Колико често треба залијевати купус на отвореном пољу Купус

Купус је најпопуларније пољопривредно поврће. Али, да би се добила добра жетва, неопходно је да се она правилно и коректно прати. Важан фактор у добром узгоју је залијевање овог поврћа. Зато што ће утицати на укус усева.

Заливање је важна компонента растућег купуса

Вода за наводњавање

Узгој садница на отвореном пољу захтева одговарајуће заливање. Сваки летњи становник је обавезан да зна шта се вода користи за наводњавање купуса. Јер, чак и током извршавања свих правила, често лоша квалитета воде ће довести до негативних резултата. И квалитет воде, без обзира коју сорту сте изабрали за садњу (боја, бела, Пекинг, итд.).

Наводњавање мора бити правилно обављено не само током садње на отвореном или након јесени, већ и током садње.Заливање се врши водом на јасно дефинисаној температури. Ова карактеристика је важна за било које крсташице.Запамтите да хладна вода узрокује лош развој коријена. Поред тога, наводњавање са хладном водом било којег типа купуса (бела, пекинг, карфиол итд.) Изазива разне болести, посебно када се пресађује на отвореном терену.

То јест, вода из обичног бунара не вреди наводњавати ово поврће. Хладној води је дозвољено да се загреје у некој врсти резервоара. И топла водаможе негативно утицати на принос. Ово се односи на све врсте купуса (бела, пекиншка, боја, итд.). Наводњавање је пожељно са водом са температуром од 17-24 степени.

Купус је тешко толерисати заливањем хладном и топлом водом

Колико често треба залијевати

Неблаговремено наводњавање има многе негативне посљедице и доводи до сушења садница или формиране главе. Штавише, различите врсте купуса (карфиол, Пекинг, бели итд.) Имају разлике у наводњавању. Али правила су иста за све сорте, али са неколико разлика.

Најчешће наводњавање:

  • када је садница засађена;
  • када се глава формира директно.

У овим случајевима, препоручљиво је залити купус неколико пута дневно. Ово стање се примећује код узгоја карфиола, пекинга, белог купуса и других врста купуса. Овај интензитет треба да траје неколико недеља.

Али немојте заборавити да прекомерно наводњавање на отвореном пољу често ствара снажно преплављивање тла, због чега ће поврће умрети.

Пажљиво наводњавање је потребно за превенцију болести. Биљке се често третирају специјалним једињењима (украси квасца, јода, сирћета, паста за зубе, амонијака, калијум перманганата, слане воде или соли итд.). У овом случају, неопходно је да се припрема за прераду на одређено време налази на површини поврћа. За све врсте купуса (карфиол, пекинг, бијели купус, итд.) Постоје препаратиштеточине и болести, али су правила за наводњавање готово иста.

Тендер Пекински купус захтева наводњавање два пута дневно

Важан фактор за интензитет наводњавања је специфична регија. Дакле, заливање се обавља много чешће него када је облачно. Тако можете постићи добру формацију чак иу сушним подручјима.

Заливање је непожељно пре бербе. То може изазвати пуцање купуса. Да би се то спречило, 3 недеље пре сакупљања касних врста карфиола, наводњавање Пекинг купуса мора бити у потпуности завршено.

Постоје три начина за заливање. Сваки летњи становник бира за себе такву опцију која је погодна за његову личну заверу. Методе за заливање садница на отвореном терену (било које врсте - Пекинг, боја, итд.) Изгледају овако:

  • Наводњавање ако је потребно. Најекономичнији начин, састоји се у чињеници да је потребно залити ујутро и увече у рупама у близини купуса. Након храњења сирћетом, квасцем или сланом водом у овом случају потребно је направити отпуштање. Највише активности заливања се јављају у време интензивног раста листова и формирања самог поврћа. Користећи ову опцију за залијевање испод сваког грма, треба сипати приближно 12 литара воде;
  • С обзиром на климатски регион. Заливање се врши, с обзиром на старост поврћа (саднице, зрели купус). Обим наводњавања одређен је количином падавина, сувоће региона и врућих дана;
  • На основу разноликости. Одређеним врстама купуса потребно је више залијевања.

Неке сорте купуса су отпорније на суше од других

У које вријеме залијевати поврће

Нека капље купус (Пекинг, цвјетача, итд.)), као и парадајз, је потребно током вегетације.Али не све време у једнаком обиму.Највећа активност наводњавања јавља се приликом садње садница и исхране, као и током сазревања ове култивисане биљке.У будућности, заливање једноставно не би требало да дозволи снажно сушење земље.

Заливање сјеменки купуса или парадајза је потребно од тренутка када су посађене у земљу до жетве. Завршетак процеса мора се обавити 3 недеље пре жетве, што неће дозволити оштећење усева.Ово правило се односи на све врсте јесени.Прекомерна влажност ће отежати касније складиштење поврћа.Летње врсте купуса и парадајза нису толико захтевне за заливање, које се могу завршити 14 дана пре жетве.

Потребно је посебно интензивно заливање купуса у току постављања глава купуса

Мамац

Један од главних услова за збрињавање купуса или парадајза је њихово храњење,Мора се догодити са заливањем.

Први мамац разних крстача (укључујући парадајз) са наводњавањем одвија се неколико недеља после садње. Прељев подразумијева додавање у тло приликом садње органских ђубрива, додаје се у количини од 1,2-1,6 литара по купусу или грму од парадајза.Додајте ђубриво нежно и правилно, не допуштајући им да падну на врхове.Иначегори на њему.

Сљедеће облачење мора се обавити у вријеме почетка интензивног раста лишћа.Храњење се врши након 15-22 дана након првог.Тада се може користити раствор мангана, салитра, квасца, фосфата као ђубриво за купус или парадајз.Довољно је наводњавати квасцем једном мјесечно, за сезону ће бити највише три суплемената.За такву прераду потрошња је око 50-70 г по 1 м2.Користи се и органско-минерална исхрана.Међутим, доза азотног мамца може се благо смањити.

Последњи мамац купуса или парадајза настаје узимајући у обзир потребу усева за ђубрива.На пример, квасац, када су веома слаби.

Ово облачење се врши неколико недеља након другог храњења.Да бисте извршили задњи мамац, морате правилно користити раствор суперфосфата, калијума и квасца у омјеру 1: 3: 2.Такође је могуће користити пепео, а затим користити прорачун у односу на 35 грама по грму.

Да би се добила добра жетва, изузетно је важно слиједити препоруке и савјете о наводњавању.Потребно је водити рачуна о климатском подручју засађивања култивисаних биљака и правовремености наводњавања и температури воде.Само тако ћете постићи добар развој купуса, зрење висококвалитетне жетве, као и њено дугорочно складиштење.