Лишће грожђа се поцрвени: како излечити?

) На путу до драгоцене жетве, љетни становници могу наићи на велики број препрека, а једна од њих је и рубеола.Ако су листови биљке прерано промијенили боју - то је прилика да размислите о разлозима таквог нестандардног понашања у одјељењу.Многи узроци узрокују болест, али када проблем није у поквареним правилима неге, а не у недостатку минералних супстанци, онда нема сумње да је узрок болести гљивица.Потребно је третирати његов изглед са свом пажњом и ажурношћу, иначе можете изгубити дуго очекивану жетву.

Грожђе рубеоле - гљивична болест

Ако болест није дефинисана, немогуће је лечити је.Ал-Самарканди

Портрет криминалца

Узрочник ове тужне невоље је поносни латински назив Псеудопезиза трацхеипхила.Његов опис је први пут представљен друштву 1903. године.Претпоставља се да је ова зараза мучила винограде и виноградаре од памтивијека.И још увек пате од тога.Лечење се компликује чињеницом да патоген има непријатну способност да развије отпорност на хемијске лекове.21 21узгој.Кривња за малигне инфекције безазлених жртава из биљног света лежи на контроверзама.

Гљива продире кроз поре на површину листа или се ушуља кроз ране које су оставили штеточине.Након тога, починилац почиње да клија и шири се кроз тело биљке.Успут, спајањем женских и мушких репродуктивних ћелија, он ствара вреће, од којих свака садржи 8 спора.Број кеса прелази стотину.Хифе, нити ове инфекције, вуку влагу и хранљиве материје из органа биљке, испреплићу се и формирају нове плодоносне органе.Након 3 недеље на површини лима формиране су визуелне последице деструктивног процеса - тачака.

Повољно окружење за развој болести: температура ваздуха + 20ОЦ. Гљивичне споре сазревају за две недеље.Уз помоћ воде и ветра, они се шире ка суседима своје жртве, где се циклус понавља и дешава се нова оплодња.Вегетативни (асексуални) метод репродукције у тоболчастим гљивама одвија се под повољним климатским условима.Цонидиоспоре, које су фиксне споре, које након неког времена "расту" у нови организам способан за репродукцију, расту из обичних спора одвојених од филамената.

Рубелла инфицира грожђе на температури од +20 степени

Како одредити болест

Рубела се јавља у грожђу због инфекције горе описане гљивице.Назив ове болести је дат главном симптому - боји тачака у којима су обојени инфицирани листовикасно прољеће - рано љето. Али овај симптом може указивати на друге болести које немају среће да се разболи за несрећу. Узроци црвенила органа могу бити различити:

  Ово може бити знак инфекције плијесни: још једна гљивична болест која се сматра најопаснијом. У раној фази, пјеге рубеоле се тешко разликују од оштећења узрокованих плијесни. Можете разликовати мрље узроковане пламењачом и рубеолом бјелкастим топом који се појављује на доњој страни листа након неког времена. Листови рубеоле немају длаке. Појава листова погођених Псеудопезиза трацхеипхила се не мења;
 • Мјеста могу говорити о оштећењу листова услијед бактериозе;
 • Или је постројење неочекивано постало ново место становања (и корито за храњење) паучине;
 • Слични симптоми могу такође указивати на вишак минералних ђубрива која садрже флуор и који се примењују на земљиште, или недостатак калијума или фосфора;
 • Још увијек постоји могућност да грожђе тако упозорава свог чувара о прекомјерном оптерећењу својих грана и потреби да се орезује.

Пре него што започне третман, вреди сазнати прави извор проблема.Гљивичне болести наведене у чланку могу се препознати по следећим карактеристикама:

 • Између вена се мења боја, клинасте тачке. Изгледа да захваћени органи хрђају;
 • На листовима грмља који припадају белим сортама појављују се светле жућкасте мрље, које постепено попримајусмеђа, са жутим рубом, боја;
 • Код сорти грожђа са обојеним плодовима (црно, црвено), листови реагују на болест у мрљама богате црвене боје, са жуто-зеленим ивицама;
 • Заражено лишће се суши и пада од грмља до крајњег рока.Избоји могу остати голи пре цветања;
 • На крају периода раста и развоја биљке, симптом рубеоле може се манифестовати у дисколорацији листа.Али на радост узгајивача, који нису довољно сретни да се суоче са болешћу, током овог периода, болест више не може много да нашкоди.

Бактериоза грожђа се појављује као мрље налик на рубеоле

Последице болести

Рубела није компликована или опасна болест.Али ако се ослободите онога што се дешава на наносу и не почнете са третманом на време, можете да сачекате као резултат потпуно неприхватљивог и неугодног исхода.

 • Гљива преферира укусна зелена лишћа грожђа као мјесто становања, али као изнимка може узети у обзир и клице, цватове и, ријетко, гроздове.Као резултат такве невољне симбиозе, биљка је приморана да се пребаци на гладан оброк (гљива бира значајан део хране) и слаби;
 • Млади избојци погођени нељубазним гостом су заглављени у расту.Од слабе основе, грмље губе лавовски део своје продуктивности.Плодови сазревају дуже, заостају по величини од здравих, а неке бобице се деформишу, никад не достижу “зрелост”.Берба од касног дозријевања грожђа не може чекати;
 • Лишће заражено аскомицетом постаће крхке, танке, нажалост савијене и суше, а затим отпасти.Ако се непозвани гост не нађе на вријеме, биљка може изгубити лишће прије почетка цвјетања;
 • Болест слаби и уништава стабљику, због чега јагоде падају у великом броју: само неколико најчвршћих плодова остаје на рукама.Губици у усеву могу достићи 80% или више.

