Киеффер - азијска крушка, својства, нега и садња Крушка

Обични хибрид,који је настао укрштањем европске крушке (Пирус цоммунис) и кинеске крушке пијеска (Пирус пирифолиа).Киеффер плодови су пуни жути са густом, зачинском и слатком пулпом са окусом терпентина, средњи јесењи период зрења.

Киеффер продукцира вкусни, јестиви плодови

Сорта хрушка е развила американскиот гнездо Петер Киефер из Пхиладелпхиа (1863).Према једној верзији, испоставило се као резултат пелуди крушке Виллиамс, с друге стране, пелуд Бере Ањоу.

Опис

Азијска крушка постаје све популарнија међу власницима башти, који стално траже нове и занимљиве биљке за своје вртне парцеле.Киеффер производи укусне, јестиве плодове који су врло дебели и изгледају више као јабуке него крушке које знамо.Плодови имају вредност и као декоративни.

Азијска стабла крушке, која се назива и јапанским, кинеским или оријенталним, је потпуно нова биљка и није врло честа у нашим воћњацима.Азијске крушке се масовно узгајају у Јапану, Кореји, као иу јужној и централној Кини.Они се разликују од европске крушке како по изгледу тако и по карактеристикама воћа.Интересовање за биљку расте, јер они имају:

 • добро плодоносно;
 • скороплодност;
 • богат принос;
 • воће се дуго држи на гранама.

Први плод стабла крушке ће почети да се носи 5-6 година након садње у башти.Плодови сваке године, одушевљавају баштованима обиље жетве.Дрвеће старости од 15-18 година доноси 18-20 кг на стотину.Двадесетпетогодишње дрвеће, уз адекватну агротехничку негу, доноси са једног дрвета до 280-300 кг.

Упркос чињеници да описи Кифферове крушке указују да је подједнако добро толерантан на топлоту и хладноћу,толеранција на мраз није толико висока .Уз јак метар и мраз, гране дрвећа се могу лагано замрзнути.Надокнадивост је просечна.

Дрвеће

Крушка је средње величине, са добро лиснатом, густом пирамидалном круном.Дебло дрвета је сиво, прекривено бројним пукотинама.Скелетне гране у боји подсећају на мокри асфалт, који се налази у односу на главни труп под оштрим угловима (25-30 степени).Сорта цвета у рано прољеће, опрашивачи су потребни.Плодови су везани на гранама 3-4 године.

Листови су јајолики, са оштрим и издуженим грлићем, великим, засићеним зеленим са кратком дршком.Плоча је сјајна, густа, благо савијена према горе.У јесен добијају прекрасну љубичасту боју са црвеном нијансом.

Крушка средње величине са добро лиснатом, густом пирамидалном круном

Методе опрашивања

Киеффер крушка има високу отпорност на болести и бактеријске опекотине воћних култура.Расте и даје плодове у топлим и летњим климатским условима.Ова сорта припада самооплодном, а једно стабло може дати плодове.У овом случајупроизводња воћа на једном дрвету је спорадична и неконзистентна; садња другог стабла крушке поред Киеффера значајно повећава приносе на оба.

Воћна стабла исте сорте Киеффер нису најбољи извори полена. Да би се осигурала боља плодност, потребно је унакрсно опрашивање (полен из друге сорте). Може доћи до унакрсног опрашивања, чак и ако су стабла удаљена 300 метара један од другог. Из тог разлога ваш воћњак треба да има најмање два различита соја. Крушке могу цвјетати и међусобно оплодити се могу на различите начине, у различитим регијама на основу климатских и других фактора. Као крушка која се користи за унакрсно опрашивање, Конференција је најпогоднија јер:

 • сличан термин цветања;
 • веома висока отпорност на красту.

Поред Конференције, Саинт-Гермаин и Бон-Лоуисе ће бити међу најбољим сортама опрашивача за Киеффер.

То значајно смањује број поступака за заштиту биља.

Позитивни квалитети:

 • висока отпорност на гљивичне болести;
 • способност да доноси плодове на било ком, укључујући и тешка тла;
 • доследно висок принос;
 • способност дуготрајног рада без воде;
 • отпорност на штеточине.

Очигледни недостаци Киеффер-а укључују:

 • ниска отпорност на мраз;
 • прилично чудан укус.

На основу отпора премаразне болести које погађају воћке, често се користи као материјал за узгој нових сорти.

Воће

Опис сорте показује да је воће најчешће средње величине (120-150 г), а нађене су и ретке крупне крушке тежине 300-400 грама.Облик крушке наликује малим бачвама, више налик на наше јабуке, брдовите, помало подсећа на дуњу.

Плодови су крушке средње величине

Кожа плода је сува, густа, груба.Потпуно зрело воће има златно жуту боју са бројним пурпурним тачкама.Страна воћа, окренута према сунцу, има "препланули" изглед.Дршка је кратка, с једне стране задебљана, а друга равна.

Целулоза плодов:

 • в центъра гранулирана, груба;
 • крем боје;
 • пита, осебујна, сочна;
 • хрскаво, средње густоће.

Храна се једе и свежа или конзервирана, у облику компота, сокова, џемова.У трећој деценији септембра почиње жетва.У једном цвату могу настати 2-3 јајника.Крушке се дуго задржавају на гранама и не пуцају.

Добро чуване, све хранљиве материје чувају се до почетка јануара.После две или три недеље сазревања потпуно сазрева.Плодови подносе транспорт на велике удаљености.

Шта би требало бити младица

 1. Непокретна младица до висине једне године не би требала прелазити 120 цм, а обим трупа је 9-10 мм.
 2. Висина разгранате младице, која је стара годину данатреба да буде 55–60 цм, пречник стабљике 10–12 мм, дужина гране 50–100 мм.
 3. Двогодишње разгранате саднице би требало да буду дугачке 60–70 цм, пречник стабљике 14–17 мм, дужина главних грана до 200 мм.

Када се сади трогодишња садница, чак и најискуснији вртлар не може да гарантује 100% преживљавање.

Приликом садње саднице потребно је узети у обзир чињеницу да је за добро опрашивање неопходна још једна садница друге сорте.