Крушка сорта Ектраваганза, карактеризација и култивација крушке

Разноврсност крушака Екстраваганца се односи на зимске врсте. Развијен је из прелаза Талгар љепоте и кћери зоре. Креатори сорте су руски узгајивачи С.П.Иаковлев, Н.И. Савелијев, В.В. Цхивилев.

20

Опис Пеар Фаири

Стабло екстраваганце има просјечну висину. Круна његове благо опуштене, широке пирамидалне структуре просјечне дебљине. Плодне сорте мешаног типа.

Могу бити велике и средње величине. Њихова маса се креће од 135 до 200 грама. Облик плода је коректан, благо издужен. При описивању коже уочавају се њена глаткоћа, уљастост и осјећај воска. Она је зелене боје са предивним руменилом. Када плодови у потпуности сазрију, њихова боја постаје жута, а руменило постаје црвено. Месо је сњежно-бијеле боје, средње конзистенције, с угодним осјећајем уљастости. Постоји висок проценат сочности. Укус крушке је слаткаст, ароматичан.

Плодови сазревају почетком септембра.

Месо екстраваганца бело и врло сочно

Сорта почиње да даје плод пет година након садње. Продуктивност екстраваганца висока.

У опису плодова следи проценат корисних супстанци у њима:

 • растворљива једињења - 13,3%;
 • шећер -8,6%;
 • титриране киселине - 0.1%;
 • аскорбинска киселина - 7,9 мг. на 100 грама воћа;
 • п-активне супстанце - 112 мг. на 100 грама воћа.

На хладном мјесту, плодови екстраваганције могу трајати од 120 до 170 дана. Сорта има висок проценат абиотских и биотичких фактора.

Принос очаравајућег спектакла је веома висок - чак и гране треба подупирати

Воће се користи не само за свјеже, већ и за индустријску прераду.

Предности сорте

Разноврсност крушака Екстраваганца има своје предности:

 1. Јединствена способност да се очувају својства плода са дугим боравком у дрвету иу фрижидерима.
 2. Воће се практично не распада.
 3. Велика отпорност на климатске промене, гљивичне болести. Дакле, биљка је обдарена отпорношћу на црни рак, трулеж плода, красту, цитоспорозу, рђу, бактеријску опекотину, пепелницу, млечни сјај.
 4. Чаробни спектакл је добро заштићен од штеточина као што су зелене лисне уши, крушке, гриње, крпељи, личинке. Према томе, нема потребе за обавезним превентивним третманом.

Правила садње и неге

Размножавање екстравагантне крушке се врши пресађивањем и калемљењем на хлебну варијанту фебруар сувенир или Љубимица Јаковљев. Приликом садње одређеног подручја екстраваганцијом, потребно је оставити размак од око седам метара између садница. Између редова одлази од 3,5 до 5 метара. У првих шестгодине раде минимално орезивање.Тада на главним гранама круне остају 2-3 плодне стабљике.

Плуги върху въпроса за въпрос

Важно је да се контролира влажност на тлу.У случају дуготрајне суше или лошег дрвећа, врши се додатно заливање.Типично, крушка се зали у следећим периодима:

 • цветање;
 • сазревање воћа;
 • после жетве.

Правовремено обрезивање круне ће вам омогућити да прилагодите снагу раста дрвећа, осветљење врта, да побољшате плодност.

Правила за резидбу крушке

Резидба било које крушке је различита од резидбе јабуке, јер је крушка мање развијена гранања, која не дозвољава снажно задебљање дрвета.Али да би се повећао обрезивање приноса потребно је.

У првим годинама живота, екстраваганција крушке даје добар подстицај.Мали изданак расте да формира костур, и више малих гранчица или кратких копаља.Централни проводник крунице расте повећаном брзином и треба га пренијети на слабије доње пупољке.У супротном, дрво ће бити веома високо, што ствара потешкоће у жетви.

Боја Екстраваганца је веома велика и лабава

На основу горе наведеног, резидба треба да се уради од првих година живота дрвета, у пролеће пре него што сок почне да се креће.

Да би се круница правилно обликовала у првој години, средишњи водич мора бити скраћен 50–60 цм од нивоа тла.То ће довести до бочних гранчица које формирају круну.Скратите бочне гране преко бубрега.

У другој години раста стабла, средишњи диригент се скраћује за 20-25 цм, али не може прећи врх горњег изданка за 25 цм.

У будућности, само треба да останете у форми. Важно је да се избегне занемаривање круне, како се не би погоршало светло. Контролишите да појединачне гране не иду изван граница круне. Важно је регулисати принос. Подупируће обрезивање екстравагантне крушке најбоље се може урадити крајем марта или почетком априла.

Ако је круна Крушке Екстраваганца остарила, на њој праве подмлађивање резидбе. У ту сврху се скелетне и полкелетне гране одсече за дрво старо 5-6 година. Таква акција ће обновити процесе раста и повећати плодност старе крушке.

Воће које дозријева Ектраваганза почетком јесени

Обрада крушке

Богата берба крушака у великој мери зависи од правовремене обраде дрвета, што ће штитити од болести и штеточина.

Пролећна обрада

Обично се врши прерада у пролеће. Због благовременог и компетентног приступа превентивним мјерама, неће бити губитка приноса и смањења плодности.

Пролећна оплата - заштита од штеточина и опекотина од сунца

Како правилно руковати сортама у прољеће?

 1. Први пут када се крушка сече када температура ваздуха није нижа од 5 степени Целзијуса. И то се ради у рано прољеће, након што је снијег нестао.
 2. Спрејне само да је неопходна круна, већ и дебло, као и дебла.
 3. Важно је пажљиво третирати пукотине, рашчланити се на кору, јер се паразити могу сакрити зими.
 4. Пре него што почнете са прскањем, морате пажљиво уклонити мртве честице коре.То се може урадити четком.
 5. Прерада се одвија у марту, онда прије периода цватње.Последњи сезонски третман се врши након што је крушка процветала.

Јесенска обрада

У опису сорте Ектраваганза уочавају се високе стопе отпорности на мраз.Али то захтева одговарајућу припрему за хладноћу:

 • Уклоните сухе или покварене крушке испод дрвета и из његових грана.Важно је издржати трулеж са локације.
 • Да би се повећала отпорност сорте Ектраваганза на хладноћу, важно је направити подстицај за сазревање дрвета.Као стимулација, дрвеће се храни употребом фосфатних и калијум гнојива.
 • У случају сувог пада препоручује се темељито пуњење воде.
 • Побрините се да обришете дебла, направите планирано резање круне.Обрада се врши само квалитетним средствима.
 • Приликом заштите стабла од глодара, потребно га је замотати врећицом или фином мрежицом.

\ тСа надолазећим јаким мразом за покривање.

У ту сврху користе постројење смрековог јеловог гранчица, које је у стању да поуздано заштити дрво од хладноће, осим што не даје дрвода се повуче ако температура нагло порасте. Зими са малим снијегом, препоручљиво је самостално бацати снијег на дрво.