Које су врсте болести и штеточине крушке

Сваки баштован, који сади воћке на парцели, сања да сваке године добије богату жетву.Али увек постоји вероватноћа болести, чак и уз квалитетну негу.Крушка није изузетак.Ако на време приметите прве манифестације, третман ће се обавити са великим ефектом.За то је корисно асимилирати потребне информације - упозорено, затим наоружано.Ово ће помоћи фотографијама и описима истих.

Крушке су умрле због болести

Типови невоља

Болести крушака могу се поделити у неколико група у зависности од узрока:бактеријске, вирусне, инфективне и неинфективне.Важно је правилно дијагностиковати манифестације и одабрати третман.

Све се бави бактеријама

Микроорганизми имају много врста и улазе на дрво са водом или инсектима.Време манифестације је рано пролеће, па се лако мешају са дејством ниских температура.

Бактериоза крушке може довести до смрти

Бактериоза се може препознати по тамним рубовима младог лишћа.Постепено, болест се шири даље до стабљике и стабљике, продирући у систем посуда дрвета.Доба крушке није важна.

Бактеријска опекотина првенствено утиче на боје,који пресушују. Најопаснија болест је за млада слетања. Продирање се дешава кроз било каква оштећења, штеточине се сматрају носиоцима. Средином лета може доћи до поновног бљеска, што узрокује жуту боју лишћа и практично заустављање развоја биљке.

Ако не прихватите третман на време, дрво је осуђено на пропаст.

Бактеријска опекотина - најопаснија болест крушке

Препоручује се уклањање лезије хватањем до 20 цм здравог дела и спаљивањем. Примењени алати третирају се антисептички. Рез је изложен антибиотицима. У ту сврху, 3 таблете су растворене у литру воде. Не боли да се распршују све биљке. Добар ефекат даје третман са 1% раствором Бордеаук мешавине. Може се користити до 9 пута. У случају нежељених догађаја дрво се уништава, а место се сипа са раствором бакар сулфата (3 кашике по посуди воде). Садња нових садница дозвољена је само за 2 године.

Опасни вируси

Када једном уђу у ћелију, вируси се брзо шире, уништавајући сав живот. И могу неко време лежати, чекајући прави тренутак. Инфекција се одвија под утицајем једноћелијских организама, гљивица, инсеката. Они су носиоци. Вирусне болести крушке могу бити следеће.

Крушке мозаика - опасна вирусна болест

Болест мозаика се чешће јавља након вакцинације. Лишће је светлијемрље.

Браздање дрвета или на други начин згушњавање грана утиче на стабла која су навршила две или три године живота.Након појаве пукотина у кортексу кроз који инфекција продире, поремећује се развој васкуларног система.Гране су уврнуте.Размена између корена и горњег дела се зауставља, што доводи до смрти биљке.

Оштећење дебла је отворена путања за инфекцију

.Такво оптерећење на коренски систем онемогућава да дрво донесе плодове.

​​

Борба против вируса врши се радикалним методама.Биљке се сјеку, уклањају се њихови корени.Сав материјал треба спалити, а мјесто слијетања је у карантину.

Инфективне болести

Болести узрокују споре гљива које улазе у органе биљке и клију изнутра.

Краста се појављује као тамне мрље на листовима у прве 3 недеље, а затим се шири на плод.Карактеристични знакови су јасно видљиви на фотографији.У опасности су дрвеће које се пресађује, што отежава нормалну вентилацију.

Да би се покварила краста и крушка

Лишће и трупови се редовно бере и спаљују да би се спречило ширење инфекције.

Црни рак почиње појављивањем смеђих пјега, након чега слиједи стварање израслина и поцрњење кортекса.Ако се не предузму кораци, површински слој се пукне и распада.Цвеће и плодови су такође нападнути.Као резултатпрви пресуши, а други подсети маму.

Цитопороза се манифестује на местима на која су утицали спољни фактори.Кора постаје црна, клијање спора у унутрашњости узрокује сушење грана.Позитивни резултати у борби могу се постићи у случају да болест не утиче на камбиј.

Цитоспороза је узрокована оштећењем од смрзавања

Руст зарази листове крушке.То доводи до смањења отпорности, спорог раста и процеса.Боја тачака, као што се види на фотографији, личи на капљице жељезног (ИИИ) оксида.Ако не предузмете акцију, болест утиче на плод.

