Карактеристике земљишних смеша за садњу цитруса Цитрус

Данас, лимуни или мандарине који се узгајају на прозорској дасци никога неће изненадити. Цитрусне биљке уз одговарајућу негу дају добру жетву - до 40 плодова годишње. Да бисте створили оптималне услове за узгој лимуна и мандарина, морате водити рачуна о многим факторима - светлости, влажности, температури. Кључ за узгој егзотичних биљака је прави избор тла за цитрусе.

Критеријуми квалитета земље за цитрус

Ако је биљка засађена на правилно одабраном тлу, почиње плод у трећој години живота. Земљана смеша, купљена у продавници или кувана код куће, мора испунити неколико захтева.

 1. Лака супстанца. Дрво цитруса има слаб систем без мокраћа, без влакана, стога им је тешко да апсорбују хранљиве материје из земље. Земља мора проћи ваздух, влагу, а не задржати воду.
 2. Киселост супстрата је неутрална - у опсегу од 5,5-7 пХ.
 3. Мешавина је равномерна, без грудица. Присуство шипова спречаваприродни процес апсорпције хранљивих материја коријенским системом дрвета.

Лимун се не укорени у црној земљи. Ово је тешка земља, која слабо распоређује влагу. У оптималним температурним условима за цитрусе почиње процес стаклене баште, изазивајући пропадање кореновог система.

Мандарине брзо упијају минерале из тла. Због тога биљка треба периодично хранити ђубривом. Како дрво расте, оно се трансплантира у нови лонац.

Купите или направите сами

Тло за биљке цитруса продаје се у специјализованим продавницама.Без обзира на произвајалце, готове земељске мешавине имају исти састав:

 1. Влакнасти (горњи) слојеви тресета.
 2. Тресетни хумус.
 3. Речни или крупни песак.
 4. Минерална ђубрива.

Мешавина земљишта, коју сте сами припремили, је кориснија за цитрусе

Лимуни у купљеној подлози не расту увек добро. Мешавина земљишта на бази тресета захтева посебне услове складиштења - у херметичном паковању, под утицајем температуре, започињу процеси разлагања влакнасте компоненте са истовременим ослобађањем отровних материја. Биљка засађена у смешу отровану токсинима, болесна, умире током времена.

Супстрат куван властитим рукама, кориснији за дрво. Цитрус бира квалитетне састојке за мешавину. Састав супстрата се одређује, узимајући у обзир потребе, старост цитруса.

Како куватикућни супстрат

Мешавина за цитрусне биљке се припрема од неколико компоненти. Главне компоненте подлоге су:

 1. Низински тресетни слојеви. Концентрација у готовој смеши није већа од 10%. Низински трес се продаје у специјализованим продавницама. Проветрава се 3-5 дана пре употребе.
 2. Вртно земљиште. Узета је директно из врта. Али пре мешања са другим компонентама очистити од корена и грудви.
 3. Содди соил. Узмите земљиште са локација на којима расте дјетелина или коприва. Овде, тло трава има неутралан пХ.
 4. Лишће хумуса. Препоручује се сакупљање земљишта испод липа. Тло у боровим шумама, испод храстова, врба не може се узети - то је кисело.
 5. Речни песак грубљег зрна. Можете користити фракције сакупљене на дну потока.
 6. Стајско гнојиво.
 7. Угљен у праху. Најбоља опција - штапићи од брезе или јохе.

Компоненте се мешају до хомогене масе. Однос састојака је 1: 1. Ако је потребно повећати киселост тла, додаје се још тресета или стајњака.

Тло за младе саднице

За саднице цитрусног дрвећа потребна је лака, хранљива земља. Младе биљке се добро развијају у комерцијалним супстратима. Међутим, препоручљиво је припремити терен за младе.

 1. 2 комада земље. Можете користити земљиште сакупљено у шуми. Друга опција је пожељнија. Шумско земљиште - лабаво, савршено дише.
 2. 2 комада тврдог дрветахумус
 3. 1 део грубог песка.

Сви састојци су помешани, просејани кроз сито (уклањање грудица, корена, нечистоћа).Пре додавања песка у подлогу, она се пере и суши у рерни.

Хранљиво земљиште за цитрусе

Дрвеће које је ушло у период плодоношења треба повећану концентрацију корисних супстанци.Супстрат се припрема из:

 • једнаки делови травнатог и тврдог дрвета, хумуса хумуса;
 • 10% от обсата маса е речни песак;
 • 200 грама суперфосфата се додаје на сваких 10 л смеше.

