Коју врсту инфекције може добити крава теле?

Како подићи здраву краву из теле је тешко питање.Тешкоћа лежи у чињеници да телад пати од инфекција, претварајући се у озбиљну болест, понекад спашавајућу.“Мала шпула, али скупа” - тако се може рећи за сваког малог представника говеда.

Телад су подложна разним заразним болестима

Инфективне болести код новорођенчади

Новорођена телад у првим данима живота пате од дијареје, коју узрокују микроорганизми.Примарни узрок су коронавируси, ротавируси и ентеропатогене бактерије.Теле има следеће симптоме болести:

 • Поремећај у функционисању гастроинтестиналног тракта.
 • Интензивна дијареја, посебно две недеље након рођења.
 • Како имунитет расте, инфективне манифестације се смањују.
 • Може бити праћено чињеницом да је теле расту у закашњењу, поремећен је процес формирања костију.
 • Прве 4 седмице након рођења, теле може умријети због инфекције.

У присуству инфекције гастроинтестиналног тракта инфективне природе, забележене су такве манифестације болести: проблеми са развојем, растом и честа дијареја. Ова кршења су озбиљнапосебно због чињенице да беба нема имунитет и нема способност превазилажења ове болести.Болест доводи до смањења броја стоке, као и до озбиљних финансијских проблема.Лече болест антибиотицима или пробиотицима који убијају инфекцију.

Мајчино млеко је најбоља превенција од цријевних инфекција телади

Захваљујући утврђеним подацима, утврђено је да само антитијела која су у цријевима могу бити заштићена од вирусне инфекцијекоји се називају "лактогени имунитет".Како лечити и бринути се да ли ће болесна животиња живети, боље је урадити превенцију.Да би се то постигло, неопходно је максимизирати имунитет краве, као и хранити потомство колострумом.

Узроци болести:

 • Слаба имуност (овај проблем се односи на 70% новорођених телади).
 • Велики број микробактерија које се налазе у околини.
 • Неисправна исхрана.
 • Стрес.

Први узрок.Ланац болести је стандардан: животна средина - инфекција - стока.Ако нема довољно бриге, онда се болест врло брзо уништава.

Вакцинација ће бити још један добар метод за елиминацију и превенцију коронатогених и ентеропатогених инфекција.

Млада говеда пати од дијареје из разних разлога.То могу бити:

 • Паразити.
 • Вируси.
 • ​​
 • Бактерии.

Најчешће се у првим недељама јавља инфекција бактеријама иливируса. Фекалне масе постају жуте, текуће, са слузом, понекад имају крв. Пораз тела од паразита примећен је у старости од шест месеци.

Већина телади има слаб имунитет

Колибактериоза

Инфективна дијареја код телади, изазвана инфекцијом организма бактеријама Цоли, понекад вирусима. Ентеротоксини могу довести до веома тешке прогресије болести и тежег пролива.

Ротавирусна инфекција

Из породице Реовиридае. Овај вирус је најчешћи. Постоји неколико подврста - А, Б, Ц. Најопаснији за младе јединке говеда је пораз тијела од стране вируса групе А. Оштећења се јављају на главама које се налазе на зидовима црева, али се не опажа у самом цреву. Инфекција се јавља 2-3 дана након рођења. Током првог месеца живота долази до интензивног ослобађања вируса у животну средину.Вирус је веома тешко уклонити са мјеста гдје живе млади, што доводи до даљње инфекције болести.

Ротавирусна инфекција има повећану способност преживљавања

Коронавирусна инфекција

Из породице Цоронавиридае. Веома брзо утиче на тело. Болест утиче на дебело црево. Због веома интензивне дијареје долази до дехидрације. Чак и након елиминације симптома, присуство патогена може се уочити у масама столице.

Симптоми болести

\ т

Први симптоми болести примећени су токомхрањењеСмањен апетит.Чим је уочено, потребно је мјерити температуру, ако се испостави да је већа од 39,3, контактирати ветеринара.Количина воде је веома велика, од чега теле може изгубити око 15% своје тежине.Почиње дехидрација.

