Која је разлика између сточне репе и шећерне репе Цикла

Цвекла је једна од најстаријих биљака коју је човек узгајао. Домовина ове културе је Индија и Далеки исток. Одавде се проширила на све континенте.

Шећерна репа - сировине за производњу шећера

Врста репе

Постоје ове врсте репе:

  • лист (Манголд);
  • трпезарија (црвена);
  • полу-шећер;
  • шећер;
  • феед.

Врсте шећерне репе се међусобно разликују по својој морфолошкој структури, хемијском саставу, захтевима за услове узгоја, као и правцу употребе. Сви они потичу од заједничког претка - дивље репе.

Манголд је биенална биљка. Има чврсти и нејестиви корен.Лишће се користи у храни која чини велику розету и садржи много протеина (до 25%). Листна репа је вредан листни повртњак у летњем периоду, јер је добро отпоран на високе температуре, толерантан према земљи, и садржи висок проценат корисних елемената и витамина.

Цвекла је важна двогодишња биљна биљка која се узгаја у свим правцима света. У првој години живота биљка је розета лишћа и корјенастог поврћа. Различите врсте корена су спљоштене, овалне,сферна или издужена.Садржи посебну супстанцу - бетаин, који узрокује различите варијације црвене боје, од гримизне до тамно трешње.

Сертификати на полусахарите со една од сорти на сточна репа. Разликују се по високом садржају шећера, који заузимају међуположај између два уобичајена поврћа: шећера и сточне репе.

Шећерна репа је једна од најчешћих индустријских култура.Коренске биљке акумулирају до 20% сахарозе.Главни усјев се шаље у производњу шећерне репе.Отпад који остаје након жетве користи се за исхрану стоке.

Сточна репа је важна храна за сточну храну.Ова сочна храна је врло укусна, најучинковитија је за млијечне говеда, повећавајући принос млијека код крава и коза.

Манголд је врста репе

.дуге петељке, глатке, зелене, рјеђе свијетлозелене, смјештене на глави коријена у облику розете.Умиру и формирају се током целе вегетације.На једној биљци расте до 50-60 великих листова, главно оптерећење на формирање приноса лежи на онима који су формирани у јуну и јулу, имају боље развијену површину листа и дужи животни век.

Лишће је јајоликасто у облику срца, бриљантније и глатко одбачене,од шећерне сорте, њихов укупан број је 20-30% мањи.

Цвеће и плодови

Коренске усеве засађене следеће године имају цветне стабљике.Оба типа репе имају сличну структуру цвећа и воћа.Цвјетови су неупадљиви, жуто-зелени, смјештени на снажним цвјетовима петељки - пршљенова.У њима сазријева велика количина полена, што их чини привлачним за опрашивање од стране неких инсеката, а биљка се опрашује и вјетром.

У вертикулама, постоји 2-6 цветова, размак између којих је незнатан.Врло често, када су зрели, плодови расту преко кољена и формирају гломеруле.Ово произилази, формирано од неколико тепиха.Код сточне хране, као и код шећерне репе, одједном може изникнути неколико биљака из једног гломерула, али постоји једна сорта клијања, чији узгој помаже да се избегне комплексно агротехничко прихватање - прорјеђивање.Семена прилично чврсто везана за петељку.Главна разлика је у томе што су у крмним сортама плодови мање распаднути и нешто мањи.

Сточна репа је мања у величини од шећера

Коренски усјеви

У структури кореновог система издвајају се три главна дела: глава, врат и сам корен.Глава је горњи дио коријена, носи листове и пупољке, а наредне године из тих пупољака могу се развити цвјетнице.Врат је средњи део корена који се налази испод главе.Формира се из саднице саднице саднице, и обично се не налази ни на листовима ни налатерални корени.

Боја корјенастих усева крмне сорте је светлија и разноврснија од сорте шећерне врсте, може бити зеленкаста, ружичаста, сиво-зелена, светло жута, кармин, крем, наранџаста и чак јоргована. Надземни део се понекад значајно разликује по боји од подземља и самог корена.

