Коњи

Коњи се лахко разделат на браон,блацк, игри, дамаст и солових.Свако одело скрива своју историју, специфична својства и особине.Хајде да смислимо шта је то крављи коњ.

Специфичност одијела

Коњска или тешка одијела су специфична комбинација боје коже различитих дијелова тијела, укључујући и гриву и реп.Одело је од великог значаја за узгој одређених врста коња, јер комбинација боја, тип дистрибуције пигмената на кожи често има генетску предиспозицију.

Присуство или одсуство одређених корисних карактеристика и својстава коња повезано је са одијелом.

Тужба је прилично широка и "флексибилна" концепција.У свакој се може издвојити за разне ексцесе.Што се тиче многих од ових подгрупа класификације боја, професионални узгајивачи коња немају једнозначно мишљење.Неки стручњаци препознају одређене ексцесе, други не.

Постоји пет главних и око двадесетак боја коња.Постоји и неколико "дивљих".Ту спадају боје, комбинације и карактеристике, из којих су наведена главна модерна одела, наведена горе.

Каура одијело се односи и на "дивље".Ово је предак модерне црвенокосе. Сама реч је турског порекла, коју су позајмили Руси од номадских степских људи. Друго име - црвена савра.

Прилично ријетка боја. Настала је као резултат крижања домаћих (саврас) коња са њиховим дивљим "браћом". Боја Каур је нађена код неких представника популација степских тарпана - изумрлих предака савременог коња.

Црвенкасте-дивље нијансе су се сусреле са пастувима и кобилама у стадима дивљих коња Пржевалског. Ова природна боја је добро спојена са степским тереном, дозвољена је да се маскира и невидљива предаторима.

Врсте боја

"Каурус" се може назвати посебном нијансом коју су тркачи добили од својих удаљених предака ДУН геном. Овај ген одређује пигментацију. Био је урођен у древне претке модерних коња.

ДУН пигментација утиче на оригиналну боју ђумбира, осветљавајући је. Још једна карактеристика гена је да не осветљава цео поклопац. На основу горе наведеног, "каурести" означава лагану нијансу црвенкасто-смеђе боје.

Каураиа коњ има следеће карактеристике боја:

 • тело, ноге - црвенкасте, избледеле;
 • глава и врат су тамнији од тела у неколико нијанси;
 • у подручју очију, грла, трбуха, препона и сапи могуће је просветљење;
 • грива и реп - црвено-браон, тамнији од тела, састоје се од мешаних нити различитих нијанси;
 • шапа има тамну или црну боју;
 • у подручју зглобова зглоба и скочних зглобова - највећицрвенкасти интензитет;
 • "црвено-црвени појас" (изражена црно-смеђа трака дуж гребена) - обавезна, црвено-смеђе или тамно-црвене боје;
 • "зеброид" (слабе попречне пруге на ногама) - понекад има смеђу нијансу.

Одрасла особа или стари браон коњ има засићену боју, може приказати “сиједу косу”. Сезоне утичу на осветљеност нијанси - замрачење се јавља током лета, а појашњење током зиме.

Коњ може имати три бацања, која су одређена засићењем главне боје:

 • светла каураиа;
 • Каура;
 • тамна каураиа.

Међу својствима карактера који се приписују смеђим коњима, могуће је напоменути:
 • помирљивост;
 • добар хумор;
 • способност да се заузме за себе;
 • снага и издржљивост.

Дистрибуција

Свака пасмина има свој специфичан сет боја, који је одређен наслеђем. Црвенкасте боје су ретке.

Каураи одијело је карактеристично за пасмине:

 • Северноевропски кратки;
 • Централна Азија и Сибир;
 • Совјетски тежаци.

Дотично одијело се налази у исландским коњима који живе на удаљеном сјеверном острву. Ови коњи се одликују кратким растом и прилагодљивошћу суровим условима на сјеверу. На Исланд су их довели Викинзи. Због забране увоза тркача са другим карактеристикама у земљу, било је могуће сачувати чистоћу пасмине. Фриендли андИсландски мирни коњи су веома популарни у Европи и Северној Америци. Разликују се по способности кретања у пет хода.

