Лишће лозе: Симптоми болести

Листови су чувари здравља и добробити грмља. Према промењеном изгледу: сумњивим мрљама или неприродној промени боје, можете идентификовати невоље које су се догодиле - било да се ради о гљивама или паразиту артропода. Они су први који почињу, позивају власнике - виноградаре да обрате пажњу на промене и пожуре са третманом. Кашњење има тужне последице: од губитка усјева до смрти за грмље.

Листови винове лозе привлаче различите паразите

Да бисте пронашли прави лијек, морате одредити извор инфекције, а то није лако и захтијева искуство. Одговори на питања зависе од тога: који лијекови треба користити? Шта урадити са пораженим органима биљака? Овај чланак ће допунити базу знања почетника и може бити користан за искусне вртларе. Али искуство долази са праксом и свакодневним запажањима.

Не-болести

Биљке пате не само због инфекције гљивицама, него и због свеприсутних штеточина, али могу патити и због недовољне бриге. Агротецхницал виолатионукључују неправилну минералну исхрану, недостатак воде, опекотине од сунца. Лишће прво реагује на проблем: вјерни стражари и истовремено прва линија одбране. Важно је пратити њихово стање и када се мијењају изглед или деформације, почињу се тражити узроци проблема.

Недостатак воде

Лишће грмља које пати од жеђи брзо постају жуте и савијају се док не испланирају на земљи.Стопа раста изданака пати од суше, живост боје се губи, антене се суше.Бобице такође трпе - увену, потамне и скупљају се, постајући сличне старим грожђицама.Жетва је на крају нејестива.Постоје начини да се спрече трагичне последице:

 • Да би се влага задржала у земљишту и да би се коријени могли заситити, земља мора бити редовно култивисана и распуштена;
 • Уз сушу, помаже слање сламе или покварени компост;
 • Главни начин суочавања са несрећом је залијевање.Вода допире до кореновог система кроз дренажне бразде, други начин да се утажи жеђ биљке ће бити неефикасна, јер вода не долази до корена.

Заливање грожђа без жљебова није увијек могуће доставити воду коријењу винове лозе

Сунбурн

Грмље се могу прегријати под великодушним итопло сунце, које узгајивачи нажалост пријављују на захваћено лишће.Лоше ствари изгледају као да су натопљене кипућом водом.Жртве соларне арбитрарности пресуше. У условима прегревања, потрошња воде се повећава ибиљке су изгубиле жељу да расту и доносе плодове.

 • Ситуација произлази из чињенице да су саднице засађене на превише сунчаној страни. Боље је не допустити директну сунчеву светлост на грмље;
 • Могуће је заштитити од сунчевих склоништа, они могу бити све што дође на руку: од старог отпадног папира до посебних мрежа;
 • Да би се спречило опекотање будућих усева, кластери су прекривени лишћем;
 • Можете користити традиционалне агротехничке методе наводњавања и малчирања.

Лишће грожђа на сунцу

Цхлоросис

Хлороза - упозорење да грмовима недостају хранљиве материје у земљишту (или сигнал њихове преобилности). Болест настаје услед прекомерне влаге или њеног недостатка - то је узрок патње кореновог система. Земља, на којој расте засада, може бити богата вапном.Лиме претвара гвожђе у неискоришћену биљну форму, због чега су поремећени метаболички процеси зеленог штићеника.Не успева да разради хлорофил и као резултат тога није уопште зелен.

Када клорозни листови пожуте, изгубе облик и осуше се. Јагоде су мале, изданци - танки. Расте недузхивсхи сиромашан са потешкоћама и воћа невољко.

 • Неопходно је бавити се хлорозом чим се појаве први симптоми. Све активности излечења се врше све док органи грожђа не поврате своју некадашњу лепоту;
 • Проблем је у коренима, а други за уравнотеженимминерална исхрана, наводњавање и обрада;
 • Грмовима недостаје гвожђе.Рјешење је да се обложе жељезним сулфатом и додају у тло;
 • Важно је не мешати нормалну клорозу са вирусом.Када последње лишће постане светло жуто.Бескорисно је борити се против инфекције - да не би изгубили цијелу плантажу, грмље које ухвате вирус морат ће се искоријенити коријеном, а тло темељно стерилизирати угљичним дисулфидом.

