Култивирање трешње Владимирскаиа Цхерри

У централној зони Русије, сорта Владимирска вишња је веома честа. Има бројне предности: непретенциозна нега, отпорност на умјерене мразеве, добар принос, прекрасно цвјетање и високе естетске карактеристике. Све то га чини једним од омиљених љетниковаца и вртлара земље, ово дрво се узгаја у многим расадницима.

Владимирскаиа Цхерри - популарна сорта за средниа банд

Порекло сорте

Према историјским подацима, вишња се узгаја у Русији од средине 20. века. У то време спомиње се ова биљка, коју су у својим вртовима узгајали монаси, и припадају јој први описи. Високе карактеристике укуса допринијеле су ширењу културе у другим регијама.

Под Иури Долгоруки, трешње су почеле да се узгајају у баштама и на земљишту у близини Москве.Владимирска сорта је довела до многих других сорти, па се понекад назива и родитељ или обична трешња.Име је такође пронађено.Владимировскаиа.

Посебности сорте

Владимирска вишња припада породици Росе рода Плум.

Ова сорта има бројне карактеристике:

 • глатке плодове као што су коштунице, без плака;
 • Цвеће може понекад садржати 2 цвијећа;
 • Цват може да садржи 5 или 7 цветова;
 • елиптични, савијени дуж листова имају облик издуженог овала;
 • листови тамно зелене нијансе, ивице бипедулат;
 • ​​
 • дужина листа 7-8 цм, ширина - до 3 цм;
 • дужина резања - до 12 мм;
 • кишобрански аранжман цвећа.

Постоје разне врсте садница сорте Владимирскаиа.У зависности од врсте која је одабрана за садњу, круна може имати облик грма или стандардног облика.Она се шири, плаче.

Плодови имају заобљен облик, достижу тежину до 4 г.

Боја плодова може варирати од црвене до готово црне, а промјер зрелог плода је 1,5–2 цм.више од 8-10% по тежини фетуса.

Просечна величина вегетативних пупова је конусног облика, а генеративна су овална.

Препоруке за садњу

Владимирскаиа Цхерри је једна од најнеприкладнијих сорти за коју га воле многи вртлари.Ако је садња правилно направљена и садница се навикла, у будућности ће донети плод без компликованих додатних манипулација.

Избор локације

Садња се најбоље обавља у пролеће, пре почетка вегетативног периода размножавања.

Приликом одабира локације, потребно је узети у обзир да одрасла биљка достиже 2-3 м, ипонекад висине 5 м иу будућности може створити сјену на мјесту.Трешња често даје нове резнице коријена, што повећава подручје дистрибуције биљке.Ово ће утицати на друге биљке у том подручју.Стога, морате слиједити специфичан образац постављања садница.

Размак меду младим биљкама у случају Владимирске вишње препоручује се да се направи на 3 метра или више.Обично се налазе у редовима.Не смијемо заборавити потребу за компетентном селекцијом биљака опрашивача.

Припрема садница и јама

За садњу је боље одабрати једногодишње саднице.Они морају прво бити пресађени, по могућности разгранати коренски систем.

Да би се биљка добро залијепила, важно је да се земља правилно припреми.Свежу земљу треба ископати, потребно је додати гнојиво.Могуће је користити и минерална и органска ђубрива.За најбоље резултате препоручује се снижавање киселости тла кречењем (употребом кречњака, дрвеног пепела, доломита, калцита, итд.).

Након припреме тла, потребно је ископати рупу ширине око 1 м и дубине 70-80 цм, у коју се улије канта воде, стављају се гнојива и пресадити на висину од 70 цм, која се затим везује за клин.

Минерална и органска ђубрива могу се додати трешњама

Опрашивање

Важно је напоменути да су неке сорте трешања самопродуктивне и морају бити засађенезаједно са другим биљкама које могу да обезбеде унакрсно опрашивањецхерри

За садњу је идеално користити неколико врста опрашујућих сорти на парцели, од којих су најпогодније:

 • Гриот;
 • Лубо;
 • Василиевскаиа;
 • Тургеневка;
 • Роба широке потрошње Црна;
 • Растуна.

