Купус: болести и начини поступања са њима Купус

Купус је важан усјев на било којој фарми. Али постоје разне болести и штеточине купуса, које доносе много непријатних тренутака и доводе до смрти усјева. Да бисте заштитили плодове свог рада, морате знати непријатеља по виђењу и моћи ћете се носити с њим на вријеме.

Мозаик купус, както и други обсества, может да възможна съдържание на обработка на купус

.

Од свих усева, купус је најнезаштићенији. То је због чињенице да се прерађује хемикалијама, ау раним фазама раста и током формирања вилице је крајње непожељно.Контакт са хемикалијама у овом тренутку је опасан за људе.Стога, бијели купус мора бити третиран са сигурношћу за људска средства. Али они, као заштита од болести, нису ефикасни. Шта радити у овом случају и како расту здраве главе?

Вхите Рот

Међу свим болестима поврћа, бела трулеж је најчешћа болест. Главни фактор који утиче на његов изглед је прекомерна влага. На крају вегетације, ризик од болести је највећи.

Препознавање трулежи је веома једноставно. Гљива почиње да се развија на лишћу и појави се слуз. Биљка почиње брзо трунути. Ако се налази наскладиштење, одмах се вади из складишта.Иначе ће врло брзо пренијети инфекцију на друге главе које су у контакту са болесном вилицом.

Превентивне интервенције превладавају међу методама сузбијања:

  • усклађеност са ротацијом усева (учесталост треба да буде 6-7 година);
  • благовремено чишћење (прије почетка кишне сезоне);
  • просторија у којој ће се чувати купус мора бити дезинфикована;
  • поштовање температурних услова (од 0 до +1 степени).

Бела трава купуса се чешће од других обољења

Греи Рот

Болест погађа поврће не током раста у врту, већ током складиштења. Главни знак његове појаве је бела гљивица која инфицира лишће биљке.

Да не би контаминирали културу хемикалијама, слиједите нека једноставна правила. Важно је поштовати привремене норме плодореда, као у претходном случају. Није последње место у борби против сиве трулежи. Биљка треба азот, али треба је користити умерено.

Култура је уклоњена прије почетка мраза у добро дезинфицираној просторији, а температурни режим у складишту је такођер уочен.

Сивата трава се појавава във връзка на купус

.

Кила

Болести купуса су различите. Неке се могу третирати, док друге нису. Куила је једна од најопаснијих болести културе. Он изазива гљивице које узрокују оштећење коренског система. Када се то догоди, поврће умире без шансеопоравак.Разлог за његово појављивање лежи у високој влажности земље током гајења садница.Немојте мислити да су угрожени само рани саднице.Кила може срушити биљку у било које вријеме, чак и за вријеме раста у отвореном тлу.

Готово је немогуће одмах препознати келу.Међу спољним знацима вреди напоменути да су биљке увенуле. С обзиром да се суши, становници љета почињу да залијевају културу и тако даље развијају болест купуса. ​​Потребно је извући једну главу из земље и пажљиво испитати њен ризом.Са формирањем кобилице на корену, можете видети раст и туморе.Болесна биљка је подложна тренутном уништењу.Тло се дезинфикује помоћу Бордеаук-а или формалина.Поврће у овом врту се не препоручује да се узгаја 5 година.

Кила се добро развија у влажним условима

Мозаик купуса

Мозаик је такође једна од опасних врста болести купуса.На лишћу се појављују осебујни обрасци, који се састоје од рупа и црних тачака.Да би се спречило да инфекција иде даље, болесне вилице треба уклонити.Ово ће обезбедити заштиту за друге главе.

Пероноспоросис

Лажна нарезана роса или пероноспороз је заразна болест.Узрок инфекције може бити сакривен у земљи или у семену.Не манифестује се одмах, може да се вуче све до повољнијег времена, када ће у земљи бити вишка влаге.

Посебно би се требало обратити пажња на листове белог купуса.Саинфекције формирају нејасне жућкасте мрље. После кратког времена почињу да умиру.

Међу главним средствима за заштиту садница од пепелнице је превенција. Млади раст треба да расте у повољним условима: поштовање температурних услова; умјерена влажност. Прије пресађивања садница у отвореном тлу, мора се обрадити.

Плишана плијесан настаје када прекомјерно залијевање и нагле промјене температуре

Црна нога

Младе саднице највише пате од црне ноге, али зараза већ ионако глатког купуса није искључена. Све грешке гљива које живе у стакленичкој земљи. Гљиве су погођене земљом на којој није предвиђена ротација усјева, а саднице купуса расту годишње на истом мјесту. Висока влажност за њега је повољно окружење за развој.

Што се тиче младих изданака, црна нога прво продире у стабљику која се пуни водом. Као резултат, биљка почиње трунути и на крају умире. Када је зрелији плод заражен, поврће не умире, брзина његовог раста и развоја се успорава. Трансплантација у овом случају није спас, биљка се неће укоријенити.

Данас је наука направила велике кораке напред, а узгајивачи су развили велики број сорти белог купуса, који лако могу издржати црну ногу.

Ако добијете мање разноликост отпорну на болести, онда као одбрануРазличите хемикалије се користе за дезинфекцију сјемена прије садње у тлу. То су: Фитоспорин, Бактофит, Фундазол и Планриз.

Када се открије болест, биљни усев се уклања, остатак белог раста третира се калијум перманганатом, од чега се 3-5 грама раствара у 10 литара воде.

Црни нож углавном погађа саднице купуса

Хорсерадисх Леаф Беетле

Поред гљивичних штеточина, ту су и инсекти, међу којима су бабануха или хрен листови кукци. То је црна буба са благо зеленкастом нијансом и смеђим шапама. Инсект оштећује многе усеве, укључујући и купус. За зиму, буба вреба негде на топлом, скровитом месту које чека пролеће. То могу бити: комадићи гнојива, остаци биљака итд. Бабунукхи, гладан након хладне сезоне, излази из скровишта у јуну и почиње активан рад на конзумирању зеленог купуса.

Женски кукци полажу јаја директно у лишће. Зидарство може износити до 400 комада.

Хрен узрокује оштећење од грицкања листова купуса

Међу мјерама заштите од инсеката треба нагласити сљедеће:

  • на крају сезоне уклоне све остатке вегетације;
  • правовремено произвести оплодњу усјева;
  • Препоруча се да се кревети ископају у јесен, непосредно прије мраза;
  • садња пресађена из стакленика што је раније могуће;
  • држати редротација усева;
  • обрадити раствор ацтеллица.

Да би се кукавица престрашила од биљака, препоручује се да се измешу мариголди. Њихов мирис је гадан за инсекте.

Дакле, сумирајући да се све болести белог купуса јављају због кршења плодореда и наводњавања.Водите рачуна о њима на прави начин, пружите им правовремену бригу. Поврће треба да буде добро проветрено, тако да не заборавите да држите раздаљину између њих. Запамтите да је превенција најбољи лијек.