Листа опрашивача за трешње Трешње

Сваки вртлар зна да буја цветова трешње цвета.Пролеће не гарантује висок принос дрвета током лета.То је због чињенице да је за формирање јајника фетуса цветни полен неопходан, па је опрашивање трешања значајна фаза у развоју дрвета.

Обим бербе трешања зависи од опрашивања током цветања

Процес опрашивања

Гнојидба трешњама настаје као резултат добијања полена на цветном пиштољу.Након што се полен развија у колону пиштоља, продире у јајник, где се јајне ћелије оплођују.

Опрашивање се врши помоћу ветра, пчела, лептира и других инсеката.Често постоје ситуације када морате оплодити овуле властитим рукама.Независно спровођење ове процедуре је неопходно у случају раних цвјетања трешања, када полен није довољан или уопште није.

За почетак, направите тест спремности полена за оплодњу: прођите газу на антхер, провјерите је ли присутна жућкаста куглица. После обраћања пажње на временске услове, топли суви дани су најбољи.Аутографско опрашивање се врши уз помоћ памучних бриса до краја периода цветања.

Не всех сортиимају способност самооплодње, па да би добили воће потребно је засадити дрвеће у групама, међу којима ће бити способно за самоопрашивање са сопственим поленом.Приликом одабира дрвећа за садњу потребно је имати на уму да само цветање истовремено гарантира процес унакрсног опрашивања.

Услови процедуре

Временски услови играју велику улогу у процесу оплодње јајника.Топлота или хладно кишно време негативно утичу на цветање трешања.На високим температурама, осетљивост стигме пиштоља се смањује, а на ниским температурама, дијелови озеблина су неопходни за опрашивање јајне ћелије.Под неповољним временским условима смањује се активност инсеката који носе полен.

Сезонске кише такође негативно утичу на цветање стабала трешње.Капљице које падају на тучак испиру полен, чиме се смањује квалитет опрашивања.

Прекомерна влага повећава шансе за развој гљивичних обољења која штете стаблу и значајно смањују шансе за добијање плода.

Вјетровито време спречава инсекте да се концентришу на квалитетно опрашивање.Код јаких удара, сакупљање пелуди од стране пчела је значајно смањено, па је стога много мање дрвећа опрашено.

Пчеле најбоље опрашују вишње у сувом и вјетровитом времену

Класификација трешања према методи опрашивања

Сорте вишње су подељене у категорије прематип оплодње: дају се неплодне трешњеоко 8% плодова, само-плодних - 50%, делимично самоплодних - не више од 20%.

Само-плодне сорте

Међу бројним врстама самоплодних биљака може се видети у наставку.Имају великодушне приносе и висок ниво имунитета.

 1. Хоместеад иеллов - даје прве плодове за 5-6 година живота.Самостално се опрашује, радови на склапању воћа врше се почетком јула.
 2. Берекет - плодов 4–5 год.Нема потребе за опрашивачима, али са додатним опрашивањем сортом Ревена значајно се повећавају количине усева.Сакупљање воћа - почетак и средина јуна.
 3. Горианка - прве жетве треба очекивати 4 године након садње саднице.Не захтева додатне опрашиваче, али унакрсна опрашивања са варијантом липа повећавају приносе.Сакупљање воћа - средином краја јуна.
 4. Италијански - први плодови у трећој години живота.Интероперабилност са сортама Овстузхенка, Слава Жуку повећава продуктивност.Берба воћа - почетак јула.
 5. Дунн је прва богата жетва у шестој години живота дрвета.Повећање приноса услед унакрсног опрашивања сортама Ипут и Ревена.Берба воћа пада почетком јуна.
 6. ​​
 7. Долорес - не захтева опрашиваче.Рад у скупштини се препоручује последњих недеља маја.
 8. Придонскаиа - плодоносно започнува в шести години живота.Берба се врши од друге недеље јула.

Карактеристична карактеристика самоплодне трешње је атипична структура цвета - висина стаменца и антера је иста, као резултат тогаоплодња јајне ћелије се јавља унутар пупољака пре него што цвета.

Хоместеад иеллов је самоплодна сорта

Самооплодне сорте

Самооплодне сорте које захтевају компетентне опрашивачке суседе укључују, Јабуле, Чемпрес Црна, Јужна обала.

Да би се добиле жетве од дрвећа овог типа, треба их садити у непосредној близини сорти опрашивача.Али прелажењем трешње и трешње ризикујете да добијете биљку самобфруит, да покупите опрашивача на који ће бити изузетно тешко.

Делимично самоплодна

Одређени број популарних, делимично самооплодних, са високим имунитетом на бактеријске болести су: Ред Ревена, Ховзузхенка, Тјутчевка, Тургењевка, Встреча, Малиш.

Наведене сорте погодне су за узгој на фармама иу кућним вртовима, али за производњу воћа треба обратити пажњу на компатибилност врста.

Сусрет трешње је делимично самоплодна сорта

Компатибилност сорти

Нека стабла трешње и трешње не могу се похвалити унакрсним опрашивањем, стога, у праксислучајеви у којима се сорте засађене поред тога не могу комбиновати у природи, тј. оближње дрво не опрашава самодостатне, жељени јајници се не формирају.

Приликом стварања врта, дати предност различитим сортама. Опрашивачи трешње морају бити одабрани према одређеним правилима.Изабери врсте са:

 1. Исто време цветања.
 2. Једнаки услови зрења плода.
 3. Опште очекивано трајање живота.

Следећи односи су сматрани најбољим односима сорти и опрашивача:

 1. Касни жути - Багратион, Гауцхер, Наполеон Амбер.
 2. Бигарро - Цасини Цхерри.
 3. Ленинград солар - Давн, Пинк Ленинград.
 4. Франз Јосепх - Дроганаиа иеллов, Ред Соутх Цоаст.
 5. Амбернаа - Ипут, Севернаиа, Гронкаваиа.

Закључак

Вишња и вишња су универзалне бобице које ће украсити вашу парцелу.Приликом одабира жељеног стабла обратите пажњу на врсту оплодње и, ако је потребно, купите комшију опрашивача.Искусни вртлари кажу да је боље засадити трешње и дрвеће трешње у групама од 3-4 стабала - на тај начин ћете добити укусне плодове са самобзлодних стабала и значајно повећати принос самоплодних и делимично самородних сорти.