Лепота Дон - рана сорта грожђа

Упркос неким посебностима у нези, сорта грожђа Доната Краса није неуобичајена у аматерском виноградарству . Он је стекао популарност са суптилним укусом и врло раним сазријевањем.У регионима са топлом климом, прва жетва се уклања у јулу.

Ова врста је изведена од узгајивача Иа.И.Потапенко.Лепота Дона резултат је сложене селекције сорте Иакдона за хибрид сорти Мадлен Анжевин и Лигнан.Квалитетно рано грожђе захтијева пажљиво одржавање, посебно у обрезивању и формирању грмља и рационализацији усјева.

Грозд грос Краса Дон

Биолошки опис сорте

Краса Дон спада в хитро растусите сорти.На истој лози може настати више од шест педунцлес.Због тога сорта захтева строгу регулацију.Приликом преоптерећења грожђа долази до развоја крхких, оскудних гроздова, плитких и бобица грашка.Почните и да сушите крајеве винове лозе и гроздове који расту на њима.Умирање винове лозе касни до ступња старења и губи отпорност на мраз.Укупно сазревање изданака је добро.Роотинг цуттингс.

Љепота Дона твори велике густе средње густе накупине.На грмље у облику одрасле особе досежутежине од 1 кг или више, на младим биљкама - 0,5-0,7 кг. Сорту карактерише изузетно висока плодност винове лозе, на свакој лози се формирају 2-3 цвасти, чак и на ослабљеним биљкама.

Лепота Дона - самоопрашујућа сорта

Са хермафродитним цвећем, лепота Дона не треба додатно опрашивање. Чак иу кишном љету, када се године опрашивачких инсеката држе на минимуму, грожђе неће оставити баштованима без усјева.

Лепота Дона је нестабилна за оидиум

Сорта има имунитет на плијесан (пламењача), али је подложна инфекцији са оидијумом (пепелница).

Гомиле треба да се застити од осе

.

Осе се лако једу од осе, пчела и стршљена. Захтева редовно антипаразитско прскање. Фрост грожђе на просјечном нивоу и треба покрити грмље за зиму.

Карактеристике бобица

Грожђе је проширено, карактерише га издужени облик и бело-зелена боја. Карактерише га промена боје у ружичасту, понекад засићену ружичасту, подложну оштрој температурној разлици. На пример, у подножју, ноћна температура пада за 12-16 степени у односу на дневну и све бобице имају ружичасту боју.

Кожа плода је мекана и поједена, а месо је сочно са пријатним хармоничним укусом. Грожђе се у раном сету разликује по садржају шећера до 18%, киселости на нивоу од 5%. Јагоде као и одрасле и дјеца због њежног укуса.

Снаге и слабости Донске лепоте

Грожђе ове сорте уживапопуларан код пољопривредника због предности:

 1. Кластери јагодастог воћа су високо утрживи и добри су међу потрошачима.
 2. Отпоран је на мраз када температура падне на 22 степена мраза.
 3. Има имунитет против пламењаче.
 4. Висок садржај шећера у воћу.
 5. Гроздови могу дуго да остану на грмљу, чувајући њихову презентацију и не оклевајте.
 6. Сорте високог приноса. Гроздови су везани за све избојке, чак и од замјенских и успаваних пупова.
 7. На прољетном смрзавању, плодоносење грмља се не смањује.
 8. Рано сазријевање.
 9. Отпоран на екстремне температуре.

Лепота Дона има висок принос

Поред заслуга, разноликост има своје недостатке:

 • Осетљиво на пепелницу.
 • Када преоптерећује грм, бобица постаје плитка и грашак, чиме се смањује заступљеност грожђа.
 • Захтијева строгу регулацију грма и редовну резидбу тијеком цијеле сезоне.

Како су виноградари рекли: "Када се планира комерцијални виноград, ова сорта може постати једна од радних коња."

Агротехничке значајке узгоја

Брзорастућа грмља сорте грожђа Дон захтијевају правилну формацију, која се изводи уз помоћ резидбе и штипања.

