Куибисхев овце и особине њиховог узгоја оваца

Од огромне разноликости пасмина оваца, не може се проћи тако складна животиња као што је Куибишева овца. Истиче се у односу на остале пасмине са висококвалитетном вуном, савршено се прилагођава свим условима околине и има високе индикаторе квалитета меса. Припада полу-финим пасминама са довољно дугом косом. Ове вредне особине омогућују вам да цените ову животињу.

Куибисхев схееп

Ова пасмина потиче из Куибишева, гдје су их узгајивачи узгајали у четрдесетим годинама.Они су настојали да створе пасмину која није била инфериорна у смислу основних показатеља за енглеску вуну овцу, али је такође могла брзо да добије тежину чак иу најтежим климатским условима. Да би се комбиновали сви ови знакови у једној животињи, укрштене су овчице черке, које имају велику телесну тежину, као и енглеске дугодлаке овце, чија је карактеристика висококвалитетна вуна. Обе ове пасмине имају високе показатеље у погледу издржљивости, брзо сазревају и дају снажно потомство.

Посебне карактеристике

Према спољним знаковима, пасмина оваца из Куибишева слична је кугли од пређе, која има привлачно лице и четири танке ноге. Али то је само по изгледу. Ако пажљиво погледате, ова животиња има:

 • јака конституција,
 • масивни систем костију,
 • врат је велик и кратак, глава је широка,
 • тело је у облику бурета,
 • ни код женки ни код мушкарацабез рогова,
 • вуна је густа, затвара њушку до нивоа очију,
 • дужина вунене превлаке достиже петнаест центиметара,
 • боја длаке је бела са малим мрљама тамних мрља,
 • 18]

  Куибисхев овце поседују белу вуну

  Продуктивност пасмине

  Куибисхевске овце припадају полу-длакавим и дугокосим пасминама.Њихова брзина може значајно убрзати сазревање младих.Већ након четири мјесеца достижу тежину од тридесет килограма, а до осам мјесеци теже и до четрдесет пет килограма.Већ у ово доба формирана је кост, као код одраслог овна.Максимални добитак тежине примећен је током лета, када животиње већину времена проводе на паши.Када достигну старост од десет мјесеци, млади се с правом могу сматрати одраслом особом.Њихово тело је већ потпуно формирано, показатељи меса младих оваца постају на нивоу одрасле особе.Њихово месо је високо цењено за мраморирање.То се постиже захваљујући чињеници да су мишићна влакна још увијек релативно мале величине, а између њих се појављују масне мрље.

  Са годинама, мраморирање меса код младих животиња се губи, влакна се згусну и згусну.Квалитет, укус и карактеристике меса су смањени.

  Зато искусни узгајивачи покушавају да планирају унапредпокољ животиња како не би пропустио важну тачку.

  Резање оваца се врши двапут годишње

  Одрасле животиње обрезују се два пута годишње: у пролеће и јесен. Ово је само препорука. Сваки узгајивач мора самостално одлучити да ли ће у том периоду бити шишање. У различитим климатским условима вуна расте на различите начине. Дакле, ово је чисто индивидуално.

  За и против пасмине

  Добит од узгоја куибишева оваца се састоји од неколико индикатора:

  1. добит од продаје меса, вуне и производа произведених на њиховој основи;
  2. трошкови производње (зависе од терена и карактеристика одржавања оваца);
  3. Способност тржишта и продаје произведених производа.

  Пре него што се одлучи за узгој куибишева оваца, важно је процијенити предности и мане, процијенити увјете њиховог држања, климатске увјете.

  Куибисхев овце се лако прилагођавају тешким климатским условима. Они су у стању да преживе у врућим климама иу оштрој зимској хладноћи. Куибисхевска пасмина оваца даје вуну највишег квалитета, као и вредновање за добре перформансе меса. Прехрана младог стоке омогућава да добијемо око тридесет килограма меса од осмог месеца старог овна. У овом добу је посебно цењен за укус и квалитет. Такође се вреднује због одсуства страног мириса, који је карактеристичан за ову врсту животиње.

  Куибисхев ован даје укусно месо безкарактеристичан мирис

  Тежина одраслог овна достиже стотину и десет килограма, а тежина овце - седамдесет пет килограма живе масе.

  Неколико недостатака укључује флуктуацију финоће вуне, као и потешкоће у оплемењивању на пашњацима са ниском продуктивношћу.

  Стручњаци ово приписују чињеници да је пасмина оваца створена да се чува у региону Волге, где има много квалитетне траве и благих климатских услова.

  Лети се хране овце пашњацима, зеленом травом, коријенским усевима и дињама. Зими се преносе у храну са сламом, сијеном, концентрираном сухом храном, коријенским усјевима и силажом. Узгајивачи и ветеринари не препоручују пребацивање животиња из једне врсте хране у другу превише нагло, иначе се развијају оштећени дигестивни тракт. То је лоше за здравље ни једне животиње, већ читавог стада и води их до смрти.