Грожђе рубеоле живи на лишћу, али може да утиче на кластере

Услови за развој болести и превенцију

По својој природи,рубела може бити заразна или неинфективна.

 1. Инфективна болест је инфекција вегетативног система биљке гљивицом Псеудопезиза трацхеипхила.У области ризика испред ове биљке паразит су грмови који пате од недостатка жеђи или хранљивих материја.Најкориснији климатски период за овог госта је суша.Посебно атрактивна за гљиве грожђа - млада, засађена на оскудној каменој или пјесковитој земљи.Печурка се премјешта у лишће уз помоћ корова, брзо расте под грмљем, или спора, напуштена на сусједним биљкама вјетром или водом.Аскомицит погађа своју зелену жртву или на крају прољећа - првог мјесеца љета, почевши оброк од доњег лишћа.Или у последњим данима лета - почетак јесени ван сезоне, али зараза у овом периоду чини мање штете.
 2. Неинфективни узрок болести . Овде кривац представља кршење агротехничкогправила.Тла сиромашна минералима (посебно калијумом).Недостатак влаге услед суше или прекомерне количине воде услед кишног времена.Извор болести може да послужи као опште слабљење биљке, ноћни мразеви.У овом случају, симптоми се не појављују на неколико одвојених биљака, већ на свим грмовима у винограду.Ако је основа за тегобе горе наведени проблеми, онда је метода лијечења у овом случају промјена еколошке ситуације како би била повољна за раст и развој.

Псеудопезиза трацхеипхила појављује се прије плијесни, али превентивне мјере против расне трулине такођер имају добар учинак на рубелу.Прерада грожђа против болести започиње након што се на грмљу појаве првих неколико правих листова.За спречавање инфекције или болести користе се следеће методе:

 1. Третирање лишћа фунгицидима (мешавина Бордеаук, Ридомил Голд и други лекови за сузбијање гљивичних обољења).Аскомицета продире кроз биљку кроз целу површину листа, а не само у њен доњи део, због чега се листови третирају са свих страна.У пролеће је боље избегавати употребу производа који садрже бакар, јер ови лекови могу изазвати опекотине на биљци;
 2. Стари листови треба одмах уклонити, јер гљива има штетну навику зимовања у палим листовима;
 3. Типични начини бриге о здрављу и добробити грожђа су и овдје: обрезивање како не би ометало циркулацију зрака, редовно копање земље иподвезице;
 4. Заражене листове треба уклонити и уништити одмах након њиховог појављивања, важно је водити рачуна о одржавању здраве лишће на грмљу, скраћујући дужину резања посинка, умјесто да их сече, и оставити што је могуће више листова изнад гроздова;
 5. Редовно оплодити земљиште минералним и органским ђубривима. Компост и хумус побољшавају отпорност биљака на болести. Третирајте грмље калијум нитратом два пута дневно: ујутру и увече, најмање пет пута у размацима од 8 до 10 дана између њих. Овај метод превенције се комбинује са увођењем ђубрива који садрже калијум у земљу;
 6. Аскомицете продиру у биљку кроз ране које су оставили представници животињског света: птице и паразити артропода. За спречавање гљивичних обољења неопходно је спровести заштитне мере против штеточина.

Најбољи начин да се избегну потешкоће у лечењу болести је да изаберете праву сорту и покупите саднице. Европске сорте су више беспомоћне за инфекцију спорама. Сврха узгојних активности: створити хибридне сорте које могу успјешно одољети таквим болестима.

Приликом избора грожђа, важно је обратити пажњу на његову отпорност на разне болести, недостатак и вишак влаге и минерала.

Бордеаук мјешавина е в съвместима против рубега

Третман

Па шта ако сви симптоми указују на инфекцију Псеудопезиза трацхеипхила? Како зелени страдалац може бити излечен? Постоји неколико начина да то урадите:

 1. ЕфективноПостоје хемикалије, фунгициди.Њихов недостатак токсичности.Важно је одабрати таква средства која уништавају чудовишта, али не штете људском тијелу.Иначе, третман може постати отров, тровати зреле бобице, чинећи их непогоднима за храну, уништавајући уложени труд и труд.Други минус хемије је да се патогени постепено навикну на њих.Решење у овом случају: редовно мењати лекове, мешати их или повећавати њихове порције.

Постоји велики избор фунгицида, који се раздвајају према методи њихове употребе:

 • Контакт када се користи остаје на оштећеној површини биљних органа.Бордеаук ликуид и Омаит припадају овом типу;
 • Системски улази у организам биљке, ширећи се унутар њега и инхибирајући развој узрочника болести.Уобичајени лек ове акције: Фундазол.
 • Одлични резултати у контроли патогена рубеоле показују лекове против плијесни.Ову чињеницу можете искористити и спровести профилаксу са хемијским агенсима истовремено против ове две гљивичне болести.

Биолошки препарати су мање ефикасни, али овај дефект је уравнотежен њиховом нетоксичношћу у поређењу са хемијским средствима.Примјењују се у раним фазама болести и комбинирају се с традиционалним начином лијечења.Гаусспин је сигуран за живот корисних инсеката, људи и не утиче на укус воћа.

Популаран народни лек за лечење обољења: лечењезелени болници са мешавином пепела, воде и сапуна за веш у размери 1к10к50.Користите ово решење сваких 10 дана.

Да би третман био успјешан, сви предложени начини спашавања биљке од болести и превентивне мјере морају се примијенити у комбинацији.И што је најважније - увек пажљиво пратите стање зеленог штићеника како би му помогли на време и уништили непријатеља пре него што уништи грмље.