Листа главних цитруса Цитрус

Од свих плодова, посебно мјесто заузимају цитрусне биљке. Разликују се не само по укусу и користима, већ и по својој великој разноликости. Да би се боље разумели плодови, вреди истражити листу агрума са њиховим особинама и специфичним карактеристикама.

Опште карактеристике цитруса

Пре него што се анализира питање сорти агрума, потребно је одредити место ових биљака у биолошком систему. Такође је потребно идентификовати заједничке особине које комбинују цитрусе, како би се утврдила карактеристична својства дрвећа и воћа.

Својства воћног стабла

Цитрус - ранг у биолошким систематицима, комбинујући цветне дрвенасте биљке породице Рутацеае. Бројни цитруси се спајају у род Цитрус.

Ово је породица зимзеленог дрвећа и грмља. Име цитрусних биљака и воћа потиче од латинске речи "цитрус". Преведено са латинског, то значи "стабло лимуна".

Карактеристике структуре дрвећа:

 1. Они су добро развијени, бујни и лепи.цровн. Атрактиван изглед чини стабла агрума популарним украсним биљкама за кућну култивацију.
 2. Животни век културе је неколико деценија.
 3. У већини случајева, они имају шиљке или трње на стабљикама.
 4. Леће густе, које садрже етерично уље. Већина цитрусних листова су средње или велике. Облик лишћа је издужен, са шиљастим крајем.
 5. Цвијеће је бијело, рјеђе - с благом нијансом ружичасте.
 6. Лоше толеришу биљке отпорне на хладноћу, које нису отпорне на мраз.
 7. Биљке захтијевају влагу, али не воле претјерану влагу.
 8. За нормалан развој, потребно им је много сунчеве светлости, али то не би требало да буде директно.

Својства воћа

Агруми се означуваат кот хесперидиа. Под овим изразом подразумева се воћни плод са специфичном структуром.

 1. Спољни слој формира кожу. Може бити једнослојна, двослојна или вишеслојна. Спољна тврда љуска, обично сјајна, садржи жлезде са етеричним уљима и каротеноидима. Испод љуске је унутрашњи суви слој коре, који има спужвасту и лабаву структуру. Пружа гомилу коре са пулпом. Сложеност раздвајања пулпе зависи од структуре унутрашњег слоја коре.
 2. Месо се често састоји од неколико кришки. Сваки лобул у својој структури садржи вреће које су напуњене соком.
 3. У пулпи су семена. Њихов број и величинаварирају у зависности од врсте цитруса.

Плодови већине цитрусних биљака су веома корисни и садрже велику количину витамина, хранљивих материја и елемената у траговима.

Критеријуми разлике

Све биљке цитруса, поред уобичајених особина, имају својства. Они вам омогућују да направите разлику између плодова и разликовати сваку врсту од сорте.

Врсте се разликују по високим стаблима. Неке биљке су велике. Тако, наранча може досећи висину и до 15 м. Други агруми се карактеришу средњом висином. Већина цитрусних врста расте на 5-6 м. Постоје и ниско-растуће биљке које не достижу 2-2,5 м.

Важан критеријум разлике је време сазревања. Цитрусна стабла припадају зимзеленим биљкама. Под оптималним условима, могу цветати и доносити плодове током цијеле године, доносећи неколико берби током цијеле године. Сваки агрум има специфичан период зрења, који се уклапа између средине или краја јесени и краја зиме. Тачнији изрази зависе од врсте цитруса и његових сорти. Разликују сорте раног сазревања, средње зрења и касног сазријевања.

Критеријуми за разликовање плодова:

 1. Образац. Већина агрума је округла или овална. Али постоје врсте са крушколиком или чак бизарном формом.
 2. Величина. Врсте агрума разликују се великом разноврсношћу воћа. Плодови су велики, средњи или мали. Могу бити од 3-5 цм до 25-30 цм.
 3. Укус. И окус воћа је веома разнолик.Већина њих садржи шећер и киселину, тако да је укус слатко-киселкаст. Интензитет зависи од специфичног садржаја и пропорција једињења. Код неких врста превладава слаткасти укус. Лимун - кисело. Неки хеспериди имају горак укус различитог интензитета.
 4. Плодови се разликују по дебљини коре, структури пулпе и семена. Највредније су врсте са танком корицом и сочном пулпом.
 5. Плодови се разликују по боји саставних елемената хесперидије. Доминантне боје су наранџаста и жута. Постоје нијансе црвене, зелене и беле.

Честе врсте

Проблематично је пописивати и карактеризирати све врсте агрума. Зато одабиремо најчешће и занимљиве опције. За сваку од приказаних врста уочавамо специфична својства и особине.

Цитрон

Цитрон Хесперидес је највећи од свих агрума.

  Дужина фетуса може досећи 40 цм.
 • Пречник - до 29 цм.
 • Облик - екструдиран.
 • Боја коже је жута.
 • Дебела кора до 5 цм.
 • Унутрашње месо је благо.
 • Укус - кисело или кисело-слатко, са горчином.
 • Нема нутритивне вредности.

Интересантна и егзотична сорта - рука Буде. Карактеристика ове биљке је појава хесперидијума. Подељен је на неколико делова који се пружају од базе. Подсећа на прсте особе. Сваки прст има дебелу кору и малу количину ткива које садржи сок. Плодови Буддхе Хандимају јаку арому.

