Које вакцинације треба зечевима?Раббитс

Шефови зечева питају се "Да ли треба да вакцинишемо зечеве?".Вакцинисани кућни љубимци - обавезни поступак, без обзира да ли су декоративни или не.Мало људи зна како да вакцинише зечеве исправно, које вакцине дају зечевима иу којој доби су вакцинисане.Свака животиња, без обзира на своју расу и методу узгоја коју користи узгајивач, треба вакцинисати.Вакцинација је метода превенције најопаснијих болести кунића, од којих умире велики број појединаца.

Вакцинација је једини начин да се избегну најопасније болести

Доб када је вакцинација дата је такође важна.Од тога зависи и способност формирања имунитета.Кунићи снажно реагују на стрес.Потискује имунитет, посебно код малих зечева.Познато је да у саставу вакцине постоје патогени болести, ако је животиња у стању да се носи са њима, ствара се имунитет против овог вируса.У ослабљеном зецу, вакцинација ће проузроковати компликације, наносећи му штету.

Прво вакцинирање није потребно извршити прије него што мали зец досегне старост од 1,5 мјесеци.Под условом да постоји хитна потреба за вакцинацијом, то се може урадити у трећој недељи, али не раније.

Учесталост вакцинације такође поставља многа питања за узгајиваче.ВакцинацијаКунићи се обично обављају сваких 6 месеци. Такође је потребно размотрити како се болест преноси. Микосоматозу толеришу инсекти. Зими нису због ниске температуре ваздуха. Под овим условима, зечеви се могу вакцинисати против ове болести једном годишње. Постоји дефинитиван распоред вакцинације за зечеве.

Вакцинација за зечеве за миксоматозу

Узрочник ове болести је изузетно отпоран. Довезао га је научник из Француске пре 100 година. Зато је желео да смањи број дивљих зечева. Ова болест се брзо проширила и такође је мутирала. Инфекција се најчешће јавља од уједа инсеката, али понекад постоји пренос ваздуха из овог вируса. Симптоми миксоматозе су отицање очију, грозница и апатија. Смрт наступа за два дана. Када се вакцинише, узгајивач мора поштовати постојећа правила, иначе би вакцинација кунића била бесмислена:

 • прва вакцинација се спроводи у пролеће за особе старије од 4 недеље;
 • поновљена вакцинација за миксоматозу се врши у току једног месеца;
 • трећа вакцинација се врши након 6 месеци (јесен).

У зависности од климе у будућности, животиња се вакцинише сваких шест месеци или сваке године. Веома је важно да зец буде здрав током вакцинације.

Вакцинирани со само здраве животни

.

Вакцинација за ВГБК

Ово је једна од најопаснијих болести која се преноси преко заражених животиња (њихових измета) преко контаминиране земље. Прве манифестације обично се јављају трећег дана након инфекције. Симптоми болести: губитак апетита, апатија, поремећаји нервног система. Ова болест брзо напредује и погађа унутрашње органе. Вакцинација против АРХД врши се према следећој шеми:

 • прва доза вакцине се даје животињама у старости од 45 дана;
 • ако је прва била вакцина за миксоматозу, онда УГБЦ треба вакцинисати не раније од 14 дана;
 • следеће две вакцинације треба да се ураде у року од две недеље;
 • Поновна вакцинација се врши сваких шест мјесеци.
Не треба изгубити из вида чињеницу да постоји комбинована вакцина за УХД и миксоматозу, другим ријечима, она се назива придружена. Њена цена је већа, али је много лакша за коришћење. Шема вакцинације са комбинованом вакцином:

 • прва свеобухватна вакцинација треба дати зечевима, старим 45 дана;
 • следећа вакцинација се врши након 2 месеца;
 • Вакцина се мора понављати сваких 6 месеци.

Комбинована вакцина - практично решење

Опциона вакцина

Веома често се ушном љубимцу даје вакцина против патеурелозе. Симптоми ове болести: грозница, грозница.

Прва вакцинација се даје младим особама када су старе 4-6 недеља. Током прве године живота, вакцинација се врши 2 или 3 пута.

Сваки узгајивач треба да зна како се болести преносе. Уобичајене болести код зечева су:

 • Салмонелоза (паратиф). Први симптоми су одбијање да се једе, повраћање и лабава столица.
 • Бјеснило утјече на живчани систем кунића, што доводи до њихове смрти.
 • Листериоза најчешће погађа жене. Први знаци болести је одбацивање хране и апатија зеца.

Ако се сумња на бјеснило или листериозу, здраве животиње треба вакцинисати да би се избегла масовна инфекција и смрт зечева.

Постоји неколико разлога зашто вакцина не може радити:

 • пре вакцинације, животиња је била заражена болешћу;
 • када је дрога истекла;
 • непоштовање тачног распореда вакцинације;
 • непостојање услова складиштења вакцине;
 • када зеца није третирана за паразите (црве);
 • вакцина није дата здравој животињи.

Приликом вакцинације код куће, пажљиво прочитајте упутства

Ако се вакцинација даје трудним зечевима или врло малим појединцима који нису достигли потребну старост, онда се након вакцинације често јављају компликације. Код трудних кунића, вакцина ће изазвати рани пород, па зечеви умиру у матерници. Зато што је важно запамтити да је вакцинација веома озбиљна процедура.

Вакцинација ће бити успешна ако се строго поштује распоред вакцинације, и треба поштовати услове под којима се вакцина складишти.

Вакцину можете добити сами или идите ветеринару. Стављање вакцинације зечевакод куће, морате проучити упутства за употребу, обраћајући пажњу на дозу и нуспојаве које узрокују овај лијек.

Како сами вакцинисати животиње?

Раббитхеадс преферирају да се вакцинишу. Главна ствар је да се поштују правила како се не би нашкодило вашим кућним љубимцима. Неки од лекова треба да се разрјеђују прије цијепљења, тако да морате пажљиво прочитати упуте. Најчешће се вакцинација врши у гребену, рјеђе у бедру. Први пут је најбоље да се вакцинише заједно са помоћником који може да задржи животињу. Важно је запамтити да се разблажена вакцина чува не дуже од три сата.

Антихелминтска терапија је неопходна 10 дана пре вакцинације кунића. У вријеме пресађивања, животиња мора бити здрава. Поштовање ових правила ће омогућити независну вакцинацију без компликација и непријатних последица код зечева.

После вакцинације, вакцинисане животиње се држе у карантину 2 недеље. Неопходно је да вакцинисани зец није заражен болесном животињом. После 14 дана, када се вакцина потпуно активира, ризик да ће се зец смањити на нулу. Није потребна никаква промјена у исхрани, животиња мора имати сталан приступ чистој води. Нежељена дејства се најчешће манифестују у повећаној саливацији. Третман у овом периоду није додељен. Симптоми нестају сами за неколико дана.

Свеживотиње требају вакцинацију. Ако узгајивач зеца прати схему вакцинације, он ће одржавати своју стоку здравом. Спречавање болести је много лакше него лечење, а вакцинација помаже у превенцији болести.