Које су сорте, врсте крушака Крушка

Аматерски вртлари често имају тежак задатак. Универзална сорта крушака не постоји, макар само зато што свако има различите укусе. Стога ћемо вам рећи које су врсте крушака, на примјер, описат ћемо неке сорте крушака са фотографијама, а већ ћете одлучити коју врсту дрвећа треба расти у вашем врту.

Удовице и сорте крушака сада су више од 300

Раздвајање према изгледу дрвета

Ако направите класификацију, обратите пажњу на изглед. Дрвеће је подељено по висини и врсти круне. Не можемо описати све врсте крушака, сорти, јер би онда морали написати књигу која би се протезала у неколико свезака. Али можемо рећи шта крушке могу бити, сорте са фотографијама.

Висина

Дрвеће је подељено по висини. Тренутно постоје:

Висок. Они расту изнад 6 м. То није увек згодно, јер је тешко бринути се за биљку и жетву. Постоје многе врсте које су класификоване као високе. Причаћемо о једном разреду крушке, а ми ћемо дати и фотографију разреда.

Високе крушке у цвату

„Ларинскаиа“. Ово је јесенска сорта која је заједничкавртлари регије Урал. Дрво брзо расте, прво воће доноси за 5 година. Има висок принос, сакупља до 46 кг воћа из једне биљке. Они сазревају почетком септембра и чувају се до новембра. Плодови теже до 140 г, а укус је процијењен на 4,5 бода.

Плодови Ларинског су мали, али веома слатки

Средње. Ова стабла расту до 5 м или мало више. Ова група обухвата многе сорте. Дајемо пример једне сорте са фотографијом и описом.

Крушка средње величине крушке

Москва Бергамот. А ово је јесенска сорта која производи плодове тежине од 150 до 160 г, зелене са жућкастим нијансама. Изгледају као јабуке. Укуси су оцијењени са 3,9 бодова, али у сушним годинама они постају кисели и кисели. Рипен почетком септембра и похрањен до 12 дана, али у хладњаку може лежати до 2 мјесеца.

Фрукти бергамотскаа крушка Москва

Низак раст. Ове биљке не расту изнад 4,5 м. На пример, описат ћемо представника ове групе крушке “Алионусхка” или “Палчица”. Односи се на јесење сорте. Просечна тежина плода је 160 г, укус се процењује на 4,6 поена. Чувају се од 80 до 113 дана. Дрво одржава ниске температуре до -38 степени, не боји се краста.

Крушка ниског растена, узсурска сорта

Патуљак. Ако погледате врсте крушке, оне су популарне код власника малих парцела. Они расту само до 2,5 или 3 м висине, доносе плодове већ 3 године након садње. Штавише, они дају укусне плодове који нису инфериорниквалитет другима. Док у чистом облику нема патуљастих крушака. Добијају се као резултат подлоге, због тога што се формира дрво са ниским растом. Врсте патуљастих крушака: Бере Арданпон, Велес, Патриотски и други.

Дварф Пеарс, Бере Арданпон Беад

По типу круне

Дрвеће је подељено по типу крунице. Могу бити:

 • Пирамидална. Расте витко и лепо дрво. Али он ће морати стално да се брине, украси и обликује. То су "истакнути", "Дево", "Иуриевскаиа" и други.

   Пирамидалне крушке, Виднаја разноликост
 • Заокружено. Погодни су за простране вртове, јер им је потребно пуно свјетла, без којих не могу расти. Код стабала, круна се формира сама од себе, али је неопходна и корективна резидба. Шта су ове крушке? "Купава", "Еарли Сергеева", "Аутумн Сусова" и други.
 • Колоновидние. Ова стабла су се појавила релативно недавно, тако да многи нису имали времена да купе ове крушке, разноликост која би волела. Њихове гране слабо расту, тако да дрво поприма облик налик на колону. Најчешће су то патуљасте врсте које не расту више од 2,5 м.

Имају многе предности: укусне плодове који се појављују само 2-3 године након садње, отпорност на мраз. Али сваких 10 иеарс 12 година, мораћете да засадите нова стабла.

Раздвајање по рочности

Приликом избора најбољих сорти крушака, често водимо рачуна о времену сазревања воћа. Ово је важна тачка, јер се неке врсте чувају дуго, али сазревајусамо зими, други већ у љето молимо вас са сочним укусним плодовима. Ми ћемо вам рећи које су врсте крушака фотографија са именом и описом, на примјер, дајемо једну од сваке врсте.

Сорта Красулиа дозрева полети, а отдържане на мраз до - 35 степени

.

Љето. Они се такође називају рано. Они сазревају у другој половини лета, то јест од краја јула до августа, али у хладним регионима могу сазревати у септембру. Брзо ћете добити први усев, који је високог квалитета. Али неће се дуго чувати, од 7 до 17 дана. Постоје многе сорте које су класификоване као летње: "Красулиа", "Јулиа", "Цхизховскаиа" и друге.

Причаћемо о сортама крушака са фотографијама и описом "Вицториа". То је средње тврдо дрво са компактном круном. Даје велике плодове тежине од 150 до 250 г, понекад и до 300 г. Они су пријатне жућкасте боје, прекривени љубичастим руменилом. Укус нежне пулпе процењује се на 4,5 поена, слатко је са мало киселости. Крушке дозријевају крајем августа, не падају са грана.

