Које су разлике пролећног и зимског белог лука Гарлиц

Најчешће, баштовани засади чешњак на јесен. Погодан је и жетва довољно рано сазријева. Сви знају да је "јесењи" чешњак пролећне сорте. У ове сврхе, пролећне биљке нису погодне, јер су засађене у пролеће. Овај принцип одређује разлике између пролећних и зимских сорти. Али како препознати припадност када постоји неколико жаруља испред вас или зеленило је проклијало у башти. Брига и продуктивност ће зависити од компетентне дефиниције разреда. Посебно болне грешке при одређивању чешњака током јесени и пролећне садње. Од овог избора зависи од величине усева, његовог квалитета и безбедности, од времена жетве.

Чешњак се може засадити у јесен и прољеће

Дакле, каква је разлика између пролећних и зимских сорти. Како их разликовати по морфолошким карактеристикама, која је разлика када се узгаја и да ли постоје неке посебности приликом одласка.

Сва ова питања треба детаљно анализирати како би берба чешњака у башти расла без изненађења.

Разлике

Као што је горе поменуто, главна карактеристика по којој је у пракси тип "чешњака" одређен је вријеме садње. Зимске сорте се саде у јесен, а пролећне сорте - по венама. Али такво признање није сасвим тачно, јер се свака сорта може засадити и на јесен иу прољеће. Само биолошка иВегетативне карактеристике сортних група препоручују да се у одређеном периоду засади специфична сортна група, односно зима - у јесен, а пролеће - у пролеће.

Јесење семе чешњака пре зиме

Зимски чешњак бољи је у јесен и има већи проценат "зимовања".

Јесења садња вам омогућава да ослободите драгоцено време за узгој других усева, а рано време жетве је веома погодно за употребу свежег белог лука као састојка за жетву других усева у башти.До времена сазревања и жетве из вртова, чешњак је већ осушен и спреман за употребу.

Љетне сорте не могу се похвалити таквом стопом преживљавања и отпорности на јесенску садњу.Али они имају најбоље карактеристике одржавања квалитета и дужег рока трајања.Пролећни бели лук најбоље се узгаја да би се сачувао зими.Мали периоди очувања такође одређују јесенски начин садње у јесен, у супротном садни материјал може једноставно „да не живи“ у захтеваном облику до пролећа.Овај недостатак се компензира чињеницом да зимске биљке производе веће приносе.

Садња чешњака у пролеће са почетком стабилног топлог времена

Дакле, датуми садње су условне разлике између пролећног и зимског чешњака.И та и та врста могу се искрцати и на пролеће, и на јесен.

Једноставно, ако се не поштују препоручени временски периоди, квалитет и величина усева који ће бити посечени ће патити.Ове сортне групе се разликујудруге, очигледније, карактеристичне знакове.

Разлике између врста чешњака на слици

Разлике у зимском чешњаку из прољећа

 • Зимски чешњак има мање клинчића у жаруљи (5-10), али су веће.
 • Зуби зимских сорти су уједначенији, у сијалици су увек парни број.Они се равномерно распоређују око стабла.
 • У пролећном чешњаку број каранфила у луковици је већи (8-20), али имају хаотичан распоред и варирају у величини у једној глави.
 • Према структури, лук зимских сорти има стабљику у центру, нема прољетних култура.

Пролећни бели лук - глава

 • Само зимски чешњак "пушта" стрелице, на којима се формирају луковице, које омогућавају диверсификацију метода садње.Ово је кључна разлика пролећног белог лука од зиме.Од прољетних сорти, само је "Гулливер" обележен.
 • Зимске сорте имају тврду, густу и густу пањ, док су прољетне сорте меке и мање дебљине.

Зимски лук - глава

 • Лака, иловаста тла су погоднија за пролећне сорте.За зимске усјеве - пјесковита тла.
 • Зимске сорте су веома отпорне на зиму, подносе температуре од минус 20 степени.Зимска отпорност пролећних сорти - ниска.

Друга важна разлика између врста чешњака јесу методе слијетања.О томе треба посебно расправљати.

Велика популарност зимских сорти је последица не само времена садње и количине жетве, већ и великог броја начина садње.Њиховаможе се садити са све три методе узгоја које су доступне за ову биљку:

 • зуби;
 • једноструке зупчасте сијалице;
 • луковице лука.

Сијалице зимског чешњака користе се за узгој појединачних зуба

Пролећни бели лук се узгаја само зубима, јер нема стреле у којој се формирају ваздушне луковице.

