Који је најбољи мускат грожђа?

Узгој грожђа се већ дуже вријеме практикује. У античком Риму и античкој Грчкој сорте Мускат су правиле вина, чији је укус сматран божанским. У средњем веку ове сорте стоног грожђа мушкатног орашчића узгајане су у земљама као што су Италија и Француска. А од почетка КСИКС века, ове врсте грожђа су почеле да расту на територији наше земље, на Криму. Тамо се још увијек налазе најбољи мускатни виногради са пријатним мирисом и окусом мушкатног орашчића. Зашто, захваљујући овом укусу, читав низ сорти грожђа, које се узгајају у различитим земљама света?

Грожђе мушката има посебан укус

Опште карактеристике мушкатног орашчића

Окус мошуса се даје бобицама ове културе специјалним једињењима званим тернопоид. Они се налазе у кожи иу суседној пулпи. Бобице са мошусном аромом су пријатне по укусу, слађе од плодова других сорти. Ове плодове због својих саставних фитонцида благотворно утичу на стање цревне микрофлоре.

Може се само жалити што је ова врста столног грожђа изузетно слабо заступљена на полицама наших радњи.

Нажалост, већина стоног грожђа мушкатног орашчића није отпорна на мраз и гљивичне болести. Затода их узгајамо у баштама је изузетно тешко.

Захваљујући напорима узгајивача, појављују се нове врсте ове сточне културе, које се не боје мраза, отпорне на гљивичне болести као што је пламењача (плијесан) и праве пепелнице (одиум).Сорте као што су Цристал, Дон или Ред одликују се повећаном отпорношћу на мраз, као и отпорношћу на плијесан и знојење.

Сорта мушкатне таблице амбер је узгајала узгајивачи посебно за регионе централне Азије. Одликује се повећаним приносом, већим процентом шећера у бобицама него другим врстама винограда.

Стога је вредно говорити о главним популарним врстама стоног грожђа мушкатног орашчића.

Мускат Амбер даје јагоде високе у шећеру

Вхите Виев

Арабија и Египат се сматрају родним мјестом Бијелог винограда. Данас се активно развија у европским земљама које се налазе на обалама Медитерана - Румунији, Бугарској, Француској и неким другим. Па преживљава само у топлим климатским зонама на иловачама. Обично се приликом садње садница ових винове лозе у бунаре додају каменчићи за бољу дренажу земљишта.

Идеална парцела за садњу садница Белог винограда је нагиб камења, који је осветљен сунцем током целог дана.За ђубрење ове културе, потребно је користити ђубрива која садрже калијум. Примена ових ђубрива је посебно ефикаснапочетак зрења усјева.

Четке овог типа имају цилиндричан облик, његова маса може бити од 100 до 440 г.

Главне карактеристике:

  • плодови су округли, нису велики;
  • месо је меко и слатко са наглашеним мирисом мошуса;
  • Съдържание на сладкор в плодове е до 30%.

Овај виноград добио је име по осебујној боји воћа у гроздовима.Грмље расте веома добро током сезоне.Јагоде сазревају за 4,5 месеца, а 9/10 четкица на лози у потпуности сазријевају.Међутим, принос ове грожђе је просечан.Берба се обавља у трећој деценији септембра, у ком случају се у плоду накупља већа количина шећера.

Десертна вина, шумећа десертна вина и сокови се праве од белог грожђа.Овај виноград је отпоран на гљивичне болести, често изложене инвазији штеточина.Није отпоран на хладне ударце, нарочито мраз у прољеће.Недостатак влаге у земљишту је разлог слабљења изданака.

Бели мушкат се користи за прављење вина и шампањца

Новосхакхтински Мусцат

То је хибридна сорта добијена од укрштања виноградских врста Талисман и КСВИИ-10-26.Гроздови сазријевају довољно брзо - скоро 4 мјесеца.Цватови су самооплодни.Зрело вино је скоро 100%.Тежина једне четкице може бити 600 г. Плодови љубичасте боје са црвеном нијансом, округли, тежина једне бобице је до 10 г.

Сорта је отпорна на мраз, отпорна на болестипросечно Ова столна сорта се разликује по високом приносу, четкице могу бити на изданцима дуже време након зрења, без губитка изгледа и укуса. Добро транспортован.

Новошахтински мушкатни орашчић производи плодове меке љубичасте боје

Донскои

Одликује га рано зрење бобица (мање од 4 месеца).Узгајали су ову сорту средином прошлог века, међутим, ова грожђа се и данас узгајају на вртларској земљи.Грмље брзо и активно расту.Четкице мале величине, њихова тежина варира око 200 г. Количина шећера у плодовима је висока - до 30%.Зрело вино - не више од 50%.Јагоде су тамно плаве, средње величине.

Од оболелих, которие најгољо уже на филоксера.Има високу отпорност на хладноћу, може издржати пад температуре на -30 ° Ц.Овај мушкатни грашак је непретенциозан за различите врсте земљишта, брзо се навикава на било коју врсту земљишта.Плодови се појављују већ у трећој сезони.

У овом винограду, већи број гроздова често сазрева него што је неопходно, стога треба изравнати четке од вишка бобица.

Дон Мускат је једна од раних сорти

Московски Плевен

Ово је столно грожђе које се узгаја у Бугарској.Гроздови сазревају за мање од 4 месеца.Свака гомила може тежити не више од 600 г. Плодови су овалног облика, боје су јантарне боје, величина плодова је око 1 рубља.Количина шећера у воћу износи до 20%.Сазревање изданака је релативно високо - до 84%.

Ова сорта мушкатног орашчића сазријева прилично брзо (нијевише од 4 месеца).После садње, саднице почињу да се беру са ове сорте грожђа у трећој години.Отпоран је на мраз, прилично је отпоран на гљивичне болести.

Са честом применом ђубрива испод винове лозе могу се добити веће гроздове грожђа са већим бобицама.

Плевен се заљубио у баштованке због одличног квалитета плодова и потешкоћа у бризи за винову лозу.

Ова грмова грожђа с мирисом мошуса уживају заслужени успјех међу вртларима због високих карактеристика јагодичастог воћа, за одлична вина која су направљена од њих.А нове хибридне врсте ових винограда омогућавају њихово узгој у централној Русији, као иу северним областима.