Квалитет воћа и пролећно дресирање грожђа са уреом

Није могуће постићи одрживу плодност земљишта током кратког временавремена.Не препоручују се претерани покушаји побољшања због високих трошкова и загађења животне средине.Исхрана биљака урејом је најсигурнија за животну средину.

Гнојиво Уреа за храњење грожђа

Истраживања су показала да скоро све врсте грожђа које се могу наћи на тржишту садрже најмање 11 различитих пестицида.У једном, немачки научници открили су 26 различитих врста.Најотровнија грожђа из Чилеа.

Грожђе увијек премашује норму када је у питању садржај пестицида, јер долази из винограда.Виноград расте дуги низ година у прољеће и јесен на истом тлу, што захтијева третман против свих врста штеточина.Закључак?Ако се одлучите за куповину грожђа, најбоље је од поузданог извора, органског, од узгајивача који испоручује добар производ.

Квалитет плодов и пролецно хранение грозда с уреа

Внешни фактори, както со:

 • Падавине;
 • Температуре;
 • Сунчева светлост одређује квалитет воћа.

Лоше земљиште, недостатак микро и макро елемената, утиче на интензитет боје грожђа, величину воћа, укус. Посебно су од великог значаја азот и калијум. Вишак азота успорава зрење, бобице су више водене и мекане, осјетљиве на болести и нису преносиве.

Универзално ђубриво

Уреа се користи за исхрану коријена и листова. Ово је једно од ретких ђубрива, уз правилну обраду и концентрацију, које не спаљује биљку.

Уреа садржи 46% азота у облику амида, који је добро прихваћен од грожђа грожђа, вода је -0,5%, биурет није већи од 1,2%. Уреа се у тлу прво претвара у амонијум, а затим у нитрат и коренски систем апсорбује урее спорије.

С правилна обработка и концентрациа, Уреа не запали постројење

.

Велика предност уреје је у томе што се успешно комбинује са магнезијум сулфатом, фунгицидима и инсектицидима. Додавање урее радном флуиду доводи до боље хидратације, боље пропусности биљака кроз епидерму, што повећава апсорпцију хранљивих састојака и побољшава ефекат пестицида и фолијарних микротурбина.

Према томе, ако је биљка оштећена, заражена штеточинама или осушена, у течност за прскање додаје се раствор урее ниске процента (у концентрацији од 4–6%), ако је потребно и употреба пестицида.

Приликом обрадеВажно је да концентрација раствора урее одговара потребама постројења и периоду развоја.Третман је посебно важан током суша, када биљка не може узети довољно хране из земље.

Тло

Земље у којима се развија виноградарство, винова лоза се узгаја на свим врстама земљишта, чак и сиромашним, каменим, пјесковитим, кречњачким, често и једини начин да се користе.Многи стога верују да винова лоза није захтевна за растућу средину.Лоза има снажан и активан коренски систем, али плодност земљишта значајно утиче на принос.За винограде се препоручује лагана, пропусна и брзо загревана земља.Али на таквим типовима земљишта винова лоза је често оштећена мразом и сушом, па је стога пожељно користити глиновито-пешчане земље .На таквим тлима развој винограда и раст касни неколико дана, што често штити биљке од касног пролећног мраза.Шљунак акумулира влагу, полако исушује и штити биљку од негативних ефеката продужене суше.За виноградарство ниво тла није већи од 1,5 - 2 м од површине.

Раст и принос у великој мери зависе од:

 • ваздуха;
 • воде;
 • макро и микро елементи.

За садњу грожђа боље је користити глинено - пешчане земље

Врсте хранидбе грожђа

Међу свим познатим ђубривима, грожђе преферира:

 • органски компост,
 • стајњак,
 • минерална ђубрива;
 • калијсуперфосфат;
 • дрвени пепео.

Свако пролеће, многа хранива биљака се апсорбују из земље и заједно са усевом се уклањају са локације. Из једног квадратног метра се уклањају у просеку 9–12 г азота, 15–19 г фосфора, 10–12 г калијума и 11–13 г калцијума. Ова количина ће бити заувек изгубљена за земљу и будућу жетву, ако узгајивач не покуша да успостави равнотежу елемената у земљишту и не доприноси нешто више од израчунатог.

Овакав израчун најбоље обављају специјалне лабораторије на пољопривредним станицама, јер ће неискусном вртлару бити тешко да израчуна количину ђубрива која је потребна за употребу.

Сваке године, у јесен, треба поставити компост од 3 цм у близини винове лозе. Три пута годишње, у рано прољеће, у липњу и касну јесен, оплодити вино вишекомпонентним гнојивом дизајнираним посебно за грожђе. Уреа и друга ђубрива треба користити умјерено, јер вишак гнојива који се примјењује у јесен доводи до болести, тешких зимовања и честих болести.

Обрада и оплодња се врше у кругу, за грмље старије од 10-15 година, пречник круга је 1, 1, 5 метара; за млађе - 0, 5 - 1, 0 метара.

Приправа грожђа за прераду јесени

Воћно ђубриво у пролеће

Након двије до три године након садње, младом лозу је потребно третирање и обрада, обогаћујући тло ђубривима, које се могу подијелити на основне - примјењују се сваких неколико година.и додатне, уведене су у прољеће и јесен.

