Кратко везани стол и индустријско грожђе

Како предивно сјаје гроздови на сунцу, налик на амбер и смарагдно камење. Видјевши то, срце вртлара се радује. Али шта да радимо када је тако лепа биљка погођена болестима? У природи постоје многе болести ове биљке, и заразне и домаће. У овом чланку желимо да говоримо о таквој заразној болести као кратком чвору. Ово је страшна болест за грожђе, ако не и смртоносна.

Инфективна инфекција грожђа

Порекло кратког чвора

Кратко подручје спада у категорију заразних болести које погађају столно и индустријско грожђе. Треба напоменути да је овај облик инфекције чешћи у регионима са благом климом и високом влажношћу. О овој болести се прије много година спомињала у монографијама о Европи. Тада се сматрало да је таква болест присутна само на територији европских земаља. Међутим, студије су показале да су нематоде, вектори болести, присутни у Грчкој, Турској и Ирану. Стручњаци кажу да се инфекција шири кроз подземне воде, и да патогене бактерије имају изненађујуће деструктиван ефекат на само једнуу свету културе - грожђе. То сугерише да се кратки чвор појавио у природи чак и прије узгоја грожђа. Заједно са здравим грмљем, оболеле биљке се шире широм света. Историја узгоја ове вртне биљке показује да су прве манифестације инфекције забележене много пре него што је грожђе подељено на столне, винске и индустријске сорте.

Грожђе са кратким и индустријским грожђем, карактеристика болести

Ова заразна болест погађа грожђе. Симптоми кратких нодула јављају се већ у хроничном облику болести. Другим речима, када се болест манифестује, она је већ у фази занемаривања. Примарне манифестације болести су мале. Ако је грм недавно инфициран, онда се на листовима уочавају линеарни и срцолики обрасци, који касније формирају уљане мрље, лепљиви су, имају непријатан мирис. На овим ознакама ускоро се појављује патина малих инсеката, који се распадају, погоршавају биљну болест и погоршавају симптоме. Али ови симптоми уступају место другим, озбиљнијим: на листовима се појављује жути или зелени мозаик. Током овог периода, болест улази у фазу прогресије и убрзано уништава биљку.

Листови грожђа постају у облику фанова, деформисани и прекривени мрљама жутог мозаика

Постоје докази да почетнички баштовани уништавају своје винограде у целини или делимично ако примете прве манифестације болести. Али понекад ове меренеоправдана, због чињенице да на самом почетку инфекција има карактеристике сличне онима друге болести грожђа, која је прилично једноставна и уопште није опасна за биљке и усјеве.Морате бити опрезни када проучавате симптоме болести.Уосталом, оно што случајно узмете за кратки чвор, може бити друга инфекција.Обратите пажњу на најмању нијансу која указује управо на ову болест.Болесна биљка је закржљала у односу на друге грмље.Као резултат, избојци се згусну и расту спорије, формирају се дупли чворови који се не развијају, споро расту, мењају облик у цик-цак.Многе пасторке се формирају, а биљка постаје попут дивљег грожђа.Листови се постепено деформишу , али у почетној фази болести то практично није видљиво.Касније, постају мали, попримају асиметричну форму, повећавају се петељке удубљења.Листови имају коврчав изглед, врхови постају дуги и оштри, а вене се спајају.Код свих сорти грожђа, код болести кратког чвора, изглед лишћа није много другачији.На лишћу, између вена, формирају се бијеле мрље, које се касније шире на цијели лист.Жиле на листовима остају најдуже зелене, али на овај или онај начин, листови одумиру и падају.

Све ове манифестације првенствено су последица чињенице да биљка има лош коренски систем.Недовољно развијен коренски систем утиче и на раст усева и формирање винове лозе и цвасти и јајника будућег усева.Цвјетови се настављају појављивати, чак иу великим количинама, али почињу пуцати и отпасти.Плодови цвасти су везани, али су веома мали и врло често не сазревају, ниво киселости у њима се повећава, а принос се може смањити за 80%.Повећана киселост не утиче само на укус бобичастог воћа, већ и на њихову густину, боју, не одликује се високом сочношћу.Такав усјев није погодан не само за оброке у кухињи или у посластичарству, нити је погодан за индустријску употребу, не производи вино и сокове, нема укуса.Ако не предузмете мере и не третирате биљку, онда после 5 година (а можда и мање), жбуње погођене кратким чвором умиру, а инфекција остаје.Потпуно уштедите виноград од болести није реално, али можете успорити развој инфекције.

Потпуно ослобађање винограда од кратког чвора није реално, али је могуће успорити развој инфекције

Најчешће, ова болест погађа биљке које имају недостатак кисеоника.Ово може бити грожђе које расте на земљаном терену.Са смањењем температуре, болест је у стању да се активно развија, али у врелим летњим данима смањује њену активност и понекад нестаје.Ова особина инфекције погодила је специјалисте у области гајења грожђа.Од свих врста заразних болести обрађених грожђа само овај може понекад презимити и потпуно блокирати његов развој.Ово не би требало да вас обмане, јер кратки чвор можеузмите скривени облик, а затим се вратите.Према томе, највећа штета, ова болест је у стању да нанесе када цветање грожђа наступи у хладном времену.

Најсензибилизираните на този более сорти:

  • Цхардоннаи;
  • Мускат;
  • Таминер.

