Лежење препелица у инкубатору код куће Куаил

За пољопривреднике који узгајају препелице искључиво за личну употребу, пожељно је да купују младе стоке на фарми препелица или на тржишту живине. Уколико није могуће посјетити продавца, достава се врши поштом.

У случају да треба подићи значајан број крда препелица, онда је најбоља опција инкубирање јаја препелице код куће. Упркос сложености процеса, значајно ће уштедети новац. Разумне уштеде у агробизнису су тајна успешног фармера.

Процес припреме

Да би се постигао очекивани резултат, избор јаја за инкубацију није направљен од укупног броја добијеног слободним упаривањем. Намјерно се узгајају: у увјетима одвојеног држања птица, женка се пола сата смјешта на 2-4 мужјака. Да би се повећала плодност, седење треба поновити. Овакав узгој повећава број оплођених јаја на 80-90%.

За формирање инкубацијског јата бирају се птице у доби од 3 до 7 мјесеци. Препелице одабране старосне групе користе се 3 мјесеца. Птица, репродуктивна својствакоје су коришћене преко 30 дана, мењају се на млађе појединце. Јаја примљена током овог периода су предмет одбијања. Овај начин формирања стада инкубације ће повећати плодност до 90%.

Критеријуми за избор јаја за инкубатор

\ т

За инкубацију, јаја се пажљиво селектују

Не морају се сва јаја излећи у инкубатору. Табела критеријума ће помоћи да се идентификује "погодно":

 • просечна величина;
 • блага пигментација;
 • исправан облик;
 • тежина у распону од 9-11 грама за смер јаја, или 13-16 грама - за месо;
 • боја јаја не би требало да буде веома светла или веома тамна;
 • чистоћа љуске, укључујући и одсуство жбуке од креча. Очистите површину помоћу раствора калијум перманганата. Присуство контаминираних јаја у инкубатору ће довести до инфекције пилића и смањења излегања.

Након одабира јаја према наведеним критеријима, врши се њихов скрининг. Овоскоп, који се користи за скенирање, омогућава вам да одредите да ли је јаје погодно за излегање. Уређај ће омогућити да се виде дефекти који нису компатибилни са узгојем:

 • присуство другог жуманца,
 • мрље на жумањку;
 • пукотине у љусци;
 • изостављање жуманца у оштром крају јајета;
 • раст жуманца до љуске;
 • инклузије крви.

Овоскоп се може купити у трговини, наручити из онлине продавнице (налог се шаље поштом) или обавити код куће. Да бисте то урадили, ваљајте лист папира или картона у облику цилиндра, направитерупа испод јаја и сјај са обичном сијалицом (више од 150 вати). Ради лакшег коришћења, при скенирању се користи повећало, уз помоћ којег се откривају мањи дефекти окретањем јаја.

Јаја препелице су проверена овоскопом

Одабрана јаја треба складиштити 7 дана у вентилисаној сувој просторији на температури од 10-15 степени. Није дозвољено да их се држи на топлом (преко 20-22 степена). Да би се удовољило захтевима за складиштење није пожељно слање поштом. Продавац који је верно испоручио квалитетан производ не може гарантовати њихов интегритет током испоруке. Ако је пошиљка неизбјежна, онда је боље послати робу препелом не поштом, већ користити услуге транспортних компанија са обавезном назнаком крхкости парцеле.

Дезинфекциони третман

\ т

Пре стављања јаја у инкубатор, третира се раствором за дезинфекцију. Јаја се озрачују кварцном лампом постављеном на удаљености од 80 цм око 4 минута. Спровођење зрачења стимулише повећање валивости јаја.

Као ефикасно дезинфекционо средство инкубатора, користи се његова обрада парама формалдехида.

После полагања јаја на под, ставите посуду са водом, раствор формалина и калијум перманганат. Алат је припремљен на основу следећих размера: 1 квадрат. м собе 30 мл воде, 45 мл формалина (40%), 30 г калијум перманганата. Као резултат хемијске реакције ослобађају се паре које имају својства дезинфекције. За људе, ови парови су штетни,због тога су врата у третираној просторији затворена, рад се обавља у заштитном одијелу. После дезинфекције просторија је подвргнута провјетравању. Да би се елиминисао необичан мирис формалдехида у инкубатору објесити тканину намочену у течни амонијак.

Пладњеви за инкубацију

\ т

Пладки за инкубиране јајци препелки со пажљиво избрани

Инкубација јаја препелице обезбеђује присуство специјалних посуда, али је дозвољена употреба пладњева за уклањање веће живине. За конверзију пладњева код куће, зидови и дно су прекривени пластичном мрежом финих мрежа.Јаја се полажу тупим крајем у вертикалном положају, причвршћујући ламеле.Употреба пладњева намијењених већим јајима када се узгој препелица повећава за 3 пута. Ова бројка се постиже због разлике у величини.

Инкубатор регулатора температуре

У питању како одабрати температурни режим инкубатора који је дизајниран за узгој препелице, мишљења пољопривредника се разликују. Неки се придржавају температуре у распону од 37-38 степени, а неке од 37 до 40 степени.

Као препоручени начин инкубације, који омогућава постизање повећања производње пилића на 95%, користи се следећи режим:

 • у току 1-12 дана температура је подешена на око 37.7 степени са релативном влажношћу од 59%.
 • током 13-15 дана, инкубатор се држи на 37.3 степени, смањујући влажност на 54%.
 • при трансферујаја на крају (16 дана) температура треба да буде око 37,2 степени са влажности од 48%.
 • до краја периода инкубације, жељена температура се одржава, а индекс влаге се повећава на 90%.

Да би се контролисао режим, индикатори се биљеже свака 4 сата у посебном дневнику. Табела влажности и температуре ће омогућити ефикасну инкубацију. Да бисте повећали влажност ваздуха у просторији ставите умиваоник са топлом водом.

Температура в инкубатор се стално надгледа

Контрола развоја ембриона

Праћење развоја будућих пилића и благовремено откривање могућих одступања омогућава скенирање овоскопом, који се обично изводи на 5., 10. и 16. дан. С обзиром да наглашена пигментација јаја препелице не дозвољава прецизно испитивање ембриона, онда се врши додатна контрола - пондерисање.

Период инкубације

Током првих 15 дана инкубације, јаја се претварају најмање 5 пута дневно. За време државног удара важно је да не оштетите крхке шкољке и да не оштетите будуће пилиће. Ако се уочи потребан режим, процес инкубације траје 17-18 дана. Појава пилића на светлост јавља се активно и траје 4-6 сати. Излегање неколико пилића у року од два дана након што је дозвољено главно легло.

Пилићи се након излегања остављају 4-5 сати да се осуше, а затим стављају у припремљени расадник.

Ако је, као резултат инкубације, производња пилића већа од 80%, онда је узгој пилића на домаћем тржиштуУслови су успешно прошли. Ако је стопа ослобађања пилића испод 75%, онда одредите разлог:

 • неисправно одлагање јаја,
 • је прекршен режим (неправилна температура или влажност).

Упркос сложености процеса и потребе да се испуни одређени број захтева, инкубирање јаја препелице омогућава добијање великог броја потомака препелица са незнатним материјалним трошковима. Уз одговоран приступ узгоју пилића, пољопривреднику се гарантује позитиван резултат.