Конзул

Грожђе је једно од омиљених бобица човечанства. Хибридне сорте добијају све већу популарност, имају добар укус, импресивну величину кластера и висок принос.

Конзулово грожђе - хибридна сорта из Молдавије

Порекло и популарност сорте Конзул

Грожђе под именом Конзул или Сташенски је хибридни тип грожђа, изведен из укрштања грожђа Друзхба, Мусцат, де Саинт-Валле и Додрелеби. Одвели су га у Институт за виноградарство и вино Молдавије. Зрење се одвија за 140-160 дана. Због тога је конзул просјечан тип зрења грожђа.

Ово је грожђе за обедовање са пристојним потрошачким својствима, али је политика цена ниска.

Описана грожђа је једна од омиљених врста већине узгајивача. Готово сваки професионални узгајивач, у својој колекцији има неколико грмова сорте Стасхенски.

У опису сорте Конзул немогуће је не рећи да је његова популарност увијек била на врху. Нико није сумњао у избор овог грожђа. Професионални узгајивачи сматрају да је поглед на Стасхенски одличан додатак винограду. По својим својствима једнак је многим варијантама.

Грожђе Додрелеби - један од прогенитораЦонсул

Спољашње карактеристике конзула - Стасхенски

Грожђе има велике листове. На доњој страни листа се осећа неупадљиво.Гроздови дугачког облика тежине од 600 грама до два килограма.Ако се обезбеди одговарајућа нега, једна гомила може тежити до три килограма. Облик четкице је цилиндричан.

Јагоде су прилично велике, округле. Када сазри, добија тамно љубичасту, понекад црну боју. Восак је јасно видљив на површини бобица.

Стасхенски грожђе је хировита култура, али, да би се правилно бринуо о њему, грм ће захвалити величанственој жетви са осебујним укусом.

Боата Стасхенски вариира от виолет до черного

Потрошачке квалитете

Укус Стасхенски грожђа, али многи разликују присуство воћних тонова у њему.

Слатка пулпа је забележена у опису укуса бобичастог воћа, осећа се меснатост која се шири. Угризи бобице. Сок из ове сорте садржи до 18% шећера, киселости од око 7-8 г /л.

Зрелост бобица је неравномерна. На једној четкици, бобице могу имати и зрелу црну боју и слабо подмазане - бијеле. Доњи део четкице готово да није потпуно зрео.

Према скали за дегустацију, свеже бобице добијају осам кугли.

Али, треба напоменути да је конзулски укус специфичан, и нису сви узбуђени због тога. Постоје љубитељи ове врсте који заиста воле њен укус и атрактиван изглед. Други не воле специфичност.укус и водопадност пулпе.

Али у опису сорте, потребно је запазити њену разлику - ово је одлична жетва.

Стручњаци истичу да особитости бриге утичу на укусне особине гроздова.

Дакле, временом је штипање омогућило брже зрење бобица. Грожђе се више користи за приватну култивацију и репродукцију.

То је зато што се кластери не могу дуго чувати. Бобице брзо пропадају, труну, пуцају. Након што се бобица загреје, она се мора раније јести или користити за кухање.

Конзулово грожђе треба конзумирати одмах након зрења

Карактеристике конзуларног грожђа

Кластери сорте Стасхенски су велики и дуги, понекад дуги 50 цм. На кисту се налазе дугачке чешљеве које су зелене пре него што је усев зрео.Сорта је обдарена високим талентом за добру жетву. Коефицијент приноса је 2 у опису.Због обилне жетве, грм је склон поновном пуњењу. Да би се постигла добра жетва, потребно је прекинути додатне процесе и регулисати оптерећење грма.

Немојте одлагати време жетве. Ако је гомила сазрела, мора се одмах одрезати, јер иначе презрели плодови имају следећа својства:

  • укус је смањен;
  • су прекривене тонском кожом која се лако једе;
  • црацк.
  • оштећење плода са сивом плијесни.

Јагоде могу пуцати у кишном времену,влажност. Конзулско цвеће је бисексуално, тако да је успешно опрашивао независно.

Уз продужено цветање, период дозријевања бобица се одлаже. Понекад је могуће и грашак.

Конзулови плодови су веома атрактивни за птице, инсекте. Да бисте их заштитили од оштећења, морате их покрити специјалним мрежастим врећицама. Иначе ће грожђе привући осе, стршљене, мраве, пчеле.

Када се описује ово грожђе, потребно је указати на огромну моћ раста. Дакле, за само једну годину, изданак може нарасти и до четири метра. Млада биљка се добро развија, како у калемљеном облику, тако и приликом сечења. Али, ако се садња врши сечењем, плодоносно почиње у другој години.

Отпорност на мраз, није довољно висока до -24 степени. За зимски период неопходно је покрити грожђе.

Важно је да је сорта Стасхенски заштићена од милдеа, филоксере, гриња паукова.

Да би се заштитили од оидијума, неопходно је спровести превентивни третман. По отпору паду, оцена има три бода.

У опису ове врсте примећује се важност познавања технике и посебности њене култивације, иначе је немогуће узгојити сорту Стасхенски. Приликом куповине сорте морате узети у обзир:

  • мјесто слијетања;
  • нормализација грма;
  • темељна брига.

Добит конзула зависи од правилне неге и обликовања

суптилности бриге

Као што је споменуто у опису, Стасхенски грожђе се одликује снажним растом, стога је потребно одабрати велику површину за њега (3 к 2,5 м).

Уз добру бригу, грм ће се захвалити за високо плодоносно.Веома избирљив по земљи.Воли плодно земљиште.Важно је исушити пре сијања.Конзул не толерише сушу и устајалу воду.

Приликом формирања грма, препоручује се израда четири вишегодишња рукава, распоређена у облику вентилатора.Дужина рукава треба да буде 1-1,5 метара.Зими лоза пада на земљу и умотана.

С обзиром на снагу раста, обрезивање се врши кратко, остављајући 4-6 развијених очију на избојку.Обавезно урадите процедуру регулације грма.Не остављајте више од 18-20 годишњих изданака по биљци.

Једно оптерећење је остављено на једној стрелици, остатак је одсечен.

Важно је створити велики број листова око четкице.У том циљу, штипање посинка се врши на једном листу.Око четкице оставите барем 2-3 пасторка.

Да би гомила боље сазрела и имала добар укус, у фази завршетка цветања, одсећи доњу трећину четкице.

Потребна је профилакса против трулежи, оидиум.Корисно је применити наводњавање кап по кап, ђубрење (базал и лист).

Жбун позитивно реагује на ђубрива, побољшава плодност.

Данас је разноликост конзула најплоднија сорта грожђа.

Али са лошом или неправилном његом, укус воћа се брзо губи.

Али је веома популаран код купаца.