Лепа и велика птица - ној Острицхес

Нојеви - највеће птице на свету, за које су раније узимали нанда и ему. То су научници који су издвојени у посебне групе, представници којих су америчке и аустралијске птице, наглашавајући само афричке врсте у овим нојевима.

Само афрички ној се сматра правим нојем

.

Истичу се афрички нојеви

 • Грубост је прва ствар коју нису као друге птице. Раст достиже величину великог броја коња. Они достижу висину од 2,7 м, теже до 75 кг. Неки појединци тежине преко 130 кг су ухваћени.
 • Снага и дуге ноге, прсти и врат.
 • Несразмјерно мала глава, у којој нема великог мозга величине ораха, што указује на недостатак интелигенције и примитивности.
 • Перје су задимљене боје, на ноју на телу, репу и крилима, кратко се види на глави, врату и горњим ногама, шапе су на вага.
 • Непрецизност.
 • Издржљивост.

Афрички нојеви - веома великиптице

Примитивне карактеристике структуре

 • Нојеви имају структуру перја која се разликује од осталих птица на свету чија пера не расту равномерно, већ су распоређена по линијама птерилија.Слична је и локација крила Нанде, Емуса, Казуара, Кивија и Пингвина.Перје нема структурирани вео, нема адхезије између секундарног перја.
 • Њихов мозак је слабо развијен.
 • ​​
 • Немају кобилицу прсне кости због лоше развијених грудних мишића.Они не лете.
 • Присуство јаких мишићних ногу омогућава нојевима да брзо трче.
 • Нојске шапе се састоје од два прста - једне канџе на једном огромном и чврстом прсту прста, и друге канџе на другој, мањој - она ​​само делује као помоћ у одржавању равнотеже, побољшавајући вучу са земљом када птица трчи.

Јединствене карактеристике

 • Једини људи на свету имају способност да одвојено излучују фецес и урин.Остатак птица истовремено уклања измет, истичући легло у полутекућем стању, а нојеви имају бешику, урин се одвојено уклања.
 • Њихова струма није развијена.Растезљивост врата омогућава им да прогутају велике оброке.
 • Оштрина вида.
 • Глава птица је слабо перната, боја перја је најчешће сива и црна, тако да можете видети локацију спољашњих слушних рупа које изгледају као уши.

Глава ноја је прекривена ретким чекињама

Боја нојевог перја

 • Мужјаци су обојени у црно, са изузетком врхована перима крила и репу,беле боје.
 • Самоли су мањи, а перје има сиво-смеђу боју.
 • У подврста, кљун и шапе имају разлике: њихова боја је песковито сива, црвена или са свијетло ружичастом границом. Сомалијска подврста има ружичасту шапу и кљун.

Хабитати

Афрички нојеви, једини на свијету, живе у Африци, осим сјеверног дијела и пустиње Сахара. Претходно су се много година срели на територији Арабије и Сирије. Нојеви преферирају да живе на отвореном равном терену, у травнатим саванама, оживљавају сухе и лагане шуме и полу-пустиње. Нећете срести ову птицу у густим шикарама, на мочварној равници иу пустињском живом пијеску, гдје им је тешко постићи брзину.

Нојеви су седентарне птице које живе до 70 година, а окупљају се у малим јатима, рјеђе - великим јатима, гдје се окупља до 50 особа.Можете се састати на пашњацима где птице мирно и пасу са стадима зебри и антилопе. Јато се придржава строге хијерархије, али нема стални састав. Код птица са горњим редовима, репови и вратови су у усправном положају, у слабим - у косом положају.

Нојеви живе широм Африке, изузев пустињских региона Сахаре

.

Живети на фармама

Посебну пажњу треба посветити опису птица које се годинама држе на посебним фармама.Забележена је активност сумрака, ноћ и подне су најбоље време за одмор. Ноћу птица спава у кратком периоду у дубоком сну. У овом тренутку, он лежи на земљи, протежући врат. Остатак времена, сан јепродужена поспаност у којој је у седећем положају, са подигнутим вратом и затвореним очима.

Понашање дивљих птица

Бити глупи због мале величине мозга, нојеви остају опрезни.Узимајући храну, стално подижу главе да би се осврнули.Будна визија им омогућава да примећују покретне објекте када су удаљени километар.Нојеви се одмах уклањају, јер осећају опасност.Нојеве посматрају представници других биљоједа који немају овај вид, али имају бољи мирис.

Нојеви бјеже од опасности, постижући брзину до 90 км /х, преузимају коње, али не дуго.

На великој брзини највећа птица се окреће или оштро пада на тло.У њему је присутан опрез када се гнијезди.Хатцхинг цлутцх, они брину о потомству, постају очајни и агресивни, не скривају се од опасности.Њихова реакција на покретне објекте постаје тренутна.У почетку, ној, отварајући своја крила, плаши изазивача нереда, а затим јури у њега, покушавајући да гази шапе.

Нојеви су опасне птице, чак могу убити лава

Мушкарац може толико ударити шапом да ће сломити главу лава.Афрички грабежљивци се не усуђују да се отворено боре с њим, али понекад знају како да искористе његову глупост.Групни напади од стране јата хијена и шакала могу скренути пажњу птица, док њихови саучесници вуку јаја из гнезда.