Лимун

Хибрид цитрона и киселе наранџе, добивен природно. Плод се протеже од базе до врха. Пречник је око 6 цм, дужина око 9 цм, а кора је густа, до 40% укупне тежине плода, тешко је одвојити, површина је ребраста. Боја - светло жута. Укус је кисело. Специфична арома је последица присуства есенцијалног уља (лимуна) у свим биљним елементима.

Погодне сорте лимуна:

  \ т
 • за узгој код куће - Павловски, Пандероза, Ђенова, Мејер, Лисабон, Лунарио и други;
 • за прехрамбену намјену - Лисабон, Вилла Франца, Меиер.

Грејпфрут

Случајни хибрид помело и наранџастог. Плод је велик, пречника око 12-14 цм, а укус је слаткаст, с киселошћу и назнакама горчине. Интензитет црвене боје указује на концентрацију шећера. Што је концентрација већа, то је воће боље. Боја пулпе је од светло жуте до црвено-рубинске. Површина је жута са црвенкастим нијансама.

Постоји око два туцета сорти овог воћа. Они су подељени у две велике групе према боји пулпе:

 • бела;
 • црвена.
Популарне сорте: Рио Ред, Стар Руби, Фламе.

Оранге

Најчешћа култура цитруса. Производ прелаза помело и мандарине. Али не сви истраживачи деле ово мишљење. 100% "родитељске" биљке наранче нису инсталиране.

Хесперидијанци су средње или велике величине, око 10–13 цм.Кора је средње дебљине, одвојена од меса напором.Боја коже је светло наранџаста или наранџаста са жутим нијансама.Месо је сочно.Укус је слатко и кисело.

Мандарин

Најзначените врсте агрумов в азијских държавите на југу и југо-запад от континента.Плодови се разликују по суптилности и лакој одвојивости од пулпе.Поред укуса и садржаних корисних елемената, ово је једна од предности плода.Величина плода је мала, око 5-6 цм у пречнику.Облик заобљен, благо подупрт у подножју.Месо има жуто-наранџасту боју.Лобуле се лако одвајају.Споменуто воће има јаку, специфичну и препознатљиву арому.Месо је слатко.

Помело

Другие название плодов со Помпелмус, Схеддок.Облик плода је округлог или крушколиког облика.Хеспериди прекривени дебелом кожом.Боја зрелог воћа - од светло зелене до жуте.Плод другог по величини међу цитрусима.Пречник око 30 цм, ту је грејпфрут тежине око 10 кг.Разликује се у великим соковима и сушној пулпи у односу на друге агруме.Укус је пријатан, кисело-слатко са малим нотама горчине.

Обичние сорти помело: Кхао Хорн, Кхао Намфунг, Кхао Пен, Кхао Фуанг, Тонгди.

Померанско

Други називи на плодове се кинто или бихрадииа.Хибрид мандарине и помело.Плод је мали, тамно светло наранџасте боје.Хесперидијум је мали, пречник је око 5-6 цм, а кожа је густа, израженанеправилности, лако раздвојене.Месо је кисело са горким укусом.

Лиме

Десцент фром Индиа.Плодови до 6 цм у пречнику.Мексички лајм је производ припитомљавања цитруса и цитруса.Форма - овоидна.Месо је сочно, светлозелено са жућкастим нијансама.Укус је веома киселкаст.Кора је врло танка, зелена или жута.Специфична арома, осим лимуна.

Трифолиата

Друго име за понцирус је тространо.Хесперидијум је мали, пречника око 50 мм.Кора је мекана, густо прекривена баршунастом, златножутом бојом.Месо је горко-кисело, нејестиво.Најгушће отпоран на цитрусе може да издржи температуре до -20 ° Ц.

Хибриди

Дрвеће и грмље агрума добро међусобно делују.Познате су чињенице природног преласка, што је резултирало одличним сортама.За узгој плодова са новим својствима, активно се стварају и различити хибриди коришћењем вештачког укрштања.

Агруми, добијени као резултат хибридизације:

 1. Рангпур (јапанско име плода је "Хаим", бразилски - "Краво") - резултат преласка тангерине и лимуна.Плод је тамно наранџаста.Има веома киселкаст укус.Величина је мала, око 50 мм.
 2. Клементина - изведена из хибридизације мандарине и наранџастог королека.Плодови клементине по изгледу су слични мандаринском, али имајувише слатког укуса. Цијене се не само по укусу, већ и по садржају велике количине аскорбинске киселине. Постоје три главне врсте клементина - корзикански, шпански и Монтреал.
 3. Слаткица (оробланцо или мљевење) је хибрид грејпфрута и бијелог грејпа. Кора је густа, зелена. Разликује се слатким укусом. Плод средње величине. Одличан је антидепресив и нормализује крвни притисак.
 4. Тхомасвилле (цитранкуат) - хибрид цитраната и кумквата.
 5. Танзхело - резултат преласка тангерине и грејпа. Плод је велик, 10-15 цм, са малим растом у основи. Укус је кисело.
 6. Каламандин (цитрофонтунелла) - хибрид мандарине и кумкуат (фортунелла). Плод је мали.

Након прегледа опште листе плодова цитрусних биљака, лакше је одредити које су плодове корисне, имају добар укус или су непожељне за људску потрошњу.