Нажалост, до данас нема сорти грожђа које су отпорне на болест.Истина, неке врсте имају мању тежину од других.Изглед бобица склоних кратком чвору постаје неугледан, плодови су осетљиви на грашак и почињу да се распадају.Плодови су јако оштећени, а болест је интензивна, а на грмљу нема симптома.Опет, оштећене бобице, то не значи да грожђе има краткотрајну болест.

Понекад, грожђе је под утицајем мањег соја вируса.У овом случају, након појаве првих знакова краткотрајне болести, вирус почиње да се повлачи, а на јесен већ нема трага.

Плодови са кратким чворовима постају нерепрезентативни и почињу да се распадају

Како ова болест улази у грожђе?Понекад болест добија грожђе из земље.Али чешће, узгајивач инокулира заражено стабло на здрав грм, природно не знајући то.Такође је утврђено да се кратки чвор може пренијети механички, са соком зараженог грожђа.

Проучавање кратких гроздова грожђа

Због чињенице да се кратки чвор проширио широм света, ову инфективну болест активно проучавају научници улабораторијама.Истраживања су показала да ову болест не толеришу птице или инсекти.Научници су покушали да пренесу вирусне уши, али без успеха.Овај вирус се не преноси са биљке на биљку.Тестови, стручњаци, су показали да се од грмља до грма болест, у неким случајевима, може пренијети додиривањем листова међу собом.У овом експерименту, тест листови грожђа су држани у мраку, а свјетло је било укључено само три минуте, сваких сат времена.Листови су третирани вирусом кратког чвора.Већ након 4 недеље на челичани се појављују масне мрље, а касније на лишћу се појављују мозаични знакови.Неке од ових биљака као резултат експеримента су умрле.Савремени научници су дошли до закључка да је главни фактор у ширењу кратког чвора човек.То јест, виноградари сами заразе своје земље инфекцијом.Најчешће се то дешава када се заражено стабло калеми.Биљка почиње да размењује сокове са трансплантатом, они формирају заједнички унутрашњи систем и биљка ускоро постаје болесна.

Експерименти научника су показали да су нематоди једини носилац кратког чвора.

Нематоде јаја на коренима

Сваке године број захваћених биљака наставља да расте.Научници су проучавали како се овај вирус шири на отвореним просторима.И дошли су до таквог закључка:

  • вирус кратких чворова се не преноси уздигнутим становницима (птице, инсекти, животиње);
  • обрада тла такођер је искључила могућност пријеноса вируса под земљоминсекти;
  • вирус из земље може бити уништен само хемикалијама, метилом метала, хлоропикрином.

То је само ако хоћете да култивишете земљу са хемикалијама, онда то треба да се уради дубоко у земљи. Наиме, површинска обрада тла неће донијети позитивне резултате, а још више штетити засадима, оштетити горњи слој толико да може утјецати на друге дијелове врта или винограда.

У лабораторији, вирус се може уништити употребом тридесет процената раствора амонијум сулфата или четрдесет процената ацетона. Овом методом постоји опција која ће уклонити вирус. Али, као што је показала пракса последњих година, ово уништавање се може назвати неутрализацијом, јер нестају само манифестације болести, сама инфекција преживи.

Како се поступа са столом и индустријским грожђем са кратким везама

Кратки чвор, који се не може третирати у принципу. Другим речима, третман треба да се спроведе, али није било панацеје, и то је мало вероватно да ће се икада појавити. Не треба тражити дрогу на тржиштима и одељењима пољопривредне економије, они ће понудити само средства која ће дати привремени ефекат. Препоручује се да се заражене грмље секу и спаљују. Тренутно се спроводи студија о лечењу ове болести уз помоћ грејања, али резултати још нису познати.

Главни метод лечења је профилактички. Да бисте то урадили, морате одабрати за садњу или вакцинацију, само сертификоване материјале. Пролеће када је почеловегетативним периодом, пажљиво испитати сва грмља на присуство болести.Исти поступак треба спровести у јесен.Ако нађете биљке оштећене болешћу, клице жетве треба хитно уклонити и спалити како би се спријечило ширење инфекције на друга грмља.

Грана винове лозе је ударена кратким чворовима

Ако су грмови већ заражени печатом овог вируса, онда стручњаци препоручују богато ђубрење земљишта, што би требало да продужи живот биљке.Ова метода ће ојачати грожђе, а неко вријеме ће и даље доносити плодове.Изрежите оштећену биљку, морате пажљиво, јер вирус зарази корене биљке.

Такође је могуће спровести поступке третмана на зараженој биљци.Да бисте то урадили, дрво је пет минута натопљено топлом водом.То неће убити вирус, али ће се смирити и симптоми ће нестати на неко време.

Овај вирус остаје у земљишту да би га се ријешио, а стручњаци препоручују да се земља пали десет година.Краћа времена парења ће дати резултате, али неће ослободити земљу од вируса.Ако немате прилику да украдете тло за такав временски период, препоручује се да се изведе поље потпуног уклањања старих и инфицираних грмља, фумигације земљишта, а тек након тога је могуће садња нових биљака.

Остаје само надати се да ће научници у будућности моћи да пронађу дјелотворне лијекове за овај вирус, а вртлари диљем свијета неће морати да искоријењују грожђе које воле.Али за сада, можемо рачунати само на коришћењелекове који доприносе спавању инфективне болести.