Грожђе погођено клорозом

Гљивичне болести грожђа

Међу свим болестима које су погодиле грмове грожђа, болести су најопасније.Морате пажљиво пратити стање биљака да бисте имали времена да излечите јадног човека, пре него што почну компликације.Методе лечења обољења варирају.

Плијесан

Уобичајена гљивична болест, узрокована инфекцијом са Пласмопара витицола.Ова гљива у прошлости је скоро проузроковала колапс европског вина и водке.Плијесан погађа све зелене дијелове грма, укључујући и гроздове.

Ако је биљка остављена да се носи са самом инфекцијом, она ће постепено изгубити лишће, а усјеви ће остати у сновима.

Препознајте болест у раним фазама масним, смеђим мрљама на лишћу, а касније је биљка прекривена бијелим цватом.Тешко је борити се против ове болести, али нада остаје, посебно ако је превенција подупире.

 • Узрочни агенс преферира мокра мјеста, па је препоручљиво избјегавати садњу садница у низинама гдје вода има навикулингер;
 • Грмовима је потребна слободна циркулација ваздуха и топло сунце. То ће помоћи при обрезивању и избојцима подвезица, изградњи носача;
 • Печурке потичу из неуредних тобогана са падавим лишћем. Потребно је укључити њено чишћење у списак јесенских радова;
 • Малчирање и правовремена ђубрење у земљишту такође компликују проведбу плијесни злокобних планова;
 • Патоген слабости не воли укус копра, који се може користити за сопствене потребе;
 • За профилаксу, грмови грожђа се прскају са Бордеаук мешавином са концентрацијом од 1 до 2%. Обрада слетања зависи од временских услова и предиспозиције за подизање одједном. Ако се прошле године штићеница чврсто одупирала болестима, а овог љета одлучила задовољити сухо вријеме, прво прскање може се обавити касније него обично. Препоручује се да се не користе пестициди током цветања, али ако је плијесан инсидиоусли изабрао овај тренутак за његово ослобађање, онда нема избора. Главно је да се не претјерује у дозирању, иначе ће биљка осим плијесни патити и од опекотина;
 • Дијелови биљака захваћени гљивама морат ће се немилосрдно уклонити и спалити, тако да касније цијели грм не мора бити уништен.

Плоха на гроздове бобици

Оидиум

На другом месту у врху листе најстрашнијих гљивичних обољења. Од станишта, изнад свега, ставља изданке и лишће. Биљка на неким мјестима мијења своју зелену боју у сиво-бијелу и почиње да мирише као да се управо вратила из рибљих редова лошег квалитетаитем. Млади изданци облаче калуп. Сиромашно створење заостаје за својом браћом, зрело бобице и згрчено, лишће и мухе. Ако не зауставите брзи развој оидиума, онда ће до јесени рап у облику пепела расти по целој биљци, а после две сезоне грм ће наћи свој крај.

 • Развој оидијума погодује устајалом ваздуху. Као превентивна мјера примјењују се исте мјере као и код плијесни - ломљење подвезица;
 • Спасавање спашавања уз помоћ третмана сумпором или колоидним сумпором са разблаженом мешавином Бордеаук.

Блацк Спот

Развија се у влажним срединама. Смањује отпорност грожђа на хладну сезону, има лош учинак на жетву и може убити оне који су конзумирали за неколико година. Зелени делови биљке обојени су црним тачкама.

Ако се развој гљивица не заустави, несретни грм прекрива се чиревима, некрозом, пукотинама, избојци почињу да се суше. Лишће постаје жуто и прерано пада.

Бобице које покупљају инфекцију, претварају љубичасту нијансу и, због гадног укуса, постају непогодне за експлоатацију.

 • Органи биљака погођени мрљањем морају бити уклоњени и спаљени да би се зауставило ширење штетних гљива;
 • За борбу против катастрофе, након жетве, активирају се специјални препарати који садрже бакар;
 • Узроци невоља које погађају плантаже представљају кршење агротехничких захтева. На одељењима је потребно оплодити земљиште, резати бесплоднеизбојци, употреба подупирача и подвезица. Ове акције инхибирају развој болести.

