Купање кавеза код кућних феррета

Правилно одржавање ласице код куће ће вам омогућити да елиминишете непријатан мирис и да се ослободите проблема у његовом садржају. Ова процедура није тешка и саставни је дио одржавања кућних љубимаца.

Купање је уобичајена процедура за ласица

Начини купања ферита

Одржавање ласице код куће захтева од узгајивача да:

  • обезбеђивање уравнотежене исхране животиња које садрже витамине и минерале;
  • пружање бриге и пажње;
  • правовремена вакцинација;
  • редовно купање, неговање и третман за паразите.

Држање ласице код куће није тешко ако сте спремни да обратите пажњу на то.Купање се проводи једном мјесечно, а редовна промјена смећа у кавезу осигурава да не буде неугодног мириса.Постоји много производа за негу кућних љубимаца:

  1. Специјални шампони.
  2. Сухи шампони.
  3. Дезодоранси.
Неки узгајивачи животиња користе сухе шампоне који уклањају себум и одржавају добро стање капута. Али још увек треба да окупате ласицу водом. Препоручује се купање ласице не више од једном месечно. Будући да је неопходно подржати производњу лојних жлезда, и природно влажење вуне. Мање често купање ће створити непријатан мирис у вашем дому.Прво купање се врши пажљиво, а ласица се увлачи на мјесто гдје ће се окупати, било да се ради о прању или купки. Унапред купите специјални витамински шампон од природних састојака. Температура воде не смије бити виша од тридесет седам ступњева, а за вријеме хлађења се мијења. Не ударите се по животињи, нису сви преци воле да пливају, посебно у чврсто стиснутим длановима власника. Такав догађај би био трауматичан за вас обоје.

Феррет мора бити навикнут на пажљиво купање и без претеране журбе

Покажите му умиваоник или каду, ставите га тамо са својим омиљеним играчкама. Можете га смирити интересовањем тако што ћете му дати третман за кућне љубимце. Након тога додајте малу количину воде на жељену температуру и тако даље док се вода не сакупи у запремини троструке висине животиње.

Ако се осећа смирено и слободно копрца у води, постепено га почните навлажити шампоном. Користите само специјализоване производе, не одговарају нашој козметици. У специјализованим шампонима за ласице, структура њихове коже се узима у обзир, а неопходни витамини за здраво стање коже и длаке животиње су уравнотежени. Избегавајте добијање воде и шампона у ушима, очима и устима. Строго се придржавајте овог услова. Затим темељно исперите шампон умереним млазом воде. Не плашите животињу звуком воде.

Замотајте ласицу у пешкир и добро је осушите. Ако се животиња не боји буке, осушите је. После поступка купања, ставите ласицу у претходно очишћени кавезсухи и чисти пешкири у којима ће се и даље сушити.

Затворите прозоре и врата тако да нема промаје.Након пливања, ласица се лако може прехладити.

После купања, ласица мора бити пажљиво обрисана пешкиром

Додатне мјере одржавања

Животиња треба опрати једном мјесечно, алиОвог пута, можете променити смеће у кавезу и третирати вуну сувим шампоном и дезодорансом.Осим чињенице да требате да купате ласицу, чешљајте његов капут, поготово у току периода ваљања.

Женке са ферретима имају мање специфичан мирис од мужјака током парења.Ако не планирате узгој, боље их стерилизирајте.Мужјаци се чешће купају од женки.Постељину и вуну можете третирати посебним дезодорансима, што ће помоћи да се избјегне неугодан мирис.

Опрезно опрати вуке, ако животиња није припремљена, уплашит ће се, озлиједити вас и може патити.

Неки одгајивачи се плаше да купају женке, или су пречесто окупани због непријатног мириса.Биће веома оштро ако је прање ретко или погрешно.

Ако је ваш твор хтио да плива у води, дајте му шансу.То није лоше за животиње, а напротив, то ће за вас бити позитивна ствар, јер касније купање неће изазвати никакве потешкоће.

Пружање правилне и уравнотежене исхране животиња је такође гаранција одсуства смрдљивих мириса из ласице, јер исхрана утиче на пробаву, стањевуна и кожа.

Обезбедите свом љубимцу витамине тако да нема кожних болести и одмах их инокулирајте, избегавајући болести које могу бити фаталне.

Нема потешкоћа у бризи за феррета, ако је све учињено благовремено.