Лемон Блоссом Лемон

Лимуни су омиљене биљке за узгој на прозорским клупама код многих вртлара.Цвет лимуна је прилично необичан период, јер се по просторији шири слаткаста арома са нотама аниса и козје коже.Да би процветало дрво, потребно је много труда, али још више да се спасе јајник.

Цветови лимуна са прелепим мирисним цветовима

Услови за цветање

У природи, лимуни цветају 2-3 године свог живота у касно пролеће,али лимун код куће може цветати током целе године.Али за то треба да створи повољне услове.Ако је дрво посађено у великој посуди са благо киселим земљиштем и добром дренажом, онда је то само мали део неопходних услова.

Да би лимун коначно процветао, потребно га је благовремено залијевати и наводњавати круну топлом водом из боце за распршивање, тако је влага погодна за дрво. Потребно је проветравати просторију у којој лимун расте, али није потребно поново помицати или помицати унутарњу биљку.Ово се посебно односи на период цветања и плодоношења.Лимун не само да може изгубити плодове и цвијеће, већ и све лишће.

Количина минерала у земљишту има важну улогу у цвату лимуна.Уз недостатак бора и мангана пупољци падају, а немају времена за цветање.Препоручује се да се минерална дорада лимуна спроводи 1-2 пута месечно.За овобоље је користити готова ђубрива за цитрусе, која се продају у било којој цвећари.Али немојте претјеривати са преливом, иначе лимун уопће не може цвјетати.

Цитрусна гнојива се прода в цветочницах

Принцип

Цветови лимуна се формирани во оси на листи на близка точка на растението на гребени (на своите краји).).Цветови су бијели са жутом стигмом и прашницима.Латице у цветовима овалног облика.У зависности од сорте лимуна, могу бити 4 или 5.

Почетак првог цветања јавља се средином маја, рјеђе крајем априла.Уз добру негу, цветање може трајати током цијеле године.Али процес присиљавања боја снажно исцрпљује дрво, па често баца цвијеће и јајнике.

Сам процес цветања може се поделити у неколико фаза:

 1. Дрво избацује цветне стабљике.
 2. На петељци се формирају 1-4 пупољка;
 3. Након 2-3 дана, у зависности од степена осветљености и температуре у просторији, пупољци цветају.
 4. Цветање траје 7–9 дана, након чега латице падају.
 5. Касније се на месту цвета формира јајник.

Многе врсте затворених лимуна се опрашују, а другима је потребна људска помоћ да би произвеле плодове.За то, памучни штапић или памучни штапић преноси полен из једног цвета у други.То је проблематично и не гарантује квалитетно опрашивање, па је боље одабрати сорте које карактерише самоопрашивање.

Број цвећа на дрвету мора бити подешен ручно.Најчешће се биљка избацујецвеће на граници својих могућности, али за собне биљке није важно.

Боље је уклонити пола цвећа, не остављајући више од 2 комада на свакој грани. Неке од њих се не опрашују или једноставно не опадају, а онда ће број јајника који може да расте на себи остати на дрвету. Период од почетка цветања до сазревања усева траје око 6-8 месеци, уз одржавање услова неопходних за одређену сорту лимуна. Свако воће треба да има најмање 5-6 листова, што ће обезбедити хранљиве састојке кроз фотосинтезу.

Цвет лимуна се држи на дрвету до 9 дана

Зашто лимун не цвета

Не купујте већ цветна стабла, јер цвеће само неће преживети стрес транспорта. Пратећи цветове и јајнике, листови такође могу да падну. Али такође се дешава да биљка уопште неће цветати. Шта радити у овом случају, сваки искусни цвјећар зна.Неопходно је направити стабло свеобухватним храњењем и организовати туш за лишће.Тло у лонцу пре него што се ово затегне филмом за храну.

Разлог недостатка цветања могу бити организми који паразитирају собни лимун:

 • паук обол;
 • црна гљива;
 • пхитопхтхора;
 • трипси;
 • штит;
 • буве на земљи.

Сви ови паразити исцрпљују биљку и могу на крају довести до њене смрти, тако да их морате хитно ријешити.

Цветање се може задржати ако плодови већ сазријевају на лимун и све његове силе су усмјерене на то. Иакопостоје случајеви који цветају и доносе плодове у исто време. Обично се ради о зрелим стаблима у доби од 5 година. Млади лимуни не могу себи приуштити.