Користећи грожђе "Добриниа" као залиха.

Грожђе "Добриниа" је сорта која је постала позната захваљујући узгајивачу Иа.И.Потапенко.Карактеристике овог винове лозе су рано сазревање, погодност за винарство и подлога, могућност превоза плодова на велике удаљености.Ова култура је велика потражња и код аматера и код професионалаца.У свакој дацхи, грм сорте "Добриниа" це произвести дивну бербу до средине августа, а зељни узгајивац це моци да засади неопходну винову лозу на грму, која се одликује нестабилношћу према штетоцинама и болестима.

Због своје издржљивости, грожђе Добриниа се често користи за подлоге

Опис сорте

Жестоки грмови производе жетву на 115. дан.Шипка је јака, са средњим и великим листовима са пет оштрица.Плоча сваког листа се савија према горе, површина је глатка, пликови су једва означени.Цветови су функционално женски, формирани гроздови су мали, цилиндрични, карактеришу га дуге ноге самог грозда и сваке бобице.

Јагоде су мале, црне, заобљене, имају пријатан укус, сочну и густу пулпу. С обзиром на висок принос, добру акумулацију шећера и складан пријатан укус бобичастог воћа, овај тип се широко користи у производњи вина и сокова. Поред тога, опис мора битиИмајте на уму да кластери лако превозе чак и на велике удаљености, жетва је добро очувана.

Као култура, грмови су атрактивни са високом отпорношћу на мраз, толеришу зиму без склоништа или на земљи под снегом, максимално дозвољено смањење температуре је -35 степени Целзијуса.Квалитативна селекција је овој врсти омогућила високу отпорност на филоксеру, плијесан и оидијум.Из тог разлога, Добриниа се може узгајати не само као високородно и рано сазријевање, већ и као сток за сорте које су највише изложене штеточинама и болестима.

Принос Добриниа је веома висок

Зашто је потребна залиха

Радници винограда који су проучавали историју су добро упознати са тужном судбином европских винограда у другој половини КСИКС века.Филоксера је уништавала винову лозу у заиста великом ритму.

Ови мали штетници који уништавају коријенски систем жбуња, нису реаговали на било какве мјере, множењем у рекордној брзини, пребацивањем са болесних и уништених територија на нове, још не инфициране грмове на ципелама, лопатама и другим алатима људи који радена плантажама.

Више од 700 различитих метода коришћено је за победу малих и катастрофално брзо размножавајућих коренова, али само 5 од њих су биле најефикасније:

  • Уништавање свих заражених грмова праћенихпрерада земљишта са угљиковим дисулфидом.Ова мјера "спалила" је земљу до те мјере да дуго није била прикладнаузгој винове лозе;
  • Третирање плантажа са малим количинама угљикова дисулфида, што је онемогућило потпуно уклањање штеточина.Филоксера је сачувана на лишћу и коре у зимским јајима;
  • Повећање садржаја песка у земљишту до 70%, што је довело до смањења активности лисних уши.У пјесковитом тлу инсекти нису могли тако активно умножавати и штетити, ау међувремену је грм успио засадити јаке и дубоке коријене, због чега је преживио;
  • Поплава целог винограда до 45 дана након што је убран читав усев.Овај метод је био ефикасан, али је захтевао годишње понављање, јер је филоксера умрла у земљишту, а зимска јаја остала и бубе су се појавиле наредне године;
  • Инокулација неопходне лозе на америчком фонду, на коју филоксера уопште није страшна.Метода се чинила контроверзном због дистрибуције у то време од стране Милдев, али сада се потпуно оправдава.

У 19. веку, филоксера је скоро уништила европске винограде

Употреба винове лозе Добриниа за залихе

Узгојне сорте значиле су високу отпорностразним штеточинама познатим виноградарима и високим приносима.Развијени грмови су се показали као веома погодни за употребу као залиха, јер њихов снажан раст обезбеђује повећане приносе и стопе раста чак и за сорте које немају могућност да добро расту и имају богату жетву.

Једина озбиљна мана коришћења залиха је немогућностопоравак винове лозе из корена. Али, у исто вријеме, пракса показује да графт-графтиране врсте винове лозе стичу индиректно повећану зимску отпорност, повећање броја гроздова, побољшање у развоју винове лозе и величину гроздова, као и опште дуговечност винограда.

