Колико дуго траје трудноћа са кравом?

Од 9 месеци, крава може произвести потомство. Иако искусни узгајивачи нису у журби да је одмах доведу до парења. Често чека да животиња достигне физичку зрелост. Називање тачне цифре када се то догоди је тешко. Све зависи од пасмине животиње, од њеног садржаја, храњења. Животиња је спремна за парење ако је маса најмање 60% масе одрасле животиње. Овај период долази само у трећој години живота животиње.

Кравата носи теле за 9 месеци

.

Зашто ми је потребно тачно трајање трудноће

Зашто власници фарми морају да знају да ли је трудна крава трудна, или како се то исправно каже, и колико месеци траје његова занимљива позиција? Разумљива је чињеница да је брига неопходна током трудноће. Осим тога, крава у кревету може бити срамежљива и понекад изгубити фетус због јаког стреса. Али главна ствар није ово.Крава која носи теле мора направити сухи период.Стога је толико важно колико дуго иде у кревет, морате знати тачно трајање трудноће.

Шта је сушни период

Пре него што роди теле, животиња добија снагу и почива. Тако да кравље тело није исцрпљено, хранљива материја се одлаже на тело.Супстанце пре порођаја краве више се не музу.Колико дуго траје сушни период?Не тако дуго - од 45 до 60 дана.Али пожељно је да није било превише кратко.Професори дугог периода:

  • одржавање здравља животиње;
  • У будућности ће принос млека остати;
  • Теле је рођено здраво.

Ако сушни период траје 45 дана, принос ће се у будућности смањити.Квалитет млека ће такође патити: у њему ће бити мало протеина и масти.

2 месеца пред телитвие, кравата се не мъжва

треба да се придржавају.Пре него што покренете краву, морате правилно да организујете храну.Ако је количина млека животиње већ опала, а даје 3-4 литре млека дневно, започиње се одмах.Ако је принос млека и даље висок, то се постепено ради.Потребно је смањити број мужње.Промена и начин храњења:

  • не даје сочну или концентровану храну;
  • изрезивање воде;
  • смањити количину хране;
  • да обезбеди слабо сено или сламу;
  • Ако је трудноћа била љета, не може се дуго задржати на пашњаку.Животињама је дозвољено да пасу само 4-5 сати, након чега се више не моли 6-8 дана.

Чим животиња изгуби млеко, врати се у стари режим храњења.То се не чини одмах.

У току 6-11 дана, сочна и концентрисана храна се постепено додаје у исхрану краве.

За време старта, краву треба да се пусти на пашу за укупно 4-5 сати

Колико дуго траје трудноћа

Дакле, колико мјесеци крава затрудни? Колико дуго траје трудноћа код животиње, након чега може да роди здраво теле?

Термини трудноће

Искусни узгајивачи наводе да трудноћа или трудноћа животиње траје 9 мјесеци. Тачније, крава хода око 285 дана. Али, као особа, крава има прерано рођење, термин је приближан.Ако је она била лоше збринута, неправилно храњена, теле се рађа неколико дана или чак мјесец дана раније.Понекад она хода трудна дуже него што је нормално, и поново пресађује фетус неколико дана или чак недеља. Стога се каже да је трајање трудноће код крава 240 - 311 дан.

Трајање трудноће зависи од услова и генетских карактеристика краве

Како израчунати тачно трајање трудноће

Код вештачког осјемењивања, пољопривредник зна датум оплодње животиње. Присјећајући се колико дуго траје трудна кравља, колико дуго ће остати трудна, они знају приближан датум испоруке формулом.

Д = Х + 10 /№ - 3

Потребно је дешифровати. Д је датум када се очекује достава. Под словом Х означен је број када је била инсеминација, а број је број месеца када је дошло до оплодње.

Претпоставимо да је осјемењивање било 15. мај.

На број 15 додамо 10. Испада 25. мај је 5 мјесеци. Одузми од њега 3. Испада 2. Краве се теладју 25. фебруара.

Ако је дан у мјесецу, када је додан, примио цифру која је већа од 30, онда је одузимамо 30, иМјесецу смо додали још један. Дакле, ако је оплодена 25. маја, онда 25+ 10 = 35. Мјесец је исти 2. (5-3). Али радимо као што је горе описано: 35-30 = 5. И до месеца, плус 1. Онда ће се крава сместити 5. марта. Ако је број месеца 3 или мање (јануар, фебруар, март), онда се додаје број месеца 12.

Власници кућних љубимаца често праве календар како не би заборавили када почети стагнирати краву.

По њему, постаје јасно колико она носи теле, колико дуго траје трудноћа. У једну колону ставите датум осемењавања, у другом - процијењено вријеме тељења. Али само претпоставите да је овај датум немогућ. Према томе, одступање од 10 дана је норма.