Сорта Вицториа је отпорна на болести

Сорта се, иако се односи на љето, разликује од осталих по томе што плодови не пропадају у фрижидеру до 3 или 4 мјесеца. Приноси су стабилни и високи.

Јесен. Они се називају и медији. Жетва сазрева почетком јесени, тј. У септембру или октобру, али плодове треба убирати да би се убирали на време. Морамо да пожуримо ако је лето било вруће. Јесенске сорте крушке не кваре се дуго, од 45 до 70 дана, ако их држите на хладном месту. Постепено се њихов укус побољшава.Многи од њих се не боје зимских мраза. То су "Фун", "Московит", "Јесенски сан" и други.

Више о томе шта је крушка можете прочитати, сорте са фотографијама и описима на нашој веб страници, а овдје ћемо описати, на примјер, једну јесенску варијанту. Ово је крушка "Јуст Мари". Ова сорта је позната по својим великим плодовима, који у просеку имају по 180 г, али понекад нарасту и до 230 г. Временом, крушке постају златне боје. Месо је нежно, пријатне ароме, заслужило је 4.8 бодова од 5.

Разноврсност груши Јуст Мариа

Крушке су укусне и под неповољним временским условима. Неки вртлари верују да је сорта “Јуст Мариа” најбоља међу свима.

Они се једу од октобра до новембра, али се чувају у хладњаку до јануара. Дрвеће издржава екстремну хладноћу, отпорно на болести.

Зима. Плодови ових стабала се бере средином јесени, али се након неког времена конзумирају када сазрију. Неке се крушке не кваре до априла сљедеће године. Развијене су многе зимске сорте: „Хера“, „Кондратиевка“, „Куре“ и др. Даћемо опис једне врсте фотографије крушке са описом.

Аковлевскаа сорта авлаетса оригиналними плодовами

Ово је "Јаковљевскаја". Даје велике плодове тежине од 180 до 210 г, али понекад су мањи, од 120 до 130 г. Глатки су, зелени у време жетве, а затим добијају жућкасти тон. Врх покривен црвенкастим руменилом. Пеар пулпполу-масна, сочна, ароматична, са 4,5 поена. Плодове скупљате крајем септембра, али се чувају у хладној просторији до 180 дана. То је високородна сорта, са високим степеном зимске отпорности.

Одвајање према величини и укусу плода

Ако желимо да изаберемо крушку, онда пре свега гледамо на квалитет њених плодова, јер још увек узгајамо дрвеће не ради лепоте, већ због богате жетве. Проучавајући опис сорти крушака, може се разумети да су плодови подељени по величини и укусу.

Сизе

Многи људи воле велике крушке, али мали плодови понекад нису лошији од квалитета.

Све врсте крушака су подељене у три групе:

Велика. Имају плодове од 200 до 500 г. Многа стабла редовно доносе плодове који достижу гигантске величине без употребе хемикалија. Ове сорте су "маршал Жуков", "велика јесен", "виднаја" и друге.

Воће величине од 50 до 600 грама

Средње. Тежине су од 80 до 200 г. Већина сорти крушке спада у ову категорију. Често су стабла преоптерећена жетвом, јер се ова група разликује по плодности. То су "топљење", "Илиинка", "Аннусхка" и други.

Мала. Њихове плодове теже само 30 до 80 г. Ове крушке се често користе за прављење компота, џемова, десерта. То су “Веселинка”, “Олга”, “Палчица” и други.

Тасте

Многи фактори утичу на укус крушака. Зависи од времена, услова складиштења воћа, времена када се снима жетва, и тако даље. Али главни фактор јеоцену коју сте изабрали. Све крушке су подељене у 3 категорије према укусу:

Свеет. Ове сорте су најпопуларније. Класификовани су као универзални, јер су погодни за свежу потрошњу, као и погодни за празнине.

Хонеи Хонеимеал Пеар

Људско тијело боље асимилира слатко воће које не узрокује пробаву. То су чувене сорте “Мед”, “Летња војвоткиња”, “Расадник” и др.

Слатко и кисело. Већина сорти крушке не окусава слатко, већ слатко и кисело, што је цењено од многих вртлара. Зато се плодови добијају освежавајућим, тонирајућим укусом. Они повећавају апетит, добро су за јетру. Има много таквих бисера, међу којима су „Волга јесен“, „Бере Наполеон“, „Фирефли“ и други.

Јака, адстригентна. У кожи има много танина, тако да су плодови горки, са опорним укусом. То су “Сибириацхка”, “Первомаискаиа”, “Астракхан Еарли”.

Пиринчо јамът се изработва от техничните и универзални сорти

Употреба воћа

Крушке се дијеле на сорте и према методи употребе воћа.

  \ т
 1. Ресторани. Зову их и десерт. Они се једу свеже. Имају одличан укус, многи од њих се не погоршавају, одликују се добром транспортношћу. То су "Мрамор", "Тихи Дон", "Зора".
 2. Технички. Узгајају се за даљу прераду, конзервирање или припрему разних јела. Они немају тако атрактиван изглед, алидоброг укуса и укуса.То су “Унука”, “Аллегро”, “Орел Суммер”.
 3. Универсал.Погодан за прераду и за храну: "Зое", "Академик", "Подкумок".