У приватном вртларству се чешњак користи много чешће. За садњу у Русији користи се до 22 врсте зимница, а само 6 за пролеће.

Појединачни зуби израсли из булбоус

Препоруке за слетање

Пролећни бели лук, као што је већ поменуто, засађен је у пролеће. Оптималан период је крај марта - почетак априла. Слетање се врши чим се снијег и вода спусте са кревета, а температура ће бити на нивоу који није нижи од плус 5 ступњева. Главни услов је засићење земље влагом, ако се промаши, чешњак ће расти са нижим приносом. Врело пролеће је деструктивно за засађене пролећне сорте, због чега је важно да се што је могуће раније изврши слијетање на прољеће.

Садња зимског белог лука у пролеће омогућава добијање квалитетних и укусних зеља.

Зимски чешњак се засади у јесен, 15-20 дана пре почетка стабилног времена са ниским температурама и мразом. Овај период пада на почетак - половину октобра. Све зависи од специфичности и климатских карактеристика региона.

Општи захтјеви за слетање

 1. Дубина постављања зубкова у земљу - 5-7 цм за зиму, 3-5 -за пролеће.Велика је дубина у јесен тако да слој тла служи као додатна заштита зими.
 2. Плитка дубина прољећа омогућава да прољетне сорте брзо избијају, док благи временски увјети погодују.
 3. Слетање се врши у редовима.
 4. Размак између редова је 15–20 цм.
 5. Удаљеност између биљака у низу је 10-15 цм, а тачни параметри зависе од величине садног материјала.

Узорак садње пролећног и зимског белог лука

Важно је променити просторе и кревете за садњу чешњака.Најбоље је измијенити њихову садњу махунаркама, краставцима, купусом.Не препоручује се измена са луком и кромпиром.Након употребе земље за чешњак, мора се дати "одмор" од ове биљке најмање 3 године.

Сусједство с луком је опасно, јер ове "сродне" биљке су погођене истим болестима.

Природа складиштења зими утиче на принос пролећног белог лука.Ако су се луковице складиштиле у топлој просторији, гдје је просјечна температура била 18 ступњева, чешњак ће расти, али ће вријеме зрења трајати.Складиштење на хладнијем месту (најчешће се користи балкон или подрум), са просечном температуром од 5 степени, биљка ће производити мање сијалице, али вегетативни период ће бити краћи и усјеви ће сазревати раније.Искусни вртлари препоручују чување чешњака на топлом месту након жетве, а 30 дана пре садње, односно у фебруару, пребацити га на хладније место.

Пролећни бели лук у пролеће

Обавезноуслов за садњу - малчирање и попуштање тла.Ове мјере ће омогућити задржавање влаге и кисеоника у тлу, осим компактирања.Као малч се користи: тресет, пиљевина, сено, слама.Слој малча је 2-5 цм.

Препоруке за чишћење

Да би се прикупила квалитетна жетва пролећног или зимског чешњака, потребно је жетву на време, пратећи неколико правила за припрему за складиштење.

Исправљање стрелица - чешњак је сазрео

 • Зрелост зимског белог лука одређена је стрелицама.Са растом, они се увијају и увијају.Чим стријеле постану равне, потребно је припремити се за жетву - чешњак је сазрио.
 • У пролећном чешњаку, због недостатка стрелица, зрелост се одређује помоћу листова.Ако су листови доњег слоја почели да се суше и "приону" на тло, а горњи су постали жути, можете почети са чишћењем.
 • Чишћење се врши у сувом и сунчаном времену.
 • Погодније је користити мале вилице за копање.

Осушите усев пре складиштења

Чешњак треба да осушите на добро проветреном месту.У пракси се ољуштени бели лук суши директно у баштенским креветима.Главна ствар је да се не "добија" под кишом и јаким сунцем.Због тога је боље припремити посебно место са кровом.Време сушења - 10-15 дана.

Лишће и корење се не секу одмах након копања.Зелени ће дати храњиве састојке за зрење жаруља.Обрезивање се врши након сушења.

Складиштење чесна у мрежама

Након сушења потребно је сортирати чешњак, одбацити болесне и иструнуте луковице, одабрати садни материјал за сљедећу сезону.Приликом сортирања потребно је груписати, поделити усеве на групе: велике, средње и мале сијалице.За складиштење се могу користити мрежасте врећице, картонске кутије, дрвене кутије, посебне пластичне палете, итд.