Карактеристике узгоја велике лешника Валнут

Узгој лешника је популаран због украсних особина биљака и укусних и храњивих плодова - љешњака. Посебна пажња је посвећена разноврсности велике лешника (Цорилус макима) и неких пасмина које потичу од ње. Једна од најпознатијих сорти ломбардских лешника је лешник Пурпуреа, као и атропурпуреа.

Велика лешник има популарност међу узгајивачима

Дакле, Пурпуреа лешник, узгајан у Енглеској, још 1836. године, ценили су чланови Краљевског хортикултурног друштва. Одликује се овом врстом масивног грма и укусом воћа.

Карактеристике великог лешника

Ломбардна велика лешник (атропурпуреа) и њене сорте су високи листопадни грмови, чија је круна у облику отвореног кишобрана. Дебла су јака и бројна. Боја коре је сива, површина је глатка. Лишће велике лијеске је округло, понекад у облику срца. Боје лишћа могу бити различите: од љубичасте и црвене до бордо. Љубичасто лешник (атропурпуреа) има јарко црвено лишће, а велики Пурпуреа лешник је кестен са металним сјајем.

Велика лешник се укорјењује на различитим типовима земљишта. Може да расте не само наравници, али и на обронцима планина, па чак иу гудурама.Не укорени се само у мочварним и пешчаним подручјима.Лешник је бисексуална биљка.Дакле, може се опрашивати, и самостално и уз помоћ сусједних грмова љешњака.Да би се добила велика жетва, важно је да моћни коренски систем грма добије довољну количину хранљивих материја, тако да биљка треба систематски оплодити.Уз правилну негу можете добити до 5 кг воћа из једног грма.Берба се врши у септембру - октобру.Зрелост плода одређена је бојом љуске и омотача.Шкољка би требало да буде тамноцрвена, а омотач треба да буде жут, штавише, зрели ораси падају сами.

Пурпуреа Лешник има лишће са металним сјајем

Особине растућег великог лешника

Проблеми у расту ломбардске лешника и његове сортне сорте јављају се ретко.Мора се садити у плодном тлу, осигурати систематско заливање и ђубриво.Главни услов за добијање здраве јаке културе је одсуство јаких мраза. У поређењу са другим врстама лешника, ломбардска лешница не толерише ниске температуре.Често се горње гране биљке смрзавају и умиру, а понекад и хладноћа убија читаву биљку.Ако одлучите да засадите велику лешнику, треба да знате о карактеристикама њене култивације:

  1. Хазел воли сунце.Сади се само на отвореним површинама.Схаде утиче на смањење приноса.
  2. Најповољније земљиште је лабаво.На тврдој подлози грм ће растисамо под условом његовог систематског попуштања.
  3. Кореновом систему је потребна нека храна. Систематска ђубрива са компостом или стајњаком омогућавају грмовима да добију све потребне хранљиве материје за активно пролећно цветање, обезбеђујући високе приносе.
  4. Садња велике младице леске у отвореном тлу врши се само у доби од двије године.
  5. Обрезивање се врши у пролеће, пре почетка вегетације. Скидане су старе осушене гране, неправилно формирани изданци који ометају развој других грана.
  6. Борба против паразита. Највећа опасност за главну лешнику је гусеница, орашасти жижак, кљунар и лисна уш. Можете спасити здраву биљку од паразита уз помоћ "Интавире". Колоидни сумпор ће помоћи против гљивичних обољења.

Велика лешница засађена на отвореним површинама

Плантинг Хазел

Лешник биљке у јамама, величине 70к70, претходно оплођен хумусом (до 15 кг), суперфосфат (200 г), калијумова со (50 г).

Слетање се одвија у октобру пре мраза. Важно је прегледати корене грма због оштећења и трулежи. Лоши процеси су уклоњени. Након саме садње, обилне саднице се залијевају и мулкују. Најбоље је користити ову траву.

Правилна садња и брига за велику лешнику омогућавају добру жетву за неколико година. Зависи од наводњавања, грм је посебно потребан током лета, када почиње активан раст ораха.

Чекање прве жетве ће потрајати дуго: љешњакдаје плод најмање 4 године након садње. Изглед ораха на гранама грма зависи од квалитета ђубрива. Одржава се једном годишње. Не злоупотребљавајте само азотна ђубрива. Повећана концентрација може негативно утицати на принос усева.

Првото съдържание може да се бере 5 лет по засадаване

Како пропагирати велику лешнику

Репродукција лешника је тежак задатак. Употреба семена захтева стратификацију - чување садног материјала у периоду на одређеној температури, погодној за формирање клице. Цела стратификација траје до 6 месеци, па се ретко користи.

Метод репродукције слојевањем се користи чешће. Његова предност је добијање брзих резултата. За операцију се користе годишњи изданци, који се, не одвајајући се од родитељског грма, савијају у правцу тла.

Пре полагања треба ископати дугу бразду поред коришћеног садног материјала и припремити 1 кг хумуса. Савијеним избором у формираном жлебу, фиксира се иглама или се веже за кованим дрвеним клиновима. Бјекство које се налази у јарку прекривено је танким слојем хумуса и тла. Већ у пролеће биће неколико нових зелених изданака који ће се котрљати до 2/3 дужине. Трансплантација у отвореном тлу се врши не раније од 2 године.

Предности растућег великог лешника

Ломбардска сама (Цорилус макима) је једна од најпопуларнијих сорти лешника. Чињеница је да су плодови 20% састављени од протеина. То јечини орашасте плодове хранљивијим од хлеба и чоколаде.Велика лешник је потпуна замена месних производа. Често се налази у менију за лечење болести срца и других органа. Орашасти плодови се лако апсорбују од стране тела услед велике количине уља и полинезасићених киселина.Користе се лешници великих делова лешника и други делови лешника:

  • у фармакологији;
  • у кухању;
  • у индустрији намештаја.

Сирови и пржени орашасти плодови додају се јелима од меса и поврћа, од њих се добија паста од ораха и брашно, а широко се користе у кондиторским производима.Дрво је подједнако тражено.Овај материјал је отпоран на различита механичка оштећења и остаје у свом изворном облику више од 100 година.Снажне гране ломбардијског љешњака или његове подврсте (Пурпуреа, итд.) Послужит ће као додатна ограда љетниковца.