Колекција борових ораха Валнут

Пињоле нису само укусне, већ су и корисне. Цијене се због високог садржаја витамина, јода, антиоксиданата и фосфолипида. Имају 12 пута више протеина него пилећи филе.

Орехи воћног бора се бере од индустријских компанија и обичних људи

Боре се беру и индустријски и становници насеља, поред којих расте дивљи бор.

Време жетве борових ораха

Жетва борових орахова почиње крајем октобра - почетком новембра. Током овог периода, зрно у унутрашњости кукова сазрева, али љуске су и даље чврсто повезане и не дозвољавају да се орашасти плодови довољно наспавају. Понекад плодови цедровог бора сазријевају раније и спремни су за бербу у септембру, али то се ретко дешава. Први орашасти плодови најчешће сазревају након 20. октобра. Званично, збирка је дозвољена од 1. октобра.

Главни знак зрелости борових орашастих плодова је боја конуса, који постаје светло браон боја. Огрлица мора бити тврда и тешка за гњечење прстима. У исто време, сакупља се садни материјал: само зрело семе може изникнути.

У прошлости, брање боровог ораха захтевало је дозволу и плаћање пореза од добијене жетве. Сада, према новом закону, свако може отићи у тајгу и сакупити онолико ораха колико они могу извући. То јепривукла многе сакупљаче, јер је цијена од 1 кг ових плодова достиже 250-300 рубаља.

Орашасти плодови - прилично скуп производ

Методе за прикупљање воћних плодова

Како се беру орашасти плодови зависи од способности и домишљатости људи. Ако скупљате плодове који су пали на земљу, нећете скупљати много. Осим тога, не падају сви, већином остаје да виси на гранама због осушеног љепила. Они су сигурно причвршћени за кору и без помоћи се не истуширају. У овом случају постоје две опције:

  1. Уз помоћ дрвених метлица, стошци се добијају од младих стабала. Све док пречник дебла кедра не прелази 40 цм, плодови се могу срушити ударањем у труп. Тешкоћа лежи у чињеници да ова процедура захтева снагу и издржљивост, зато што се баци могу тежити 80–90 кг, а за један дан морате обрадити најмање 300–400 стабала.
  2. Користећи се "мачкама", особа се пење на зрела стабла и са мањим бичевима баца воће директно из грана. Овај начин сакупљања омогућава прикупљање више чуњева, али захтева посебну припрему. Успон на високе дебла је опасан, вероватноћа несреће је висока.

Сакупљени конуси се пакују и превозе до места сортирања.Ако вам је потребно пуно времена на путу, онда користите платнене вреће да осигурате вентилацију за матице.

Аматерска берба се углавном сакупља из земље, али ако вам је потребан квалитетан садни материјал, боље је да добијете конус са дрвета. Таква семена имајувиша клијавост.

Обработка на орехи по обработка

Придатък мора да бъде съответно преработен и складишчен.Одмах након сакупљања кукова отворити и извадити матице.Ако је конус потпуно зрео, лако се открива печењем.Да би се то постигло, највећи комадићи се узимају из жетве и брзо их спаљују.Ваге отварају и отпуштају матице.Мањи плодови остају у топлој соби на један дан.Готови производи се чисте од нечистоћа, просејавају матице на ветру.Према томе, они су очишћени од:

  • ломљених конусних вага;
  • филмови;
  • смоле.

У индустријским размерама, користити специјалне машине за прераду чешера.Они раде на принципу брусача.Након што су пињоле просијане од остатака пухањем јаким млазом ваздуха.

Надаље, усјев треба темељито осушити.Да бисте то учинили, пињоле се рашире на суву крпу или папир са слојем не већим од 10 цм и повремено их окрећу.

У индустријским размерама, користите специјалне сушаре, где пињоле постижу неопходне услове дневно.Добро осушени производи се чувају на хладном и сувом месту неколико година без губитка корисних својстава.