Колико дуго живе краве? Краве

Приликом стицања краве важно је узети у обзир факторе као што је животни век животиње.То је потребно знати не само да би се израчунало колико дуго можете имати користи од краве, него и одредити вријеме у којем ће крава давати млијеко, и точно знати када она неће моћи то учинити.

Многи фактори утичу на живот краве

Општеприхваћени просечан живот краве у Русији је 25 година (очекивано трајање живота бикова је краће: 15 година). У другим земљама, као што су Израел или Индија, краве могу живјети још дуже.Ово има своја објашњења, па вам скрећемо пажњу на следеће факторе који утичу на очекивано трајање живота крава:

  • регион боравка - климатски услови, као и услови крава;
  • храна;
  • раса крава;
  • Карактеристике сваке животиње су патолошке абнормалности, генетика, насљедност.

Међу факторима који се често називају љубав и пажња власника.Због тога што је љубав и пажња тешко дати свакој животињи у процесу масовног узгоја крава, а утицај овог фактора ни на који начин није доказан, ми га нисмо укључили у листу, већ га наводимо као могући услов који може бити важан и задуговјечност краве.

Клима утиче на животни век крава

Фазе живота краве и њено трајање

Колико година је крава живјела зависи првенствено од тога да ли се односимо на домаћинство или масовну производњу. Хајде да прво размотримо домаћинство. У домаћинству животни век говеда је 10-15 година. Током овог периода, животиња се може смирити 10-12 пута.

Када крава напуни 15 година, она престаје да производи потомство, а тиме и млеко. Обично, након проласка животиња ове прекретнице, даје се за клање.

У исто вријеме, из података из 15 година живота, потребно је одузети прву годину и пол живота, у којем животиња само сазрева, а још није у стању дати млијеко. Стога се животне фазе обичне краве које се чувају код куће могу подијелити на сљедеће:

  1. Период сазревања је 1 - 1,5 година;
  2. Зрели, активни период у којем је могуће тељење и лактација - 14-14,5 година;
  3. Старење животиње, немогућност лактације - након 15 година.

На 15 години старости краве престају са производњом потомства

.
Понекад се читаоцима постављају питања која се тичу питања клања животиње након што она престане да буде корисна. Несумњиво, тешко је убити животињу за коју сте се дуго бринули и дали јој своје вријеме толико година.Али наша условна подјела на фазе не значи да након 15 година морате послати медицинску сестру на клање, а никако. Можете наставити да га одржавате, али унутрадомаћих услова, од тренутка када стока престане да доноси користи и користи, она постаје терет и губитак. Али ако имате прилику да задржите краву која више не даје млеко, то је ваш избор.

Очекивано трајање живота краве у великим продукцијама

Одржавање животиња у домаћинствима и масовна производња се разликује у производним погонима, јер има много стоке, често власници једноставно немају времена да пруже одговарајућу бригу свакој животињи. Треба имати у виду да ту и тамо говеда живе у просеку исти број година. Али у масовној производњи, гдје има стотину или више стоке, постоје вирусне инфекције или болести од којих пате животиње, те према томе дају мање млијека или су рјеђе од једном годишње.

Постоје и супротни случајеви - на добрим фармама, са вештом негом, краве живе дуже и дају максималну количину млека.

Добри услови за крави се также смогта да се произведуваат на голам фарма

.

Ми скрећемо вашу пажњу на чињеницу да смо дали процјену руске стварности, јер је у различитим земљама очекивано трајање живота крава различито. Разлике потичу од климатских услова и технологија за бригу о животињама. Дуговјечне жене могу се лако назвати кравама Индије и Израела. У Индији, то је више зато што је ова животиња светиња међу хиндусима, она је обожавана и задовољна је у сваком погледу, тако да тамо живе тако дуго. Према томе, у Индији, очекивано трајање живота крава је у просјеку 35-40 година.

Најинтересантнији пример је Израел, који је недавно почео да користи нове технологије за негу стоке. Почели су да се у мањим количинама, у већим просторијама, почну музицирати и купати неколико пута дневно. Израелци верују да је не само физичко, већ и психолошко стање краве изузетно важно.

Због тога специјални техничари за животиње раде појединачно са сваком животињом, прописујући дијететске додатке. Тако краве у Израелу живе у просеку од 35 до 40 година.

Из свега овога можемо закључити да упркос општим саветима и сугестијама, општим правилима и условима, није битно колико ће ваша животиња живети, то зависи само од вас. Пажљиво посматрајте опис расе, пратите климатске услове, ако животиња не воли топлоту, то значи да суву храну треба пажљиво одабрати и тако даље. Пажљиво проучите понашање животиње, ако је крављи капут изблиједио, почела је давати мање млијека, онда морате контактирати ветеринара.