Следователно, "Добриниа" има висок афинитет со можни графтови, којто увелико шири асортиман на сортите за пресадка и осигурава њихов дългиот раст и плодове.

На основу мишљења да ће пресађени грм живјети скоро два пута мање од оног који има свој коријенски систем, треба напоменути да је ова статистика у великој мјери прикупљана у индустријским подручјима гдје су увјети за лозу врло тешки. Машине за обраду, одломљене и оштећене гране, склониште лошег квалитета за зиму. А за баштованског аматера, компетентно усађен и правилно обликован грм, са прикладним уточиштем за зиму, може довољно дуго да живи, и молим вас за снагу и трајност винове лозе.

Сток на Добрина повеча принос и избољша имунитет на виновата лоза

.

Уравнотежење снаге залиха

Да би инокулација дала очекивани резултат, важно је правилно поравнати графт и подлогу, обратити пажњу на аграфон, оптерећење на сваки грм, јачину раста одабраних сорти.Према најискуснијим узгајивачима, сам грм се може уравнотежити, и што је најважније - помоћи му да успостави праву равнотежу, тако да резултат није "гојазност лозе".Овај израз се користи за означавање биљака,које су гране снажно развијене, високе, али мале способности да доносе плодове и акумулирају шећер. Разлог за такву трансформацију може бити погрешна тактика при оплемењивању. Неколико фактора треба узети у обзир да би се уравнотежила снага потомка и стока:

  • Лоад. Уз довољне територије, довољно је само да се формирају јаки лучни грмови. Дуље обрезивање бичова воћа и велики број рукава доприносе повећању приноса и смањењу гојазности. Напуштање штипања, крхотина и штипања ће такође помоћи да се балансира залиха, али важно је имати на уму да ће се дуплирањем усева период сазријевања повећати. Повећано оптерећење најчешће се користи у раним сортама грожђа и само у јужним регионима;
  • Избор потомка, узимајући у обзир силу раста. Високи агрофон захтева да се узме у обзир снага раста биљака, треба да се сади у снажним сортама само на среднерослијном стоку, чиме се осигурава равнотежа грма. Сходно томе, за графт средње раста или ниског раста биће потребан грм са великом силом раста, који ће постати основа за виноград са великим усевом;
  • Процена пољопривредног порекла. Прије садње биљке потребно је провести приближно површинску анализу аграфона. Сува и сиромашна тла погодна су само за јаку подлогу која ће након неког времена и даље слабити и већ имати просјечну висину. Ако је земља довољно влажна и богата неопходним супстанцама, боље је дати предност средњем стању и затим повећати оптерећење нацела биљка.

На плодноме тлу користи се средњи узгој

Главна сврха вакцинације

Сваки љетњи резидент вртлар узгаја свој циљ. Неке намерно засађене саднице, неко жели да "тестира" нову сорту што је пре могуће, али чешће грмље добија отпорност на штеточине, побољшани коренски систем и повећани индекс приноса. Често се вакцинација врши тако да се, уз здраве и развијене коријене, надземни дио замијени новом врстом, дјелимично или потпуно.

Неколико метода се користи за вакцинацију, али најчешћи је пресађивање прошлогодишњег штита на зелени пуцањ. Трансплантални калем се припрема унапред, а на самом крају пролећа се прави посебан рез на грму подлоге, где је уметнут клапни. Након тога, искусни баштован умотава место вакцинације са еластичним филмом хране и скраћује залиху. Кабелски сноп се уклања тек након што се појаве први избојци. Да би се убрзао процес, остала су два листа на месту вакцинације, који ће доставити глукозу и хранљиве материје на место вакцинације.

Али из аксиларних пупољака треба се отарасити и на тај начин избећи појаву пасторка, који ће скинути све потребне биљне сокове.

Током лета потребно је уклонити растиње и вишак изданака, формирајући тако круну нове сорте. Такођер се не смије заборавити да је цијепљена биљка још увијек прилично слаба, нестабилна према штеточинама иболести, захтијева високо квалитетно склониште за зиму.Када омотате нову лозу не треба да се оштети, тако да је потребна нега од узгајивача.До наредне године, винова лоза ће се формирати квалитативно, а грм ће бити уравнотежен.Да би се постигао резултат, могуће је извршити две вакцинације са стражарима на једној линији истовремено.