Касно палеж: знакови болести и методе третирања кромпира Кромпир

Количина усева кромпира може значајно да се смањи услед болести као што је кашаљ.Понекад такви губици износе 15% од укупног броја гомоља, ау одређеним климатским условима штета може досећи 70% или више.Фитофторакоза кромпира једна је од најпознатијих и најопаснијих болести култивисане биљке, уобичајена где год се узгаја.Сваке године све земље свијета трпе велике економске губитке због ове болести.Паразит се брзо шири и за само неколико недеља може уништити читав усев на пољу.

Касна болест је једна од најопаснијих болести кромпира

Узроци

Узрок касне пијавице је Пхитопхтхора инфестанс (Монт.) Де Бари,оомицетес цласс.Крајем прошлог века дошло је до значајних промена у биологији ове болести.Агресивни утицај патогена се повећао, постало је лакше прилагодити се околини, умножити на вишим и нижим температурама него раније.Фитофталоза кромпира се развија на температурама од 3 ° Ц до 27 ° Ц.

Захтевани ниво влажности се такође променио. У посљедњим десетљећима, прве манифестације кашаљке на кромпиру почеле су се појављивати много раније. Понекад се појаве болести јављају чак и код врло младих избојака.Ризик инфекције гомоља се повећаопонекад се може јавити у раној фази сазревања и непосредно пре жетве. Узрочник утиче на све делове биљака - листове, гомоље, стабљике.

Најчешћи узрок репродукције патогена у Русији је зимовање међу зараженим биљним јединицама. На први поглед, кромпир може изгледати сасвим здрав, али још увијек има суптилне штете. Ако се тест изведе лоше, онда ће до пролећа такве болесне јединице бити много више. И садња у тлу је пуна губитка читавог усева.

Поред ускладиштених коренових усјева, неподобни резови кромпира остављени на пољу или поред њега, као и ооспоре сачуване на остацима кромпира или парадајза током зиме замрзавања, могу бити извори инфекције.

У Русији је било случајева симптома кашаљке у рајчицама које су само засађене у земљу, што би касније могло изазвати болест кромпира.

Пхитопхтхора инфестанс константно мутира и прилагођава се условима околине

Главни симптоми

Први уочљив симптом у опису ове болести је појава тамних мрља дуж ивица лишћа, чија се величина постепено повећава. Са унутрашње стране, ове тачке су окружене светлом патином, а то су зооспорангије оомицете. Током киша и ветрова, споре се лако преносе у суседне здраве грмове кромпира, одмах их заразе. Након 3-5 дана, први знаци болести су већ видљиви на зараженом лишћу. Аковреме је хладно и мокро, почињу да труну, и ако се топлота и сунце пресуше.Тамне смеђе мрље се појављују на стабљикама биљака, које почињу да се увијају и чак ломе.Спорови о стабљикама могу се појавити и трајати дуже него на лишћу. Кожа заражених гомоља је покривена удубљењима смеђе или тамно сиве боје, која на крају продире дубље и дубље, дајући самом кромпир боју хрђе.

Зооспоре улазе у гомоље на три начина:

  • током кише, када се споре испере са листа и падну у земљу;
  • контакт здравих гомоља са зараженим деловима биљке током периода бербе;
  • инфекција у тлу кћерки кћери са кртолама које су већ погођене зооспорама.

Паразит се репродукује сексуално и асексуално. Пораз гомоља и врхова није увијек исти. Гомољи такође могу бити озбиљно оштећени узрочницима бактерије са блатним палежом са релативно малим оштећењем листова и стабљике. Најчешће се чувају зими на кратко време и почињу да рано труну.

Тамне мрље на лишћу - симптоми кашаљке

Методе профилаксе током вегетације и жетве

Фитофлороза захтева обавезне мере превенције и контроле. Ако пратите једноставна правила, можете смањити губитке усјева.

Приликом жетве кромпира, морате се побринути за будућу жетву унапред. Не препоручује се остављање повређеног поврћа за зиму. Свеже убрани гомољи морају бити темељно осушени. Сувосушење времена се одвија на улици, на отвореном. Ако пада киша, морате организовати шупу. После квалитетног сушења, кромпир морате сортирати још једном, а тек онда га ставити у складиште зими.

Након што су примијетили најмање манифестације болести, захваћене гомоље треба хитно уклонити, иначе постоји велика вјероватноћа инфекције гомоља ускладиштених у близини.

Ако се заражене плодове сади у земљишту, они неће моћи да избегну кашаљ и неће бити бесмислено борити се за жетву. Када се сади у земљи, важно је не само сортирати садни материјал, већ и правилно збринути заражени кромпир. Добро је ако их нема и сви су изабрани након жетве. Не можете оставити заражене кртоле гнездима у врту, морате их закопати врло дубоко, али боље је да их спалите одмах након сакупљања усјева лошег квалитета. Ако се оставе на површини, спорангије ће се транспортовати вјетром на велике удаљености и заразити још неколико поља.

Приликом садње зараженог кромпира, болест утиче на целокупан усев

Да би се сачувала већа култура, неопходно је да се сорте правилно распореде. Издвојити ране, средње и касно сорте кромпира. Рано расту брже, тако да се њихова болест касног палежа јавља раније него касније. Не препоручује се садња таквих сорти близу једна другој. И боље је да се мјеста слетања кромпира мијењају сваке године. Не би требало да садите парадајз поред кромпира - они су такође подложни болестималате блигхт.

Заштита кромпира од кашљања укључује употребу хемикалија. Сорте склоне болестима морају се третирати специјалним заштитним средствима која повећавају имунитет кромпира. ​​Морамо почети са предузимањем мера пре него што се појаве први знаци болести.У почетним фазама, они се обрађују фунгицидима.Први третман се врши у фази садње или приликом затварања врхова, када његова висина није већа од 20 цм, а услови преосталих спрејева се изводе на основу описа употребе препарата.

Фунгицидни препарати су подељени на контакт (делујући само споља) и комбиновани (обезбеђујући пуну заштиту постројења).Препарати комбинованог типа су до 30 дана.Да би се добила најздравија жетва, препоручује се резање врхова најкасније недељу дана после последњег прскања фунгицидима, а да се гомољи ископају најраније две недеље после сечења врхова.

Парадајз је такође склон касно палежима, тако да се не би требало садити поред кромпира

Многи искусни вртлари боре се са кашаљима користећи специјалне препарате за прераду садног материјала.Таква обрада се врши 1-2 дана прије планираног слијетања.Најпознатији лекови су Агат-25К и Иммуноцитопхите.Важно је запамтити да ако је током кишења падала киша, потребно је поновити третман, јер преципитирана оборина потпуно испире средства за борбу против патогена.

Има отпорност насорте касних палежа.Садња је најсигурнији начин да се избегне ова невоља.

Посебност таквих сорти је да се њихово сазревање одвија тако брзо да болест нема времена да се појави у време жетве.Као резистентне врсте сматрају се следеће сорте: Невски, Септембар, Глагол, Росара, Арина, Огониок и неке друге.Али важно је запамтити да је 100% немогуће бити сигуран од болести.

Ако се придржавате горе описаних правила за садњу, спречавање, третирање и сакупљање познатих и конзумираних усева корена широм света, можете сакупити и избећи такав досадни проблем као касно палеж.