Додатно храњење одвија се у рано пролеће, када се грм још није пробудио из хибернације.Када се снег отопи, мора се пазити да се храни виновом лозом, да се припреме органска ђубрива и да се не претјерује.

У пролеће, одмах након отварања грмља, распршите винову лозу и земљу под њом раствором урее (30 г на 1 л воде).Када бубрези бубре, додајте:

 • 10-12 кг компоста, стављајући га у земљу, или 50 г амонијум нитрата;
 • 100-120 г суперфосфата;
 • 30-50 г калијум сулфата, 150-200 г дрвеног (финог) пепела.
 • Крајем маја распршите грм са раствором елемената у траговима, пратећи упутства (њихови сетови се продају у продавницама, имајте на уму да садрже више елемената који се уклањају грожђем) и урее (2 г на 1 литар)).

  Азот утиче на развој и раст грма, али се не може користити више од норме.Калијум јача биљку, припрема се за хладну зиму и даје бобицама садржај шећера.Фосфор подстиче рано цветање и зрење бобица.Ефекат ђубрива је одмах видљив на стању листова.

  Ако нема довољно калијума, на листовима биљке се појављују црвенкасте мрље.Жуте тачке указују на недостатак фосфора, а бледозелене тачке указују на недостатак азотних ђубрива.

  Разне врсте корисних ђубрива за грожђе

  Уреа - пролећно ђубриво

  Уреа је високо растворна у води, алкохолима и течном амонијаку.Продато као белохомогене грануле (величине 1-3 мм, најмање 90%) су хигроскопне. Запреминска маса: 0, 7 - 0, 78 кг дм3 .

  Када је температура тла 5 степени, потребно је 12-14 дана за претварање азота из урее из амидне форме ЦО (НХ2) 2 и амонијака (НХ 4). За нитрификацију у облику нитрата (НХ3) под овим условима потребно је још 10 дана.

  Реакција ензиматске хидролизе ће се одвијати брже на температурама близу 10 ° Ц. Активност микроорганизама у тлу који производе уреазу, ензим неопходан у процесу трансформације азота, повећава се.

  У рано пролеће постоје велики губици азота, што смањује ефикасност амидних облика. То је због хемијске реакције ЦО (НХ2) 2 + Х2О → 2НХ3 + ЦО2, што доводи до нарушавања природне равнотеже између НХ4 и НХ3 и ослобађања азота у атмосферу.

  Због недостатка воде у земљишту у прољеће и прољетних суша, препоручује се да се уреа унесе у тло како би се смањили губици душика.

  Код фолијарног храњења, када се уреа не меша са земљом чак и до 40%, произведени амонијак нестаје у атмосфери. У условима довољне влажности, губици су мањи, али азотни спојеви добијени у процесу нитрификације лако се испирају из тла.

  Урее јако закиселе земљиште и не би требало да се користе у киселом окружењу, што ће допринети даљој закисељавању. За алкално земљиште (пХ изнад 7), и додатак урее није право решење, он ће остати тамо у облику амонијака.

  Уреа је највишеделују на благо киселим и неутралним земљиштима (пХ 6.0-6.5). Одмах по увођењу урее, пХ земљишта се благо повећава, али као резултат даљих реакција и трансформација ослобађају се водонични јони, који су одговорни за снижавање пХ. Међутим, уреа за храњење грожђа у пролеће, мора се користити пажљиво, дуготрајна употреба негативно утиче на закисељавање земљишта.

  Бела хомогена гранула за уреа за гнојиво

  Намена и употреба

  Уреа је универзално ђубриво за фолијарну исхрану грожђа и земљишта. Може се користити не само у пролеће и јесен за исхрану грожђа, већ и за све усеве, у воденом раствору са концентрацијом прилагођеном потребама ових врста иу одређеној фази развоја биљке. На тлима врло кисела, снажно алкална или калцитна, мање ефикасна. Због своје хигроскопности, помеша се са другим елементима непосредно пре наношења.

  Предности коришћења

  Азот улази у биљке из урее равномерно и због тога нема прекомерне акумулације штетних нитрата у воћу и подземним водама. Губици азота из тла су мали. Облик амонијака, који се формира након хидролизе, утиче на складан раст и развој биљака, подржава потрошњу фосфора и смањује вишак потрошње калијума. Овај облик азота помаже брзом укорјењивању и правилном развоју биљака, повећава њихову отпорност и првенствено утиче на биолошку вриједност. Уреа обезбеђујесигуран садржај штетних нитрата у поврћу и воћу.

  Паковање и испорука

  Уреа се транспортује транспортом, штитећи је од воде, падавина, директне сунчеве светлости и сигурне амбалаже. То није опасан материјал према наранчастој књизи УН-а.

  Уреа се треба чувати у сигурном паковању

  Стораге

  Према упутству, ђубриво треба складиштити на чистом и сувом месту, заштићено од сунца и кише.

  Мере предострожности

  1. Уреа није токсична и не ствара експлозивну смешу са ваздухом без мириса.
  2. Потребна је радна одећа.
  3. У случају иритације коже и очију, добро испрати водом.
  4. У случају прекомерне прашине, током операције, мора да носи уске наочаре и респиратор.
  5. У случају случајног гутања, одмах се обратите лекару.
  6. Заштитити од влаге и сунчеве светлости.