Црна мрља утиче на лишће и лозу

Рубелла

Патогени рубеол започиње своју активност у доњем лишћу и постепено се повећава. Најбоље време за развој гљивица је влажан ваздух и топло време. Оштећени листови мијењају боју: у варијантама са бијелим бобицама, до жуте или смеђе, иу бојама, до богате црвене нијансе. Несретне жртве рада гљивица на крају постају крхке, пресуше и отпале пре рока, што негативно утиче на стање читавог грма.Рубела пријети проблемима у расту, развоју и сазријевању, губитку дијела усјева, а преживјеле плодове ће бити мање величине од плодова њихових здравих сусједа.

 • Извор проблема је недостатак влаге или минерала хранљивих материја;
 • Излијечити грмове рубеоле користећи исте методе као и плијесан. Можете да спроведете поступке лечења против ових гљивица у исто време.
 • Делови биљке оштећени рубеолом треба да се третирају са свих страна, пошто паразитска гљива лепи у зелено месо преко целе површине;
 • Биљке попрскати калијум нитратом који је растворљив у води, евентуално помешан са мешавином Бордеаук. Најбоље време за лечење је ујутро или увече, када је температура ваздуха ниска, јер током врућег времена течност испарава брже него што се апсорбује. Калијум нитрат се може додати растворима припремљеним за борбу против плијесни;
 • \ тПревентивне методе се подударају са већ описаним. Неопходно је направити више калијумових ђубрива у земљишту, уклонити оштећене органе и избјећи велике украсе.

Рубела на грозду

Антхрацносе

Површина лишћа је покривена неугодним мрљама некрозе смеђе боје, готово црне на рубовима и постепено ова боја потпуно одбија несретне стражаре. Мјеста се помичу на стабљике, проклијају у њима, а како се болест појачава, захваћени органи почињу да труну и одлазе. Пате од антрацозних бобица и избојака. Због ове болести грм може да изгуби већину лишћа и стабљике, што доводи до губитка приноса.

 • Опасност од антракнозе јавља се рано, тако да са превентивним мерама не треба повлачити. Започните их у рано прољеће. Биљка се третира Бордеаук мешавином или бакарним оксихлоридом;
 • Интегрирана дорада тла, редовно брисање органа биљке отопином калијевог перманганата и правовремени агротехнички рад повећавају снагу имунитета биљке;
 • Антхрацносе, као и друге гљивичне болести, има тенденцију ширења кроз цијелу плантажу. Да би се избегла ова ситуација са жаљењем, извор заразе ће морати да се обрађује брзо и пажљиво. За дубоке повреде, органи се секу и уништавају ватром. У раној фази, довољно је распршити или очистити Бордеаук смјесу;
 • Продавнице нуде широк избор хемикалија за побољшани третман. Виноградари дајупреференција доброг старог Ордана или Фундазола. Третман се спроводи сваке две недеље.

Вино од доброг грожђа је увек боље од вина које прави добар енолог! Мицхел Ролланд

Грожђе антрацнозе може се брзо проширити на цијелу плантажу

Штеточине

Ако лишће грожђа изгледа као да је испробано на зубу, онда вероватно јесте. Штеточине - други најчешћи узрок мучења несретних грмља. Паразити могу прождријети будућу жетву заједно са својим носачем у времену, тако да је немогуће одложити прераду.

Пхиллокера

Мале артроподе величине до 1 мм. Дошли су из Сјеверне Америке и од тада успјешно злостављају виноградаре. Постоји неколико варијанти филоксера:

Сорта листов. Ова лисна уши је избирљива у погледу хране и преферира америчке и хибридне сорте. Почиње гозбу са горњим деловима листа. Тамо где су његове сонде ископане на површини, постоје ране које се брзо зачепе прљавштином и инфекцијама.

Сорту коријена представља неколико мужјака, неспособних за јело, крилате нимфе и њихове непокретне повјеренице. Паразити без крила преферирају да се хране коренима. Они потону у свој нос у предмету њихове жеље и почну да апсорбују сок. Као резултат њиховог оброка на корену, јављају се отеклине, које се називају и нодули и израслине.

