Коњска трка: научите идентифицирати различите ходове коња

Коњ је дивна животиња у којој су изванредна љепота, милост и унутарњи дух предивно спојени. Од дјетињства читамо романе у којима неустрашиви витезови на коњима изводе подвиге, величају своје вољене жене. А шта ти треба да седиш у седлу? Како осјетити осјећај бијега, и чути јасан ритам у копиту прековременог рада и откуцаја срца? Најбоље је да вјештине јахања добијете од професионалаца, али можете и сами добити теоретска знања. На пример, научите да одредите како да водите коња. Разумите шта је то темпо и разликујте његове типове.

Узгајивачи коња морају разумети врсте своје расе

Пацес: Основе теорије

Аллуре је општа ознака за све врсте трчања коња. Ова реч нам је дошла из француског језика, у тачном преводу њено значење је “начин кретања”.Аллуре коњи су подељени у 2 типа:

  • природне, које укључују главне врсте можданог удара, то јест степ, рис, галоп и друге;
  • вештачке, за развој којих је потребна редовна обука. Овај пиаффе, шпански корак, пируета и други.
Такав темпо, као амблем, називају се посредници мајстора јахања, јер може бити урођен и вештачки научен код животиња.

Реч ход означава начин на који се витез креће

Спор ход (корак)

Ако се животиња креће полако и чујете 4 узастопна ударца на површину, ово је корак.Из тог хода почињу лекције за јахање.Специфичност корака је да током кретања нема неподржане фазе.

Терен вам омогућава да процените способности коња и грешке возача.За овај темпо тренер примећује све слабе тачке и бира вежбе за тренинг.

Непрекидно трчање коња, то јест корак, може бити три типа:

  • Кратак корак (кратак корак), друго усвојено име је састављен корак.Ако узмемо у обзир трагове, онда стражње копце прелазе на велику удаљеност од предње стране.
  • Средњи корак карактерише чињеница да отисак задње ноге пада у отисак предње ноге.Брзина кретања није већа од 8 км /х.
  • Додан корак је најбржи.Оваквим кретањем, траг задњег копита креће се напред, иза трага предњег.

Кретање кораком омогућава коњу да се одмори од интензивног оптерећења, "масира" мишиће и обнови дисање.И током овог хода се постиже максимална сила потиска.

Полаган ход се користи када се коњу мора одвојити од брзог трчања

Линкинг

Рис је бржи ход него корак.У овом случају, постоји фаза неподржаног кретања и двије дијагоналне потпоре. Ако коњ трчи на природан кас, онда он брзоће се пребацити на другу врсту хода, јер је овај тип кретања краткотрајан.Али тркаћи коњи су посебно обучени, а њихов природни рис се претвара у неколико независних типова ходања:

  • Кас, тј. Рис подврста са скраћеним корацима. Тихи кас не мора имати фазу подршке. Примећено је да дугоноге животиње нису у стању да изведу тихи кас, али им је на располагању убрзани или слободни кас. Брзина од 16 до 20 км /х.
  • Љуљашка је рис с дугим кораком, лаганим и одмјереним темпом.
  • Мач и несташан кас - подврста корака, која у коњском чишћењу ствара слободу кретања. Брзина са таквим трчањем значајно се повећава, а копито стражњег стопала оставља траг, значајно избочен из отиска предњег копита.

Максимална брзина риса може досећи и до 30 км /х, али такви показатељи нису доступни за сваког коња, а не за сваког возача. Рис је с правом један од најтежих ходова.

Троттинг не сме бити бржи од 30 км /х

Галоп - трчање са брзином ветра

Галоп је брз коњ, најбржи од свих хода. Да би се подигао темпо кретања и отишао у галоп, почетници се не одлучују одмах. Прво треба да разрадите исправно пристајање и да се прилагодите покретима коња.

Када трчи на галопу, јахач чује 3 јасна ударца својим копитима, отуда и име три тактног хода.

Врсте галопова такође могу бити различите. Најлукавији је сакупљени галоп, најбржи је каменолом. Природни галоп реткоКоњ траје више од 3 км, јер се брзо умара. Када тренирате и тренирате, можете значајно повећати брзину, а галопске удаљености постају много дуже. Максимална брзина вожње је око 60 км /х.

Галоп је најбржи ход

Умјетна ход - шпански корак

Када новајлија гледа професионалне јахаче, он такође жели да научи како да изводи елементе средњошколског јахања. Један од најспектакуларнијих погледа је шпански корак. Поред заједничког имена, назива се и циркус или школски корак.

Како научити коња шпанским кораком? Само кроз тешке и редовне тренинге. Овај тип вештачког хода захтева од коња да наизменично подиже и истеже предње ноге. Требало би да се спусте глатко и без савијања. Задње ноге обављају уобичајене кораке.

Када овладате овим кораком, можете прећи на сљедеће елементе високог образовања. Али ако је јахач ангажован само у спортској дресури, онда му неће бити потребан овакав ход.

И јахање и регуларно јахање захтијевају прецизну интеракцију између возача и животиње. Прије свега, особни контакт мора бити успостављен између човјека и коња. Ако желите постићи нешто од коња, немојте га журити и не журите сами. Свака акција захтева истрајност и обуку, запамтите ово.