На територији Новог света, смеђа боја је присутна у више врста - Мустанг, Цриолло, Аппалооса. Међу европским пасминама, гдје је представљен "каурост", могуће је уочити сјеверни - норвешки фјорд. Ова пасмина се сматра најстаријом од свих тешких камиона.

Као што се може видјети из пописа пасмина, „каурест“ је карактеристичан за ниско растуће популације које нису умјетно укрштене и узгојене. Монголске, казахстанске, алтајске и иакутске пасмине степа су блиске својим „браћама“ у свом природном станишту - Тарпанс и Прзхевалски коњи. Таква манифестација потврђује "дивље" порекло смеђе боје.

Коњи са нијансама црвене и саворс који се разматрају готово је немогуће наћи у коњичком спорту и на изложбама. За јахање такви коњи се ретко бирају. У савременим условима, одело се налази у "радницима" на селу.

Упутства за негу

Љепота каура од коња не овиси само о чистоћи и озбиљности његових основних својстава, него и његу и храну. Жребци и кобиле пасмина са црвенкасто-савра бојом су углавном прилично непретенциозне. Савршено су прилагођене суровим природним условима, издржљивим и јаким. Али, упркос овим карактеристикама, чак и они захтевају пажњу и пажљиво одржавање.

Коњи - животиње које се разликују по висининиво комуникације.Најбоље од свега што се осјећају у групама - стада.Коњ доживљава нелагоду, која се изражава у депресији, апатији и агресији.Он одбија јести и дружити се.Ако власник има једног коња, козе или овце могу дјеловати као друштво.

Простор за држање

Простране групне штандове на којима се коњи истог узраста могу слободно кретати, најприкладнији су за држање у затвореном простору.Клупе и штандови користе се као мање удобне просторије.Овде је важно да имају отворене отворе (прозоре) за комуникацију са другим животињама које су у близини.Минимална површина простора за једну особу је 5 квадратних метара.м.

Собе треба редовно чистити и чистити.Плафони за ефикасну вентилацију треба да буду високи.Не можемо дозволити скице.Простор мора имати добар приступ природном свјетлу.

Клупе су боље прилагођене зимском одржавању, јер ће у случају заразне болести смањити могућност ширења болести.

Одржавање физичке кондиције

Да би био у форми, смеђи коњ треба да хода редовно.Љети је могуће стално узгој.Добра отпорност на временске услове за стене смеђе боје указује на честу изложеност на отвореном.Пашњак омогућава коњима да остану у форми.

Коњи са црвеним коњима се често користе на послу.Али морате да следите неколико правила.

 1. Не употребљавајте у хладним временским условиматемпературе испод -10 ° Ц.
 2. Прије почетка рада, нека се мишићи истежу.
 3. Хајде да се навикнемо на температуру.

Усклађеност са правилима хигијене здравља

Хигијена:

 • свакодневно чишћење штале - слама, стајњак, остаци хране;
 • у одсуству коња, штала се може проветравати постављањем кратког промаје;
 • легло сламе потпуно се мијења једном тједно, за поједине дијелове по потреби;
 • туширање и прање коња сапуном за прање веша и посебним шампоном - једном недељно;
 • у зимском и хладном времену, водне процедуре треба да се изводе са опрезом;
 • редовно чишћење и чешљање вуне, гриве, репа;
 • Дневна инспекција копита, чишћење и уклањање камења, проверавање поткова.

Потребан је редовни преглед код ветеринара.Вакцинација против опасних болести спроводи се на вријеме.

Дијета

Захтеви за исхрану:

 1. Разноврсност суве и зелене крме.
 2. Да би се процијенила дневна норма, користи се јединица за исхрану (КЕ) - 1 кг зоби, или око 1,5 хиљада кцал на 100 кг тежине животиње.
 3. За одраслог коња дневно треба 1,8-2,7 КЕ.Млада стока је 2.2–2.8 ци.

Дневни оброк одраслог коња тежине око 500 кг:

 • зоб -4-6 кг;
 • сено - 10–14 кг;
 • мекиње - 1 кг;
 • мрква - 2–4 кг;
 • нужно мала количина поврћа и воћа.

Зоб се сервира три пута дневно, сено је пет.Дневна количина воде је око 70 литара течности.Количина воде се повећава или смањује у зависности од сезоне, природе хране и оптерећења.