 • Паразити путују испод земље или ваздухом у потрази за новом храном илако може уништити цијелу плантажу, ако се не противи њиховој прождрљивости. Шире се и водом, ветром и садним материјалом. Немојте користити ништа што је повезано са зараженим грмљем, укључујући дрвене носаче.
 • Захваљујући активности коријенске филоксере, корени изумиру, што није корисно за грмље - не могу добити корисне супстанце и умријети од глади. Време смрти сиромашног човека зависи од њихових животних услова - што им више не одговара земљиште или клима, то ће пре смрт наступити;
 • Паразити листова постали су кривци у слабљењу грожђа, погоршавајући бројност његовог усјева, смањујући сазревање и отпорност на временска изненађења. Ослабљене младице не могу преживјети зиму;
 • Кардинално рјешење проблема је потпуно уклањање грмља при првом откривању филоксере;
 • Примењене мере контроле се разликују према врсти филоксере. Можете поплавити виноград, попрскати грмље растворима лидана. Инсектициди се користе против сорте листа, међу којима се највише поштују Цонфидор и Актелиц.

Филоксер је екстремно опасан паразит

Спидер Мите
Ови паразити су непретенциозни у избору хране. Свака биљка може постати њихов плен. На грожђу се крећу од корова, не уклањају се на време и остављају да брзо расту испод грмља.Разумети да је штићеник постао станиште паразита могуће је помоћу лаке паучине, коју онплетенице биљке. Потоњи постају жути или црвени и лете около у будућности.Гриња се храни соком биљке, смањујући ниво шећера у њој и снижавајући укус воћа.Време жетве се одлаже за касније периоде.
 • Како гриње користе коров да би дошли до грожђа, корови ће се морати збринути;
 • Третирати биљку акарицидним средствима у рано прољеће иу јуну.Ефекат третмана зависи од тога колико пажљиво су третирани захваћени органи.Са дубоком инфекцијом, захваћени делови су одсечени и подвргнути топлотном уништењу;
 • Како гриње паукова почињу да пузају у великом броју заједно са летењем лишћа, третман против ових паразита може да се уради истовремено;
 • Крпељи временом стичу имунитет против стално коришћеног решења.Право оруђе у овом случају је да измјењују припреме и користе их само када је то стварно потребно.
 • Постоје и народни лекови за паразите: раствор сапуна или инфузија мешавине воде и коре од лука.

Ајкульськаа граза на грозде от коров

Грапе пруритус

делове листа.Пробијање површине пробосом и уживање у соку, док се истовремено оштећује невољни носач.На месту угриза долази до депресије у зарђалој боји.На горњој страни листа, рана је обележена избочином.Сврбеж ставља штап у точак фотосинтезеи уништава наде за укусну жетву.

 • Борба са сврабом, прскање погођених подручја са препаратима који садрже сумпор или опрашивањем заражених грмља;
 • Токсичне хемикалије за разређивање редова сокопија могу бити опасне за здравље и корисних инсеката и добробити оних који уживају у жетви. Потребно их је пажљиво користити, у малим дозама;
 • Пре цветања, грмови се третирају нитрофеном или конфидором. Може се нанети Вертимек или Омите, који је такође погодан и против плесни.

Фелт мите живи на доњем делу листа грожђа

Схеетвормс

Слатки мали лептири који верују да су виногради предиван амбијент за развој њихове слатке мале деце. Гусјенице са лишћем могу оштетити све дијелове зеленог тијела. Постоји неколико врста лептира, међу којима је најштетнији лептир мољац. Она ставља јаја у пукотине у кори, а потом се излегне потомак по читавом грму и почне да ужива у листовима и другим зеленим стварима.

 • Превенција: уклањање љуштене коре и њено касније крштење због пожара;
 • Након што су лептири кренули на плодан лет, период жестоког прскања грмља са хлорофосом почиње сваких десет дана;
 • Да би се на вријеме одредио почетак периода одласка лептира, можете објесити замке с ароматичном мјешавином вина од каше и заслађене воде. Мамци требају бригу: правовремено чишћење утопљеника и допуњавањесвеет мик.

Лако је утврдити да се биљка осјећа лоше и да треба хитне мјере да исправи ту чињеницу.

Ако лишће лозе изгледа болно слабо, постане тужно, или је спремно да даје крај, онда је то јасан знак болести које су спремне да падну на грм, што значи да је време за деловање.