Која је вредност коња

Садржај
 1. Специфичност боја
 2. Класификација
 3. Разлике од чистог сивог одела
 4. Брендови
Једна од ретких нијанси коњске коже је мишићаво одијело. Ова боја се налази у мање од 1% свих коња на свијету. Раритет чини носиоце ове нијансе привлачним и интригантним. Разумећемо шта је одлика одијела, зашто постоји, у којим пасмама се то догађа.

Специфичност боја

Прије анализирања карактеристика појединог одијела, потребно је одредити точну формулацију самог концепта. Под одијелом у узгоју коња схваћају специфичну комбинацију боје коже, капута, грива и репа.

То је кључно разликовно обиљежје коња, стога се таква пажња посвећује тачности њеног одређивања. У британској коњичкој терминологији, специфична боја је означена бојом ријечи (амер. Цолор).

Одело је повезано са генетским особинама. Из тог разлога, пажња се посвећује специфичној дистрибуцији и комбинацији боје како би се одржала чистоћа пасмине.

У истом одијелу, коњи могу имати одређене разлике у детаљима (свјетло или тамне нијансе, сјај, појашњења различитих дијелова тијела), за точност таквих карактеристика, уводи се појам мастинг.

Мишовити коњ изгледа спектакуларно и прелепо: пепељасто-сива нијанса коже тела, која на сунце баца сребро, необично се разликује од црне гриве и репа. У мане фрост вхитеннеколико праменова.

На ногама је сива боја замењена тамнијом нијансом на зглобовима и црном четком на копитама.Мала "звезда" на челу је у контрасту са замрачењем око очију и носа.Такав коњ ће увек привлачити задивљену пажњу.

Класификација

Не постоји јединствена класификација нијанси коња.Различити стручњаци изнели су шеме које имају своје специфичности.Без обзира на различита мишљења о класификацији, издвајају се 2-4 основна одијела и до 10 деривата.Главна боја и већина деривата имају више навоја.

Посебно место заузимају "дивље", "зониране" одлике - преци модерних нијанси.Ове специфичне комбинације боја карактерише присуство ознака:

 • "појас" је црна и смеђа трака дуж гребена са јасним обрисима граница;
 • "зебристост" - попречне пруге на ногама, траке, повремено са буздованом и соли;
 • "крила" - тамна нејасна попречна трака на раменима;
 • "мраз" - беличасти праменови у грива и репу;
 • ушна ивица.

Мишићна боја коња спада у групу "дивљих" комбинација боја коња.Она је родитељ сиве.

Мускуларност је руска ознака комбинације нијанси.Може се претпоставити да је име отишло од речи миш.У британској класификацији одела, ова комбинација је означена као плава.

Ставке, сорте и алтернативне ознаке мишићног одела зависе од места на телу.

 1. Плава, плава -ознака боје миша у британској терминологији.
 2. Грулла, груиа (мушко), грулло (женско) је америчко име за мишић.Реч шпанског порекла.
 3. Моуси с маслиновом сенком, маслинасто грулло, голуб грулло, лодо грулло.
 4. Цхаграваиа је популарно име.
 5. Крилце - мишићаве са тамним раменом.
 6. Бркови тамне мишеве, црни дун - у енглеској класификацији.
 7. Тамно сива са плавом нијансом, плаво сребрна.

Која је специфична боја миша?Весла и комбинације мишићног коња одређују се на основу специфичне комбинације нијанси.

]
црни дун плави дун слате грулла сребрни грулла, сребрни дун блуе силвер лобо дун маслиноваа грулло, дове грулло, лодо грулло
магкаа мускультатнаа с плаваа тонка шкриљац сребро тамно сива "вук" са маслинастом нијансом
]

Мишји коњ има следеће карактеристике:

 • вуна - сива, пепелна;
 • понекад боја капут са смеђим преливом;
 • грива, реп и ноге су црне;
 • тело има неједнаку боју;
 • "појас" и "зебраисхнесс" су дозвољени;
 • "мраз" - црно-беле нити дуж ивица црне гриве и репа.

У енглеским описима под мишићном бојом коже коња схваћају се нијансе сивог, мишића, сивог, понекад смеђе сивог.Основна боја је црна, али модификована "дивљим" генским дуном.

Разлике од чистог сивог одела

За разлику од сивог одела, којезбог различитог гена, мишић се манифестује код коња од рођења и не мења се у процесу сазревања. То је због сиве боје свих длака у мишјим особама.

Код сивих коња, длака на кожи двију боја је црна и бијела. Комбинација даје сиву боју. Различит однос црне и беле длаке одређује специфичну нијансу, као и промену боје у процесу живота. Код мишићног носача, мале промене у нијансама могу се десити само када се сезона промени.

Постоје случајеви када ждријебе комбинирају два гена одијела, дун и сиво. У овом случају, при рођењу, особа ће имати мишју боју са жуто-смеђом нијансом. У процесу одрастања, боја ће осветлити и постати бела као одрасла особа.

Пасмине

За многе пасмине одијело игра важну улогу узгоја. Неке групе коња имају једну боју, а бројне пасмине су са веома богатим скупом специфичних комбинација. Разноликост је карактеристична за аутохтоне расе.

Мишко одело присутно је у следећим псима:

 • Арапски чистокрвни;
 • Исландски. У овој раси, мишићавост се означава изразом сива тамно сива;
 • Моунтаин Пони (Хигхланд). Именован миш дун - "миш";
 • Норвешки фјорд. У питању је гра или граблакк, што значи од норвешког сивог;
 • Монголски;
 • Полисх цониц;
 • Хуцул или Хуцул;
 • Хецков коњ.

Коњи лосових одела су ретки.Годишње се са овом бојом региструје само 0,7% ждребади.

Код неких пасмина, мишићавост у учесталости манифестације може варирати горе или доле.

Многи научници су склони теорији да је ген геније био добивен од модерних појединаца из тарпана, изумрлог коњског претка. Ова животиња која је постојала у дивљини пре КСИКС века, углавном је имала сивкастосмеђу нијансу.