Након неколико дана, тијело постаје ослабљено, и тако снажно да животиња не може ни устати.

Патанатомија

Након смрти, немогуће је одредити специфични вирус који је узроковао болест.На аутопсији је могуће идентификовати различите поремећаје у функционисању гастроинтестиналног тракта, као и оштећења зидова желуца и црева, крварење и некрозу самих зидова.Токсини који се ослобађају од бактерија, доводе до упалног процеса.

Дијагноза болести.Неопходно је провјерити измет на присуство вирусне инфекције, као и присуство клиничких манифестација код телади.Телад такође треба тестирати на одговарајуће антибиотике.

За лечење теле, потребни со почивка и антибиотици

Третман.Третман је елиминисање стреса.Потребно је по први пут елиминисати инфекцију антибиотицима.У зависности од степена оштећења организма, прописан је курс антибиотика за 5 или 10 дана.

Поред тога, лекови су неопходни: антиспазмодици, аналгетици, витамини, имуностимуланси.Веома је важно правилно измерити потребну дозу.лековима и одредити време лечења. У то време није дозвољено оптерећење на болесном телету (пресељење у корал или превоз).

Паралелно са тим, неопходно је спровести акције за обнављање водне равнотеже у телу, као и киселе базе. Ако теле може да пије течност, онда треба да користи велику количину воде. За телад која су веома болесна, потребно је користити интравенску терапију.Ако дигестивни тракт телета не апсорбује млеко због болести, млеко се мора заменити водом.У супротном, могуће су компликације болести.

Заштита тела телета. Да не би изгубили број говеда, потребно је правовремено предузети превенцију. Треба их благовремено нахранити колострумом и млеком. Након неколико дана потребно је хранити се престартер храном, избјегавати стресне ситуације. Редовно чишћење и дезинфекција. Ако се примети присуство болести међу теладима, треба их брзо преместити.

Млеко и колострум ће помоћи у заштити теле од инфекције

Аденовирусна инфекција

Аденовирусна инфекција говеда у телади јавља се веома акутно. Утиче на органе варења, дисања и очију. Црс врло често постаје носилац аденовируса. Пораз теле на почетку је асимптоматски.

Клиничке манифестације аденовируса. Најопаснија старост од које телад патиинфекције аденовируса, од неколико недеља до четири месеца. Први симптоми аденовирусне инфекције су повећано кидање, телесна температура прелази 41 степен, кашаљ, носни исцједак, ношење, повремено дисање. Избор прво има транспарентну боју, а затим - гнојни.

Црц током акутног периода болести потпуно губи апетит. Аденовирусна инфекција се веома брзо размножава и узрокује смрт телади током првих дана. Према статистикама, ово се дешава са сваком другом телом.

Након смрти стоке, врши се обдукција. Ако се уочавају модификације у респираторном тракту, као и присуство крви у дигестивном тракту, бележи се аденовирусна инфекција. Уочена је аденовирусна инфекција у крвним судовима, бронхопулмонални систем, лимфни чворови. Тада се оболело тело спали, а штала се третира посебним раствором, а сва говеда се вакцинишу.

Телета су осетљива на аденовирус пре старости од 4 месеца

Експериментална инфекција

Уведено у тело телета од две недеље после рођења до месец дана. Захваљујући увођењу ове инфекције, уочава се стицање имунитета од теле на вештачки начин. Други тип природне превенције је гутање антивирусног телета заједно са крављим млеком. Узимање антибиотика помоћи ће у рјешавању инфекције аденовирусом.

Стрептодерма

Стрептодерма инфекција коже. Име потиче од назива патогена -стрептокока. Појава болести се не јавља одмах, већ тек након недељу дана.Прве манифестације болести појављују се као ружичасте тачке, а затим, након 3 дана, настају мјехурићи у којима се налази гној.Болест може постати хронична. Мјехурићи постају трајни са неравним рубовима. Ова болест је врло заразна и лако се преноси из краве кроз захваћено виме на бебу. Да би се ријешио проблем, потребно је примијенити вањске посебне масти, као и антибиотике како би се избјегло даљње ширење болести.