Нутритион

Нојеви су свеједи птице, иако деликатеси су биљна храна. Они једу траву и листове биљака.Они се хране воћем, једу гуштере и корњаче, птице, инсекти и животиње постају храна.Нојеви бирају храну која лежи на земљи. Не исецају гране дрвећа, у потпуности гутају храну. Захваљујући камењу које су прогутали, храна се мљела у желуцу дуги низ година. Они покушавају да поједу све што виде, па гутају нејестиве у облику дугмади, новчића, ноктију. Они могу да издрже без пића, а када има доста воде, воле да пију и купају се са задовољством.

Ностров толерира период суше

Репродукција

Сезона размножавања за птице које настањују влажна подручја траје од јуна до октобра. Људи у пустињи могу да се множе током целе године. Када дође сезона парења, крдо се распада, а мужјаци заузимају подручја која их пажљиво чувају од других мужјака.

Видјевши такмичара, мушкарац трчи према њему, удара га и третира женке са наклоношћу.

Да би привукао пажњу жене, мушкарац објављује грмљавину. Када се приближи, шири крила, говорећи, као што је карактеристично за птице. Седећи на шапама, мужјак почиње да му прекрива крила, наклонивши главу према њима. Постоји неколико типова понашања:

 1. Прогон јаког мушког слаба.
 2. Борба против јаких мужјака.
 3. Брачни плес мушкараца са женкама.

Пошто је ној полигамна птица, мушкарац покушава да се окружи женкама,са свима њима.Његов харем има једну водећу женку, која остаје с њим до краја периода гнијежђења.Мужјаци су ископали рупе у којима су женке, посматрајући све, положиле неколико јаја.Пилићи за излегавање додељени мушкарцима.

Ној и његове женке

Док мужјак инкубира јаја, женке настављају да се гнијезде.Сваки нови мужјак јајета лагано се котрља испод њега.Једна женка носи до 9 јаја, а гнијездо држи до 25 јаја.

Мјеста гдје се проводи најобимнији лов на нојеве, мушкарци су ријетки, јер су једини вриједни добављачи перја у свијету.Тада се у једном гнезду може акумулирати 50 јаја.Али таква квачила оставља многа јаја која се нису излегла, јер мушкарац не покрива све својим телом.

Период инкубације траје месец и по дана.Мушкарци ноћу седе на гнијезду, а дању траже храну.Зидарство се сада загрева од сунца.

У одсуству мушког пола, јаја су нападнута хијенима, шакалима и лешинарима.

Кожа новорођенчади је у малом перју које изгледа као чекиње.Имају жуто-смеђу пругасту боју.Мушкарац штити своје потомство ширењем крила како би добио засјењено мјесто, у којем скрива пилиће са врелог сунца.Развој пилића је брз, али су жртве напада грабежљиваца - колико ријетко живи до једне године.

Нојеви штите своје пилиће, али не и све бебеодрасли

Све везано за ној јаја

Нојска јаја се сматрају највећим и најмањим на планети.Тежине су до 2 кг, односно највећа су птичја јаја. Али ако их упоредите са величином ноја, чини се да су најмањи.Они су сферног облика са белом сјајном љуском, дебели и издржљиви, који подржавају тежину одраслог мушкарца.Због тога је младима тешко да се излегну из њега, чији се развој брзо одвија - они морају гранатирати шкољку више од једног сата да би направили рупу из које могу изаћи.

Заједничко гнијездо у којем женке полажу јаја

Непријатељи и узроци лова на нојеве

Нојеви немају готово никаквих непријатеља, стогато су само јаја и младе пилиће, поједе их хијене, шакали, лешинари који лове јаја и пилиће, а напад одраслих на лавове може бити нападнут од стране гепарда или леопарда, када их грабежљиве мачке заседају.

Нојско перје је вредновано још у античко доба.Због своје мекоће и прекрасног лепршања, перје се користило за израду мрежа и пера.

У средњем веку од њих су правили навијаче за женске шешире.У 18. веку, уништавање нојева почело је широм света, због чега су их људи морали да гаје на посебним фармама.

Узгој птица

Фармери широм света узгајају нојеве због добијања од њих вредних егзотичних производа.За кувањересторанска јела користе своје месо и јаја.

 • Месо је сухо и жилаво, има укус говедине.
 • Јаја се користе за израду сувенира.
 • Перје са предивном бојом није нашло посебну употребу у модерном свету.
 • Нојска кожа је издржљива, са материјалом који има јединствену текстуру.

Нојеви дају много вредних производа

Птице које се сматрају нојевима

\ т
 1. Изглед Нанде је сличан афричком ноју. Птица је велика, брзо трчи и воли кљуцати мале сјајне предмете, мозак је примитиван.
 2. Цазуар и ему су блиски рођаци, велике птице без лете.
 3. Цасуар се одликује рогом "кациге" која краси главу и перо попут дуге вуне. Боја перја је другачија. Он преферира да живи сам, има раздражљив темперамент и веома је опасан.
 4. Ему је висок, али примитивни мозак је пријатељски и радознао велике птице.