Колорадски крумпир - методе суочавања Кромпир

Почетком пролећа почиње летња сезона. Вртлари почињу са садњом. Да би добили богату жетву, морају уложити огроман напор. И како се понекад дешава увредљиво да сав посао уништавају инсекти. Посебно се вртлари плаше инвазије колорадског крумпира. И све зато што је изузетно тешко уклонити ову штеточину са њене парцеле.

Колорадо крастача - заједнички штетник кромпира

Ко је Колорадо?

Колорадски кукуруз је инсект који једе листопадне изданке кромпира. Лако се препознаје по својој специфичној боји. Штеточина има овално мало жуто тијело са неколико црних пруга. Цијелу зиму проводи у хибернацији, а са почетком врућине почиње да излази на површину. Само одрасли могу преживјети хладноћу. Млађи појединци обично умиру у том периоду. Кукци се скривају на избоју кромпира.

Кромпир је одувијек био омиљена храна колорадског крумпира. Он даје предност младим листовима корена.

Занимљиво је да штеточина никада не једе зеленило у потпуности. Само је ујео. Инсекти не једу лишће јер су веома гладни. Овим покушавајудопунити резерве влаге.Ни у ком случају не треба игнорисати штеточине на локацији.На крају крајева, они могу за неколико дана уништити већину усјева, или чак потпуно уништити све избојке кромпира.Да би се спречила таква сметња, требало би на време почети борбу против омраженог непријатеља.За заштиту локалитета од буба изумљена су различита средства за обраду земљишта и младице.

Колорадски крумпир уништава поље кромпира за неколико дана. Боље је користити неколико метода прераде кромпира истовремено. Сваки становник који се брине о свом заплету мора бити упознат са њима.Ово су најефикаснија и најјефтинија:

  • Пре садње кртола кромпира, морате водити рачуна о доступности посебног мамца који помаже у борби против кукаца.За креирање ће бити потребно редовно подрезивање корена.Леже око места.Биће потребно чекати док инсекти не стигну на површину и почну да прождиру лијеве третмане.Завршна фаза борбе против колорадског крумпира - прикупљање штеточина и његово уништавање.
  • Ручно уништавање је једна од најефикаснијих метода контроле штеточина.Многи се не усуђују да га користе, јер не желе да директно контактирају са инсектима.Да бисте се заштитили, можете једноставно ставити рукавице на руке прије почетка рада.Да бисте сачували жетву, потребно је уклањањеврхове кукца, његове ларве и јаја.Најбоље је да их уништите изван локације.За спровођење ове процедуре имаће се сваки дан.А како би се искључио изглед нових јединки на кромпиру, неопходно је даље га обрадити посебним средствима и препаратима.Само у овом случају можете рачунати на позитиван резултат.
  • Постоји начин да се спријечи настанак колорадског крумпира на мјесту прије слијетања.Да би се то постигло, довољно је изабрати прикладнију сорту кромпира.Неке од њих могу неколико пута погоршати осјетљивост штеточина на одређени број хемикалија.Одређене сорте коренастог поврћа не пружају тачну гаранцију да инсекти неће почети на локацији.Али они ће смањити број потребних третмана.

Ручно урушавање колорадо корњаша је ефикасна и сигурна метода за људе

Употреба хемикалија

Хемикалије и лекови - сигурниНачин борбе против Колорадског крумпира.Међутим, они имају један велики недостатак.Супстанце које се налазе у њима штете не само инсектима, већ и људском телу. Да би се елиминисала опасност од тровања отровима који дођу до корена у процесу прскања, потребно је придржавати се свих правила за рад са хемикалијама. Боље је не игнорисати препоруке произвођача тих производа.Приликом рада са хемикалијама које се користе пре садње кромпира и након тога, веома је важно да се поштују следећи захтевихер:

  • Немојте користити обичну конзерву или метлу за прскање подручја. Они нису намијењени за такав рад. Предност треба дати специјалним прскалицама, захваљујући којима се хемикалије могу равномерно расподелити без наношења штете сопственом здрављу.
  • Кромпир треба прерадити најкасније мјесец дана прије почетка бербе. За то време, сви отрови ће изаћи из корена и постаће безбедни за јело.
  • Након прскања скините одјећу и темељито оперите руке и лице. Сама опрема мора бити добро очишћена.

Препоручује се да се започне са избором хемијских агенаса за борбу против колорадског крумпира пре садње. Тако ће летњи становник моћи да штити место и будуће клице у времену од штеточина. До данас, постоје различити алати који помажу да се ефикасно суочи са кукцима. Веома често су намењени заштити кромпира не само од инсеката, већ и од многих болести.

Хемикалије задржавају своје заштитне особине 50 дана након прскања. Након овог периода, токсичне супстанце почињу да се разлажу на једињења која нису опасна за људе.

Нема сврхе прскати коренске усеве пре садње. Чим хемијски агенс истекне, кромпир ће поново бити под утицајем кукаца. Љетни становник ће се поново суочити с инсектима. Али то често није потребнопостоји, јер ће до тада корени сазревати и бити спремни за жетву.Штеточине иду зими.И овај проблем ће поново почети да брине вртларе непосредно пре нове садње кртола кромпира.

Прскање кромпира треба да се спроведе у респиратору

Народни начини поступања са штеточинама инсеката

Не само хемијска средства помажу у борби против кукаца.Не мање ефикасни у овом питању су популарне методе.Људи су користили ове методе у прошлим вековима, пре појаве отровних лекова:

  • Употреба дрвеног пепела.У овом случају, погодна је само бреза.Пепео опрашује грмље кромпира.Да би ова метода била најефикаснија у контроли штеточина, неопходно је користити велику количину природног материјала.Дрвени пепео у великим дозама убија и одрасле инсекте и ларве.Немојте бити зли да би то учинило гомилама земље.Онда ће пепео уништити оне штеточине које седе у земљи.
  • Уништавање кукаца кућним сапуном.Распршене грмље се прскају овим медијем.За припрему ће бити потребан дрвени пепео и сапун за веш.Требат ће само један бар.Треба га здробити и разблажити у кантици воде.Тамо се уливају две литре лименке пепела.Алат се препоручује да инсистира 15 минута.Литар инфузије на сапуну за прање се меша са кантом обичне воде.У овом облику, алат је спреман за употребу.Да бисте постигли позитиван ефекат, треба да прскате грмљедва пута недељно.
  • Апликација Цалендула. Ова љековита биљка савршено помаже у борби против инсеката. Да бисте заштитили подручје од инсеката, морате посадити невен у близини тла. Неће бити сувишно поставити неколико садница биљака између лежишта кромпира. Ефикасност ове методе је више пута доказана.
  • Употреба пелина. Још једна биљка која негативно утиче на инсекте који прождиру жетву кромпира. Добијање пелина је веома лако. Расте скоро поред сваког дворишта. Сама биљка се мора сећи и сецкати. Након тога би требало да буде зелено до врха да попуните канту. Затим, пелин треба сипати кипућу воду и оставити у овом стању пар дана. По истеку рока можете попрскати подручје.

Борба против буг-а захтева пуно времена и стрпљења.Ниједна модерна хемикалија никада неће моћи да помогне да се ослободи штеточина, без обзира колико јака и ефикасна може бити. Љетни становник морат ће радити сваке сезоне како би спријечио инсекте да униште сљедећу жетву. Многи, који не желе да сметају, преферирају употребу токсичних супстанци. Ово је заиста веома ефикасан начин да се опростимо од омражених штеточина на неко време. Такође морате да се наоружате са неколико народних метода које ће бити добар додатак рату против инсеката.