Заливање и ђубрење

Коренски систем може толерисати периоде суше, али квалитет плодова и стопа раста у великој мери зависе од благовременог заливања и ђубрења земљишта.

Лети, при високих температурах и продължавасо отсъството на падаване, заливање треба да се изведе 2-3 крат месечно.Заливање треба обавити обилно, потребно је најмање 20-30 литара воде по стаблу.Препоручује се и да се бубрег прекрије хумусом.Храна треба да се уведе не пре наредне године након садње.

Обрезивање и склониште

Поред наводњавања и ђубрива, гране трешње треба подрезати.Жбун наставља да расте активно све док се не формира 5-7 моћних трупаца.Слабе и суве гране треба уклонити једном годишње, тако да не ометају да здрави делови биљке расту.

Зими је потребна и њега.Препоручује се покривање доњег дела биљке густим материјалом како би се заштитила од хладноће и животиња.

Уобичајене болести

Воће, лишће и коре трешања могу бити нападнути од штеточина и микроорганизама.Ако се биљка не третира благовремено, то може довести до њене болести или смрти.

Коккимикоз

Једна од најчешћих болести је коккимкоз.То је гљивична болест,који утиче на културу костију.Резултат може бити смрт и пад листова прије времена одређеног природом.То ће довести до смањења количине нутријената које конзумира дрво, што ће довести до успоравања његовог развоја и смањења или потпуног недостатка жетве.

Рани знак овог проблема су црвене тачке на лишћу трешње, које се временом претварају у ружичасти цвет на доњем делу листа.

Да би се спречила и зауставила болест, здрави део биљке третирати Бордеаук текућином (концентрација 4%).Ако је пораз трешње већ почео, уклоните оболеле листове.

Коккимикоз је честа болест трешње

Клиастероспориосис

Још један проблем који може погодити трешњу је перфорирана уочавање или клиастероспориосис.То је гљивична болест која се шири не само на лишће, већ и на друге делове биљке.Она се манифестује формирањем смеђих мрља на листовима са црвеним ивицама, које затим постају подеране рупе.Пупољци постају црни и почињу да сијају.

Потребно је борити се против овог проблема, као што је случај са коккимкозом уклањањем оштећених подручја и третманом Бордеаук текућине (концентрација 3%).

Гљива се лако шири, стога се препоруча да се сви оштећени биљни органи у потпуности уклоне са самог себе и са земље око ње и спале.Озбиљне штете могу захтевати додатну негу итретман за недељу дана са раствором Бордеаук текућине.

Сива трулеж (монилиоза)

Љетни становници, на чијим локацијама расте Владимирска вишња, често се суочавају с проблемом појаве такозване сиве трулежи на воћу или лишћу. Поготово се овај напад догађа у периодима високе температуре и влажности. На органима биљке могу се видети мале пустуле белкасте боје. На плодовима се појављују смеђе мрље, захваћено подручје расте. После 1-2 недеље спородокхии се формирају на бобицама које имају облик жутих јастука.

За борбу против монилиозе се користе фунгициди. Разблажује се у води "Азоцен", "Топсин", "Цхорус" у пропорцији од 15 г по канте воде.Третман се обавља неколико пута. Споре сиве гљивице су веома жилаве, могу да зимују на биљци и издрже мраз до -20 ° Ц. Потребно је да се захваћена подручја потпуно одсече, гране се изрежу 10-15 цм испод зоне болести, а оштећена кора се такође одсече.

Антхрацносе

Антхрацносе је честа болест која се често јавља на плодовима. Прво, на бобицама се виде тамне мрље, које се затим повећавају и ударају у цијело месо, ту су бумпс бјелкасте боје. Постепено, плодови одумиру.

За контроли антракноза се користи контактни фунгицид "Полирам".

Наводи о типу вишње Владимирске у култури

Ова врста културе је толико популарна да је 2014. године била чак и бесмртна за будуће генерације. У граду Владимиру у Патријаршијском врту на СпаскомНа брду је подигнут споменик Владимирској вишњи.То је бели тањир од гранита са светло црвеним бобицама које леже на њему и са лишћем од бронзе.

Ова култура се често спомиње у народној уметности.Она је дала и име филмском фестивалу Владимир Цхерри одржаном од 2013. године.