Колико дубоко треба садити кромпир?Кромпир

Кромпир је популарна култура, посађена је свуда: на југу и много на сјеверу. Агротехника у различитим областима се мало разликује, али дубина садње кромпира може значајно да варира чак иу једном локалитету. Зашто се то догађа, који разлози утичу на то?

В зависимост от условиа, кромпир се засада различно

.

Дубина слетања

Методе садње масе кромпира: посађене су у обичним рупама, остављене на површини, спуштене у ровове, одозго се уливају високи чешљеви. Дубина садње семена може бити различита, подељена је:

 • У малом. Код таквог постављања, кромпир се не закопава дубље од 5 или 6 цм, већ се користи на сировим тешким иловачама, јер густа земља не дозвољава да се коријенски усјев у потпуности развије.
 • Просечно. У овом случају претпоставља се да је дубина садње 10 цм, за то су погодна пешчана земљишта и тресетне површине.
 • Дубоко. Кромпир је закопан 12 цм, под посебним условима - 20, понекад и 30 цм.

Из овога следи да је дозвољени уобичајени распон сјетве сјеменског материјала најмање 5 цм, а највише 12 цм . Главна ствар када се слијетање придржава на истој дубиницео заплет.

На степен дубине не утичу само карактеристике земљишта, већ и величина кртола:

 • За мале нестандардне сјеменке снаге мало, разбијање дебелог слоја земље, они ће изгубити пуно снаге, тако да их засадите дубоко не вриједи. За сјемење мање од 60 г оптимална дубина је 6 цм, у гребенима 8 или 9 цм.
 • За семе масе до 80 г, оптимална вредност ће бити 8 цм у јамама, ако се користи метода чешља - 12 цм.
 • Велике кртоле имају добру залиху хранљивих материја, што им даје могућност да расту и развијају се брже, тако да су велика сјемена закопана најмање 10 цм, а понекад и 12 цм.
 • Странци холандског порекла сакривени су у високим гребенима до 20 цм, локални кромпир не може издржати такво оптерећење.
 • Често се користи метода сечења гомоља, уз претходно сушење и прераду пепела. На деловима намењеним за садњу морају бити присутни клице. Таква семена захтевају добру вентилацију, тако да се дубоко сејање неће пренети, они могу почети да труну.

Дължина на засадаване на кромпир зависи от размер

.

Дубина и време слетања

Дубина садње кромпира је фактор који одређује да ли сјеменке имају довољно влаге, ако имају довољно топлине, и колико је осигурано прозрачивање тла.

Рана или касна садња значајно смањује приносе. Време сетве зависи од температурних услова и загревања земљишта.Обично у средњем појасу то је почетак маја, у региону црне земљекрајем априла, даље на југу - март. Ако касните на деценију, постоји ризик од смањења приноса за 12%, а ако се протегнете за 20% више дана, можете изгубити четвртину усева. Да, и скроб у кромпиру ће се смањити за 2%.

Али понекад временски услови намећу своја правила: датуми слијетања су исправни, али је хладно и влажно или јако вруће напољу, кише се не очекују. Како бити у овом случају?

 • Ако се земљиште на 10 цм од површине земље загрије за 8 степени, онда је ово оптимални начин слијетања, тако да можете сигурно користити средњу и дубоку садњу.
 • У хладном и кишном времену, не би требало да се сади превише дубоко, боље је смањити дубину сетве за 2 цм, не треба се плашити светлих мраза на земљи док се кромпир налази у земљи, толерише ниже температуре.
 • Ако је извор топао и сух, онда је дозвољено да се сади мало дубље, јер нема довољно влаге у земљишту, а усјеви неће патити од прегревања.

С сухим и топлим временом, кромпир се може засадити дубље

Методе слетања

Колико дубоко посадити семе, одредити рељеф и географску локацију подручја, које место је изабрано за раст културе, близину подземних вода, искуство и баштованство

Под лопатом

Ако подручје није превелико, земља је лака и мрвица, а подземна вода је дубока, онда је метода под лопатом у овом случају оправдана. Након орања, кромпир се закопава отприлике у дубину бајонета. После тога, грм је шпил, стварајући ниску хумку.

БЧернозем на приватним фармама такво је слијетање широко распрострањено.

Гребени

За тешка тла, засађивање гребенима је одлично. У овом случају, кромпир се продубљује за 5–7 цм, а орање се врши опремом, а плитки ровови се извлаче паралелно са плугом. У њих се полажу сјеменке, а одозго се формира гребен висине 15 цм, а техника је добро позната да се за вријеме ране сјетве земља загријава и добро вентилира, а вода на гребенима се не задржава, жетва је лакша.

У рову

Процес је тежак, али оправдан чињеницом да омогућава културу сетве у раним фазама. После јесења орања, копају бразде дубине до 20 цм, у њих се стављају биљни остаци, хумус, пиљевина. У пролеће се на јастук полаже кромпир, а на врху се формира широк чешаљ.

Посадба кромпира в рововата допустит за ранна жетев

Под сламом

Занимљив начин без додатног орања омогућава да се изврши одлична вентилација коријена.Присталице ове технике су сигурне у своје предности и хвале невиђене жетве. Семе се једноставно полаже на земљу, прекривено сламом, пожељно је да је слој довољно густ. Додајте га по потреби и врховима раста.

Под зимом

Сада у подручјима гдје зиме нису превише хладне, у региону Црног тла и на југу, практицира се потпуно нови начин култивације садње - зими.

Које су његове предности?

 • Рани избојци, жетва се може прикупити већ уЈун-јули, што ће омогућити да се кромпир поново сади на овим локацијама.
 • Период вегетације завршава раније него уобичајеном методом, тако да касно палеж нема времена за ширење.

У овом случају треба пажљиво придржавати се препорука, ако се сјеменке продубљују само 12 цм, оне ће се једноставно замрзнути и трулеж. А ако их положите на 30 цм, под густом земљом ће се подићи јако дуго, потрошит ће много енергије. Због тога ће оптимална дубина орања бити 20 цм, а тамо гдје су ниске температуре ријетке, довољно је 12-15 цм, а на јесен парцела се додатно загријава гранчицама сламе, траве и смреке.

С обзиром на све суптилности производње кромпира, захтјеве културе, чак и на тешким подручјима, можете постићи једнако високе перформансе као у региону црне земље. Главна ствар је правилна садња и одговорна брига, онда ће омиљено поврће одговорити одличном жетвом.