и врело сунце може да направи увијање лимунових листова

Минерална гладовања

Минерална исхрана стабала лимуна састоји се од бора, бакра, калцијума.Да бисте утврдили који елемент недостаје, морате прегледати стабло за специфичне симптоме.

Лимун, губитак тургора, лишће се све више омата сваки дан - разлог може бити недостатак бакра.Ослободите се овог проблема који ће помоћи:

 • бакар сулфат;
 • комплексни адитиви;
 • плави витриол;
 • Гнојива, ки всебујејо бакар.

Недовољна количина магнезијума се манифестује у облику хлорозе - болести која узрокује да вене на лишћу постану беле, њихова боја бледи.Можете елиминисати хлорозу са минералимађубрива, која укључују магнезијум сулфат.

Недостатак бора може утицати на лимун на исти начин као и недовољно заливање.Млади и свијетло зелени избојци жуте, савијају се дуж цијеле дужине листа, прекривени прозирним или бијелим пјегама.Да би се отклонио проблем, довољно је користити борну киселину.

Жути листови ће помоћи да се утврди зашто нема довољно калцијума за унутрашње биљке лимуна. Неки од њих почињу да умиру и распадају се, други - да се увије.Калцијум нитрат, екстракт креде, креч ће обновити количину овог минерала.

Редовно се храни лимуном.Дрвету су увек потребни азот, калијум и фосфор.Њихов ефекат утиче на плодност грма лимуна.Листови неће моћи да се увијају, а лимуни ће бити укусни, сочни и велики.

Минерални додатки се помогне да се надокнади недостаток хранени

Уништење штеточина

Утицај штеточина је прилично једноставан.На лишћу се појављују различити паразити инсеката, паучина, рупице.Стручњаци су приметили такве велике штеточине стабала лимуна:

 • уши;
 • гриње;
 • трипси;
 • инсекти на скали.

Шта учинити у овој ситуацији?Најбољи начин борбе против ових инсеката је брисање лишћа сапунастом водом.

За то, узмите чисту спужву за јело и навлажите је у раствору сапуна (20 г на 1 л воде).Смеша се испире под тушем следећег дана.

Ако је сваки лист жут, и између листићаможете видјети веб, морате се ријешити паукових гриња. Могу носити инфекције. Као превентивну меру нанесите препарате инсектицида на листове лимуна.

Лемон штеточините треба да бъде съдебно разрушен с инсектициди

.

Утицај лисне уши је приказан као уплетена, деформисана лишћа са уплетеним изданцима. За почетак, можете користити традиционалне методе третмана пепелом или водом од чешњака. Инсектициди ће бити ефикаснији: дихлорвос, "Фитоверм", "Искра златни".

Памучни јастучић се навлажи са дихлорвосом и омотава стаблом лимуна у пластичну кесу. Након 2 сата третмана, инсектицид се испере.

Ако листови лимуна постану лепљиви, пуни рупа и сјај, онда је хитна потреба да се ослободите коса. Одличан лијек би био рјешење карбофоса, који се примјењује два пута: први пут дезинфекција лишћа, друга - уклањање јаја инсеката.

Да би се избегле такве болести, спроводити редовне превентивне поступке. Састоје се од недељног прања лимуна под водом и прераде лишћа раствором сапуна једном месечно.