Неколико врста облика је везано за грожђе, које се разликују по структури приземног дијела и смјеру годишњих изданака. Формирање грмља почиње у годинислетање.

Буш Краса Дон за другу годину

Трајање давања жељеног облика варира од три до шест година и завршава се повлачењем гарантованих изданака који носе плод.

Приликом извођења грмова резидбе потребно је оставити винову лозу која је расла на старом дрвету. Код резидбе ради повећања приноса уклањају се изданци великог и малог пречника са недовољно развијеним интернодијама, остављајући винову лозу средње дебљине и добро сазрелог.

Вођење годишње резидбе осигурава регулацију и одржавање изведеног обликовања чахуре, пружајући могућност расподјеле терета и замјене старих дијелова младим.

Примарно формирање грмља врши се уз помоћ подрезивања, стискања и везивања изданака до индивидуалне потпоре. У наредним годинама, формирани грожђе мора се одржавати у свом првобитном стању како би се осигурало побољшање квалитета плодова и плодности. Такође ће повећати виталност грожђа и поједноставити бригу о винограду.

Схема отрезки от грозда по годинам

Обрезивање грожђа Донс Краша се изводи издужено, четири до осам плодних изданака остају на грмљу са добрим развојем, на којем се налази од осам до десет рупа.

Савети за садњу и негу

 • ППотребно је унапред обогатити минерална и органска ђубрива. Боље је то урадити неколико месеци пре садње.
 • Потребно земљиште требало би да буде композиција са тресетом са кречом.
 • Са , саднице треба очврснути 1-2 недеље пре садње, и одсећи непотребне процесе током манипулације.
 • ХНа дну дренажне или рупе за садњу, неопходно је имати одводни систем направљен од шљунка или експандиране глине, ау центру инсталирати потпорни клин и цијев за наводњавање.
 • Усе препоручује да се садница сади одмах везана за подлогу, како би се спријечило да се коријење савија и савија.
 • Кматице треба да буду што је могуће више равне и да се земља пажљиво збије.
 • У води за наводњавање засада се додаје раствор мангана, који дезинфикује земљиште од паразита, инфекција и гљивица.
 • П накнадна брига о младом винограду састоји се у отпуштању тла и уклањању корова, изради додатних облога и редовном наводњавању, превентивним третманима за болести и штеточине биљних дијелова земље и тла око грмља.

   Садња грожђа мора бити дубока

Важно!Обрезивање грожђа Крас Дон треба изводити у фазама.У јесен, одсечите сејалице, слабе и оштећене лозе.У пролеће - смрзнути и повређени избојци.У љетном периоду - за подршку формирана грмља, резање насилних изданака, остављајући само јаке гране.

Берба и складиштење грожђа

Берба мора бити правовремена и исправна.Потребно је узети у обзир немогућност грожђа да сазри у резуформа. Такође, бобичасто воће треба да обезбеди одговарајуће услове складиштења.

У пракси, постоји неколико начина за очување грожђаних плодова, који зависе од времена:

За очување јагодичастог воћа, за око 1-2 месеца, користе се плитке кутије у којима се грожђе ставља, чврсто их притишћући. Жетву можете ставити на површине прекривене слојем сувог прозрачног материјала (слама, пиљевина, сијено). Просторија треба да буде хладна и сува, заштићена од директне сунчеве светлости.

За дугорочно зимско складиштење користе се методе зеленог и сувог гребена.

Користећи метод зеленог слемена, гроздови се режу фрагментом винове лозе, остављајући петнаест центиметара резање преко стабљике једним интернодом. Доњи крај грозда до стабљике је уроњен у воду, која се чисти угљеном и соли. Груде се редовно прегледавају на покварене бобице, додају воду и одсецају крајеве изданака.

Възстановаване на грозде

Метода сувог чешљања укључује складиштење гроздова без фрагмената винове лозе. Јагоде се шире у вентилираном контејнеру са покривеним дном и стављају у хладну, чисту и суву просторију.

Љепота Дона је пристојна сорта грожђа, коју успјешно узгајају почетници. Штавише, то је најповољније у регионима са наглим променама ноћних и дневних температурних режима. Он захвално одговара на добру и богату жетву.