Које усеве може да се сади после белог лука Гарлиц

Сви фармери знају такву технику као плодореду, када, после једне култивисане биљке, потребно је засадити другу.Помаже у борби против болести и штеточина које полажу личинке и скривају се у земљи гдје је биљка вољела и расла укусно.Узгој исте културе на истом мјесту дуго времена неизбјежно доводи до смањења приноса.Различите врсте поврћа у различитим степенима, реагују на промену места раста.Чешњак и купус дају значајно ниже резултате у другој години, а усјеви као што су парадајз и пасуљ смањују приносе тек после неколико година раста на истом месту.Осим тога, узгој поврћа неколико година на истом мјесту доприноси развоју болести и штеточина.Чешњак је култура која рано сазрева и чисти у јулу.Вртлари размишљају о томе како користити празан вртни кревет и шта садити на празном мјесту након чешњака.

Чешњак у нашој земљи воле и гаје сви вртлари

Ротација усева и његове особине

Заинтересовани за сакупљање здравог и јаког поврћа сваке године за своју кухињу, треба знати специфичности узгоја култивисаних биљака и принцип њихове ротације.То важи и за садњу лука: лук и лук.Неће бити потребно пуно времена и неће бити тешко научити основне принципе.Читава тајна је да је потребно имати четири кревета за практичну примену научног приступа или (8, 12, 16 кревета, итд.).

Промене у садњи користе се за узгајање разних врста поврћа.Ротација усева је планирана неколико година и основа је органског узгоја.Минимални период ротације је четири године.У првој години у креветима можете узгајати умбеле, у другој години садити купус, бели лук у трећој и јагоде у четвртој години.Ротација усева је миграција биљака из једног врта у други у току јесењег или пролећног засађивања наредне године, користећи посебан образац, научну кампању и популарну мудрост.

Исправно планирана измјена усјева међусобно, у органској пољопривреди, обавља многе задатке:

 1. Одржавати суставно повећање плодности тла, што осигурава добре приносе без употребе умјетних гнојива и пестицида.Задатак је осмишљен на дужи рок и ограничава раст корова и опште побољшање здравља тла и биљака.
 2. Коришћење садње секундарних култура из мешовитих смеша, у креветима после белог лука, што има позитиван ефекатстварају добре услове за развој многих корисних микроорганизама.

Вишегодишње поврће, као што су рабарбара, хрен, шпароге и кисели колач расту без употребе плодореда.

Трајни зелен хрен расте без употребе плодореда.

Зашто је у врту потребна ротација

Редовна промена садње баштенских биљака, у складу са научним теоријама, штити од појаве болести и штеточина које утичу на одређену врсту културног засађивања.Стога су биљке које припадају различитим породицама засађене на истим постељама.Ако се у врту појави нека специфична болест која погађа само чешњак (или нешто друго), следеће године у врту можете да засадите купус и то неће угрозити културу ни са чим.Основни принцип ротације:

 1. Очување здравља тла.
 2. Избегавање напада истих штеточина и болести.
 3. Идеални датуми за понављање слијетања: четири или више година.

Сви наши вртлари воле и узгајају чешњак.Користи се у кухињи и традиционалној медицини.И још један важан фактор у узгоју усева је то што се помоћу лежишта испод њега за узгој махунарки и раног кромпира, могу обезбедити хранљиве материје на потпуно природан начин.

Махунарке имају тенденцију да акумулирају азот у нодулама корена и земљишту које треба користити у плодореду.Посадити крстаче за њима, хоћепромовише принос и добро здравље потоњег.

Како осигурати ротацију усјева

Када припремате кревете од нуле тако што ћете ископати слој шљаке, онда:

 • ископају земљиште;
 • оплодити (стајњак или трули компост);
 • попустите и поравнајте површину грабљем.

Посађено на четири припремљена лежаја:

 1. Кромпир и хладно отпорне биљке.То су тиквице, бундеве, диње и парадајз, краставци и кукуруз.Пре него што дође време за садњу усева који су осетљиви на мраз, кревети се могу користити за узгој прекурсора или брзо растућих салата и ротквица.После копања кромпира, можете да засадите бели лук, празилук и лук на свом месту.
 2. Коренско поврће: мрква, першун, пастрњак, целер, репа, блитва и спанаћ.
 3. Распельное зеленчуче или както другое зељное (брусселско, цветача, колераба, броколи), рукула, ротквици, репа.Између њих можете сијати брзорастуће салате и биље, као што су боражина и невена.
 4. Махунарке, лук и бели лук.Четврти лежај је првенствено намијењен граху и граху.Традиционално на парцели с њима расту лук, бели лук, порилук и лук.

Чешњак је засађен након спанаћа, махунарки, ротквица, грашка, пасуља, краставаца, парадајза и касније сорти купуса.

Чешњак добро расте на компосту уз додатак сувог стајског ђубрива

Добро расте на компосту са додатком сувог стајског гноја, алитреба избегаватиупотреба ђубрива са азотом и течни стајњак богат азотом.

Две категорије

У зависности од времена садње на постељици од чешњака, усеви се деле на оне које се могу садити одмах након жетве, и оне које се засаде следеће године. Одмах на празном мјесту можете засадити усеве са кратком вегетацијском сезоном (спанаћ, копар, зелена салата и друго зеленило). Могуће је засадити било који сидерат у врту (биљка која је дизајнирана и узгојена за накнадну уградњу у земљу, како би се побољшале њене карактеристике и сузбио раст корова, обогатио тло минералима). Сидерати: сенф, лупин, фатселииа, ротквица палачинка, репица, серадела, луцерка, грахорица, деверика, итд.

