Карактеристике узгоја шљиве Пионеер Плум

Од свих сорти шљиве Пионеер је једна од најцјењенијих вртлара.Таква популарност је резултат високе плодности и отпорности дрвета на мраз.Због ових квалитета, биљка је почела да расте у различитим климатским зонама.

Специфичност културе

Овај хибрид је добивен као резултат слободног опрашивања ушурских шљива.Опис сорте обухвата неколико карактеристика:

 • биљка је средњи раст - максимална висина је 3-3,5 м;
 • ширење круне, густо листан, средње густине;
 • гране су глатке са тамно зеленом коре;
 • листови су мали, смарагдно зелени, овални или заобљени;
 • Обилно цвјета малим, снежно белим цветовима;
 • цветање се дешава средином или крајем маја, у зависности од региона узгоја;
 • први плод јајници формирају дрво 4 године након садње;
 • то је самопродуктивна сорта, стога јој је потребно сусједство стабала опрашивања;
 • Плодови на плоду формирају дјелимично на младом расту.

Воће

Ова сорта са високим приносом производи мале плодове тежине око 20 г.Бордо пилинг садржи наранџасто руменило, прекривено густимвак цоатинг. На површини шљиве налази се слаби шав. Унутра је златно, сочно и веома слатко месо. Када једете ту је лагани укус шљиве. Камен се брзо одваја од пулпе.

Столни разред Пионеер је технички квалитет, толерише транспорт на велике удаљености и има добру презентацију.

Предности

Овај усев има неколико важних особина од других шљива:

 • очекивано трајање живота, што је око 30 година;
 • доследно високи и годишњи приноси - од једне биљке је могуће уклонити од 20 до 40 кг плодова по сезони;
 • повећана зимска отпорност - цветни пупољци се не смрзавају када температура падне на -40 ° Ц;
 • отпорност ултрависоких болести и штеточина;
 • Култура се користи за узгој у приватном и индустријском вртларству.

Одличан укус воћа је био цењен од стране многих потрошача, тако да је жетва ове сорте велика потражња на потрошачким тржиштима.

Тајне раста

За сигурну култивацију здравог и продуктивног стабла, потребни су одређени услови, правилна садња и компетентна брига.

Избор садница

За успјешну култивацију треба одабрати квалитетан садни материјал. Најбоље је дати предност младици из расадника, тако да ћете бити сигурни да купујете сортну биљку.

Изаберите младицудужине најмање 60 цм са неколико изданака. Приликом куповине пажљиво прегледајте коренски систем - треба бити једноличне боје, дугачак око 30 цм, не купујте саднице са сломљеним, сушеним или иструнутим коријењем - таква биљка је мало вјероватно да ће се укоријенити.

Надземни део такође треба испитати на оштећења од штеточина и болести.

Избор локације

За ову врсту шљиве, погодна је сунчана парцела у врту на јужној страни куће или на фарми. Дрво преферира да расте у иловастом или пјесковитом тлу са неутралним нивоом киселости и дубоком подземном водом.

Припрема локације за садњу врши се на јесен. Прво, поспите земљу хранљивом мешавином (хумус - 1 канта, дрвени пепео - 1 кг и калијумова со - 50 г), а затим извршите дубоко копање. До пролећа парцела ће бити спремна за садњу.

Неки баштовани оплођују рупу две недеље пре садње. У овом случају користе се следеће компоненте: 1 канта баштенског земљишта, 5 кг хумуса или компоста, 400 г дрвеног пепела и 30 г калијумове соли.

Садња

Да би засадили шљиву, они копају рупу до величине кореновог система - око 70 к 80 цм. Возите у колац за подршку, а затим спустите корене биљке. Исправљена коријена посута вртним тлом, добро потиснута у подручју круга дебла, везана за потпору. Приликом садње важно је да врат корена биљке буде 5 цм изнад површине тла, иначе дрво може трунути и умријети.

После садње, шљива је обилно заливена.Испод једног дрвета се улива - 3 канте воде, затим малчирати баштенску земљу.

Правила за бригу

Брига за шљиву Пионеер се не разликује много од бриге за друге шљиве.

 1. Редовно заливање.Влажење се врши током пролећног и јесенског периода.Први пут се шљива залива у рано пролеће, затим пре цветања и две недеље након тога, затим у фази формирања јајника и након жетве.Последње наводњавање за пуњење водом се врши у јесен, након што се дрво склопило.
 2. Храњење.Ова култура добро реагује на ђубрива са препаратима азота, фосфата и поташа.Агенси који садрже азот (уреа, аммофоск, нитрофоска) доприносе копању у рано прољеће и касну јесен.Фосфор (суперфосфат) и поташа (калијумова со) се хране средином лета како би се повећао принос, укус воћа и имунитет дрвета.
 3. Обрезивање.Прва процедура се изводи одмах након садње дрвећа - скрати централни проводник како би се стимулисао раст скелетних грана.У другој години, сви избојци се режу на једну трећину дужине, а централни део 20 цм од врха.Иста манипулација се врши у четвртој години.У свим наредним годинама биљка треба санитарно подрезивање - уклањање грана оштећених вјетровима, мразом и болестима.За 8-годишње дрво потребно је подмлађивање - сви петогодишњи изданци су изрезани и млади расту до трећине.
 4. Рушење и малчирање.Након сваког заливања, тло се отпушта да би се повећала његова влага и прозрачност. Малчирање хумусом или тресетом спречава исушивање земље, а храни корење шљиве корисним компонентама. Редовно уклањање корова и одржавање чистог подручја помоћи ће у спречавању појаве штеточина и болести.
 5. Припрема за зиму. То је зимско-издржљива култура, али у првим годинама живота потребна јој је заштита од зимске хладноће. Стога, саднице се прво мулча дебелим слојем вртног тла, затим покривају зону стабљике било којим материјалом за покривање - лапник, лутрасил или кровни материјал.

Болести и штеточине

Као и свака сорта шљиве, ова култура је под утицајем различитих инфекција и паразита. Често га нервира уши, личинке, мољца, жижака. У циљу спречавања појаве паразита врши се профилактички третман круне и круга дебла инсектицидима. Наводњавање се врши 3 пута по сезони - у рано пролеће, две недеље пре цветања и касне јесени.

Најопасније болести шљиве су пепелница, рђа и цветање. Гљивичне и вирусне инфекције могу се спречити третирањем биљака са бакарним сулфатом или Бордеаук мешавином три пута. Крона се распршује почетком пролећа, 14 дана пре цветања и јесени након пада листа.