Сорте сточне репе имају ниже урањање корјенастих усева у земљиште, што знатно отежава механичку жетву, али смањује трошкове рада за ручно жетву.И они такође имају велику разноликост величина и облика. Постоје сорте са конусним кореновим усевима, на петом делу који стрши из тла, постоје варијанте цилиндричних облика врећастог облика, од којих се три четвртине налазе изнад површине.

Коријен шећера је скоро потпуно уроњен у земљиште. То их чини погодним за жетву комбајна. Боја коријена је такође много лакша: бела, сивкаста или жућкаста.

Биљке се разликују у дубини до које продире коренски систем. Дужина коријена шећерне репе може досећи и до три метра, што је много дуже него код хране, омогућава биљкама да извлаче воду из доњих слојева тла, чиме се повећава њихова толеранција на сушу.

Шећерна репа је скоро потпуно уроњена у земљу.

Хемијска композиција

Удео суве материје у усјевима корена је 25% масе. Шећерна репа има садржај сахарозе од око 20%. Слаткоћа у крмним сортама је знатно нижа. То је због чињенице да имајунеколико пута мањи од васкуларних влакнастих снопова, око 5-8, формирајући прстенове, између којих су велике ћелије које складиште шећер.

Поред сахарозе, у корјенастом поврћу се налазе и други угљени хидрати: глукоза, галактоза и арабиноза, фруктоза. Садржај протеина у шећерној репи је занемарљив. Док храна у 1 кг корјенастог поврћа садржи око 0,12 крмних јединица и 9 г протеина, може се уочити висок садржај протеина и врхови биљке. Тона врхова садржи 90 јединица хране и 21 кг пробављивог протеина. Због ове културе је вриједна сточна биљка.

Крмна репа садржи млечне супстанце, па се препоруча дати то млијеку за повећање продуктивности, посебно у зимском периоду. Биљка је богата витаминима и минералима.

По својој прехрамбеној вриједности, сорте шећера су готово двоструко веће од сточне хране. Сточна храна, са добром пажњом, може произвести веће приносе.

Сточна репа сазрева пред шећер

Вегетатион

Постоје разлике између два типа ове културе и сезоне раста. Период вегетације код сточне репе је око 20-30 дана мање. То му омогућава да расте у више северних области. Али саднице нису осјетљиве на мраз, ау фази вилице могу издржати до -5 ° Ц.

Термин од клијања до сазревања слатке репе у години формирања корјенастог поврћа може достићи 140-170 дана.

Ово је један од најранијих усева који се бере.Клишице добро подносе краткотрајне мразеве и могу издржати температуре до -8 ° Ц.

Захтјеви тла

Бее, посебно сточна храна, постављају значајне захтјеве за плодност тла, влагу и киселост. Да би се постигли високи приноси, потребно је културу ставити на тло богато органском твари чија је киселост неутрална или благо алкална. Добри резултати се постижу наводњавањем. По повољним условима, појединачни корени достижу масу од 15 кг.

Коријени шећерне репе су много мањи. У просеку се креће од 500 до 800 г, али са разређеним усевима може достићи неколико килограма. Ове биљке су мање захтјевне у погледу увјета влаге, али се одликују повећаном потребом за гнојивима.

Сточна репа расте само на плодната тла

Усе

Култура се користи у различитим областима људске активности.

Главнина шећерне репе иде на прераду и добијање вредног прехрамбеног производа - шећера. Можете га користити у кухању. Индустрија отпадне шећерне репе има широку примену у пољопривреди. Биљно и подстандардно корјенасто поврће се користи као вриједна храна за стоку. Пулпа садржи много протеина, што вам омогућава да уравнотежите исхрану животиња и повећате њихову продуктивност, док меласа садржи до 60% шећера. Прљавштина која остаје након обраде се наноси и користи као ђубриво.

Главнаасмер употребе сточне репе је исхрана домаћих животиња: крава, оваца, коза, свиња.

И коријенски усјеви и врхови биљака се хране.Посебно је корисно укључити у прехрану богату витаминима, сочним коријењем зими.

Разлике између сточне репе и шећера омогућавају вам да одаберете културу која задовољава тренутне услове узгоја и правац употребе.