Мешавина сода, тврдог дрвета и хумуса се топлотно третира пре мешања са суперфосфатом.Неопходна је за превенцију болести, напада штеточина, јер под утицајем високих температура, ларве црва, гљивичне споре умиру.

Вештачке компоненте супстрата

Да би се побољшао квалитет земљишта намењеног за садњу цитрусних биљака, додају се вештачке компоненте - рециклиране стене.Често током припреме мешавине земљишта, агруми користе:

 1. Вермикулит.Овај дрво сличан материјал је фракција глине која се загрева до критичних температура.Вермикулит упија вишак влаге, спречавајући труљење кореновог система цитруса.Компонента мале густине побољшава пропусност тла.
 2. Перлит је фина фракција вештачки уситњеног вулканског камена.Користи се као замена.ривер санд. Перлитна порозна, хомогена конзистенција.
 3. Доломит. Користи се за неутрализацију киселине у земљишту. Визуелно подсећа на брашно.
 4. Цлаидите фракције. Они се налазе на дну посуде, формирајући одводни систем.

Гнојива за саднице цитруса

Стабла лимуна брзо исцрпљују земљу, узимајући хранљиве материје из ње. Стога их треба периодично хранити ђубривом.

 1. Припрема чаја. Садржи неопходне хранљиве материје за цитрусе (гвожђе, магнезијум, фосфор). Не обавезно сипајте чај од лимуна. Лист чаја из коришћене врећице расипа око околостволног парцеле.
 2. Млеко за кафу је извор азота, магнезијума и калијума. Не можете залијевати остатке каве лимуна из шоље. Подлоге за кафу се пре употребе суше да би се избегли плесни и купуси.
 3. Љуска од јаја је извор калцијума. Да би се припремила мешавина сувих хранљивих материја, љуска јајета која је згњечена у прах је помешана са кромпировим скробом у једнаким деловима. Овај прах је посипан на земљишту близу стабљике. За заливање биљака коришћен је екстракт љуске. Љуска јаја се сипа кипућом водом, инсистира 2 дана и залива биљку.
 4. Угљен. Меша се са горњим слојем земље.

Комплексна минерална ђубрива за лимун и поморанџе се ријетко користе. Изузеци су слаби, болесни узорци.

Карактеристике биљака за пресађивање

Код куће се лимуни пресађују једном годишње.Провести процедуру између фаза активног раста (у фебруару или средином лета).Процес пресађивања одвија се преносом - биљка се уклања из лонца заједно са групом старе земље.Тло се не потреса из коријена и заједно с њим се ставља у припремљену подлогу.

На дну нове посуде излије се дренажни слој дебљине 3-5 цм, а за уређење дренаже користити дробљени камен, експандирану глину, речне облутке.

У време пресађивања, биљке се постарају да врат корена буде мало испод нивоа посуде, али 1-2 мм изнад тла.Да би се стрес свео на минимум, стабло након пресађивања залије се топлом водом са додатком синтетичких стимуланата раста.И читав периметар лонца за недељу дана је затворен целофаном.Да би се избјегла појава плијесни на површини тла, полиетилен се свакодневно уклања 5-10 минута како би се провјерило тло.

Стабла за наводњавање

Вода, у зависности од региона, разликује се по хемијском саставу.Минералне соли, хлорне нечистоће штете цитрусима.Стога је за заливање биљака неопходно користити воду која је ручно израђена:

 1. Течност из акваријума.Вода обогаћена фосфором и рибљим отпадом је најбоља опција за повремено залијевање лимуна.Може се користити не више од једном недељно.
 2. Растопити воду.Да би се елиминисале тешке нечистоће које су штетне за лимун, течност је замрзнута.Отопљена вода се користи за свакодневно заливање биљке.
 3. Филтрирана течност.Вода из славинепрошао кроз кућни филтер.
 4. Не може се користити флаширана вода за наводњавање цитруса.У њему нема хранљивих састојака.Да би се успорио процес губитка влаге из тла, препоручује се прекривање тла слојем малча.

Закљуцак

Узгој лимуна код куце, тако да он једноставно плодоносно, једноставно.Главна ствар је да изаберете праву подлогу за садњу, да обезбедите довољно осветљења, да одржавате температуру, да повремено уносите ђубриво.