Како би се заштитила садња чешњака и других биљака од оштећења, засаде у кревету се сваке године мењају у њиховим баштама. У овом случају, вртлари добијају време да биљка добије снагу и ојача све док се не открију од штеточина. Ротација усева је веома важна да се биљка не уништи.

Али чак иу овом случају, мијењајући биљке на мјестима, мора се пазити да се не шире разне болести у врту, који се лукаво могу сакрити у сјеменкама и премјестити с њима на ново мјесто. На пример, пепелница. Испоставило се да сте болест преместили са једног места на друго и већ имате два заражена места.

Пролећна замена белог лука на кревету

Мисли се само да неко може да посади семе у земљу, а затим седне и стрпљиво чека на резултате. Рад на земљи захтијева много труда изнање ако желите да добијете богату жетву.

Како можете да утврдите који усеви треба да буду посађени у кревету после белог лука како би се земљиште користило за максималну корист?

Чешњак јекултура која има специфична својства . После њега, у башти можете ставити: \ т

 • махунарке и рани кромпир;
 • озима пшеница;
 • парадајз, шаргарепа, репа и бели купус;
 • све врсте годишњих трава;
 • краставци и кукуруз и добијају велику жетву.

Као екстремни слуцај, мозете посадити коренасто поврце у кревету од белог лука, цвекла це се осецати добро, иако ова, заједно са парадајзом и купусом, није најбоља промена за бели лук.

Парадајз је одличан плод након белог лука

Парадајз је одличан плод након чешњака, ако се кревет налази на безглавом и добро загрејаном месту. Осим тога, не смијемо заборавити да се вртни кревети са парадајзом морају чешће навлажити, за разлику од чешњака, када је потребно обилно залијевање само током формирања луковица.

Приликом избора достојне замене за чешњак на креветима, посебну пажњу треба посветити врсти чешњака који је на њима растао. Уосталом, принципи зимске и пролећне неге чешњака су значајно различити. Осим тога, поступак за примјену ђубрива и њихов састав за ове двије сорте су различити. Код плодорења и садње других усева у кревету, после чешњака, то треба узети у обзир.

При припреми кревета за садњу чешњака у прољеће или јесен, мора бити покривено лишћем илидобро иструнути стајњак.

Достојна замена за бели лук

Могуће је посадити јагоде или хортикултурне јагоде на кревет у јесен и са сигурношћу рећи да ће се осећати и добро расти на овом месту.Вртлари са искуством савјетују о некадашњим креветима од чешњака, садите јагоде.Постаће јака, здрава, избегаваће се штеточине и болести у башти.Поред тога, млади грмови јагоде и малине одушевит ће вас добром жетвом.

Може ли бити достојна замена за лук од белог лука

Али не треба да садите лук после белог лука и да мењате места.Лук, култура која се, заједно са белим луком, не може засадити са белим луком за замену.Ово су два сродна биљака и добијају добру жетву из врта, ако један култ замените другим, то неће радити.Лук се може садити након ротквица, краставаца и купуса.У овом случају добијате богату жетву.

Два принципа плодореда

 1. Биљке које припадају истој породици не мијењају мјеста и не измјењују своје садње у креветима.
 2. Након корена, боље је посадити врхове, након што су главе коријени (узети у обзир врсту биљке).

Ови принципи су тако једноставни: морате одабрати специфичне типове тако да је конкуренција међу њима што је могуће мање, и да помажу једни другима колико год је то могуће.Биљке се међусобно допуњују и подземље, пореде се у смислу нутритивних потреба, понекад штитећи једни друге од штеточина.

Два принципа плодореда

Мора се водити рачуна да се осигура позитивна алелепатија (власништво некихбиљке или организми који излучују таква хемијска једињења која могу помоћи развоју других или инхибирати њихов раст) била је узајамна и имала је позитиван учинак на чешњак (или другу биљку) и његову замјену у врту.

Суседство

Купус, грашак и пасуљ нису најбољи суседи белог лука у креветима.Најбоље је помијешати кревете са чешњаком поред јагода.Чешњак се добро осјећа, у близини краставаца, парадајза и мркве.Побољшава укус чешњака и околине мирисним копром.

Ротација усева и садња један за другим могу такође зависити од фактора као што су географска локација кревета и њихови климатски услови.Према томе, не би требало да је дословно пишете у различитим изворима, морате користити ове записе као водич за акцију и спроводити их, узимајући у обзир особитости вашег региона.

Шта треба да знате

У кухињи је немогуће без чешњака, ау вашем врту морате наћи место за то.Иако звучи невероватно и невероватно, чешњак је повезан са ... љиљанима.Обе биљке су биљке љиљана и изгледају невероватно и необично.Међу гроздовима зеленог лишћа чешњака расте једна глава од ситног цвећа, најчешће у нијансама беле, ружичасте и љубичасте.У даљини, изгледају као ситни маслачак.У свијету постоји око 80 врста чешњака, укључујући украсне, култивисане и дивље из Еуропе, Сјеверне Африке, Азије и Сјеверне Америке.