Монилиаза се добро развија у хладном и влажном времену.Плодови су прекривени смеђим пјегама са сивим круговима и падају са дрвета.Они који остају на гранама се суше, али задржавају патогене болести.Ако је болест захватила кортекс, инфекција се брзо шири.

Млијечна роса појављује се у облику истоимене плоче на младим листовима и гранама.Зелени обриси и суши, раст застаје.Иста судбина задеси цвијеће.

Црна гљива оправдава своје име појавом црног цвета.То се дешава као резултат насељавања на дрво штеточине - крушке.Можете га уништити готовим фунгицидима.Величина инсеката износи 3 мм.Хране се соком младих младица.Отпадни штетници имају изглед малих сивих лоптица.Улазећи у пупољке и пупољке, они се шире, налијевају лепљиву композицију.То доводи до унутрашњег лепљења.делова.

Црна гљива на листовима крушке

Млечни сјај карактерише присуство крхких светло сивих листова, који се лако препознају по опису и фотографији.Болест се може локализирати на неколико грана или захватити цијелу круну дрвета.То негативно утиче на процес фотосинтезе и може довести до смрти биљке.

Млечни сјај знатно смањује приносе

Постоје методе контроле које се ефикасно носе са инфективним патогенима:

 • пажљиво уклањају делове дрветакоји могу садржати болест;
 • обавезно прскање у пролеће и јесен са 1% раствором Бордеаук мешавине, 7%
 • са раствором урее или бакар (ИИ) хлорида, са колоидним раствором сумпора;
 • обављање санитарне резидбе, обрада посекотина и других оштећења вртним травњаком;
 • бели покривачи;
 • копање земље близу дрвета.

Неинфективне болести

Такве болести су резултат поремећаја у избору места садње и правила о заштити биља.Ризик се повећава наглим промјенама температуре и неуравнотеженим саставом тла.

Хлороза је последица недовољне количине гвожђа, мангана, магнезијума, сумпора, азота и прекомерног садржаја карбоната у земљишту.Може се одредити промјеном боје лишћа на врху, успоравањем раста, пролијевањем плодова.

Хлороза крушке - недостатак исхране

Хидротермална опекотина узрокована временским условима: повећан нивовлажност, вишак жарког сунца и јак ветар доводи до црњења и губитка лишћа крајем јула.

Опеклина од мраза - то је смрт грана услијед пуцања коре под дјеловањем температуре испод нуле.

Пролиферација може бити узрокована не само инфекцијом. Активни развој пупољака и раст изданака смањују принос и квалитет плодова.

Штеточине инсеката

Болести крушака нису једини проблем. Постоји неколико врста инсеката који могу изазвати проблеме вртлара.

Зелена уши воли да се храни соком лишћа, а његов избор је основа за развој црних гљива. Да бисте добили ослободити од штеточина ће помоћи рјешење сапуна (1 комад на 10 литара воде).

Апхид на крушке разрушава младе младице

Крушка мољац може покварити пулпу. Да се ​​не би појавиле прождрљиве гусенице, обавити прскање посебним препаратима.

Важна ствар је чишћење и спаљивање отпалог лишћа.

Крушка се гриња у кори дрвета за вријеме хладноће, ау прољеће напада листове, узрокујући да падну. За сузбијање штеточина, распршите раствор са колоидним сумпором.

Пеар Галл мите

Црв једе листове. Као резултат, они се сруше у цев. Ово спречава фотосинтезу у потребној количини.

Превентивне акције

Превенција је најбољи начин за бијег. Чињеница је да су неке болести крушке неизлечивестога, у принципу, да не би пожалили нестала стабла, требало би извршити следеће радње:

 • купити саднице у расаднику и пажљиво проверити њихово спољашње стање;
 • сади дрвеће у складу са стандардима густине;
 • не занемарују активности бриге;
 • ослободити се штеточина;
 • пратити промјене у стању постројења, како би се правовремено подузеле мјере.

Лечење крушке у пролеће - превенција многих болести

Препознавање болести може помоћи висококвалитетним фотографијама на интернету, као и онима који се могу наћи у специјалној литератури. Приликом одабира садница, дати предност сортама које су отпорне на вашем подручју. Послушајте савете искусних комшија. Читав низ предузетих мера ће обезбедити висок принос крушака.