Карактеристике узгоја шљиве Блуе Дар Плум

Према свим описима, сорта Блуе Дар шљива је погодна за узгој иу јужном дијелу земље иу Сибиру. Овај побољшани поглед уведен је 2001. године преласком сорти Оцхаковскаиа и Мемори оф Тимириазев. Од њих је добио одличну зимску тврдоћу. За разлику од других сорти, није тако избирљива у бризи.

Карактеристике сорте

Самоплодна је, за разлику од многих других нових сорти, не треба комшија опрашивача. Стога је погодан за гајење на малим површинама. Толерише касне пролећне мразе, чак и усред цветања.

Опис цвећа: бело-роза, петокрака. После цветања двадесетог августа појављују се плодови. Погодни су за употребу у сировом облику и преради, толеришу транспорт, који је већ стекао популарност међу пољопривредницима. До 35 кг воћа може бити убрано са дрвета.

Опис стабла

Дрво ове сорте је релативно мало, гране су равне, круна је овална, висине до 3 м. Кора је тамносива са прскањем. Листови су тамни, са зарезима, извана глатки. Дебло је широко. Шљива Блуе Дар расте по просечној стопи.

Опис фетуса

Плод је плав, средње величине. Кожа је танка, глатка. Камен је мали. Укус је слатко и кисело,ницеМало шећера у бобицама.Месо је густо, добро одвојено од кости.Жетва је обилна, правилна.

Слетање

И април и септембар су погодни за слетање плавог поклона.У сјеверним регијама, боље је дати предност прољећу.Током лета, дрво које се опоравља од стреса проузрокованог трансплантацијом постаће јаче и улази у зиму која је већ заштићена.Садња шљива по општим правилима.

У рупи од 50 цм до 50 цм компост се меша са земљом, ту се ставља садница, корени се исправљају и врат корена се сипа земљом.Продубљивање не може.Одмах улијте 3-4 канте воде.

Царе

Захтеви за услове раста у овој класи су минимални. За успешну култивацију, треба се придржавати једноставних правила:

  • смештај на сунчаном, отпорном на вјетар;
  • заливање током суша;
  • довољна количина калијума и магнезијума у ​​земљишту;
  • ниска киселост супстрата;
  • ​​
  • благовремено превентивно лечење од штеточина.

Заливање

Потреба за влагом из Плаве Даре је мала.Негативан однос према високом нивоу подземних вода.За сушно лето потребно је периодично залијевање како би се сачувао јајник.Довољно пет канти воде на дрвету.

Прерада

Гнојива се примјењују од четврте године.Шљиве захтевају азотна ђубрива у пролеће и поташу, магнезијум у јесен.Уз добру негу и довољне облоге, испуштање ове сорте задржава плодност до 20 година.

Обрезивање

Формирање плаве бојесе изводи на парангалном или вазообразном типу круне.Почните то радити у другој години након слијетања.Потребно је проредити и санитарно обрезивање.

Брише све гране које расту дубоко у круну, паралелно, попречно и оштећено.Производимо орезивање у фебруару и марту, пре почетка протока сока.Све секције треба третирати баштенском баром, каоШљиве су склоне гумирању, што слаби дрво и може довести до његове смрти.

Штеточине и болести

Шљива Блуе Дар - култура непретенциозна, отпорна на већину болести.Може да утиче само на пораз лисних ушију или на пуцање коре.Да бисте спречили ове проблеме, морате редовно да пратите стање биљке.

Током периода интензивног раста или када дође до преплављивања, Блуе Дар је склон пуцању на кори.Ако се формирају, потребно је скинути кору и третирати их вртним тереном како би се избјегло сушење.На пртљажнику се праве вертикални зарези до 0,5 цм дубине како би се спречиле нове пукотине.

У случају масовног размножавања лисних уши, треба користити инсектициде: “Актара”, “Цонфидор”, “Актеллик”.

Заклучение

Блуе Дар е сорта, прикладна за распространение във част от дърво.Након што сте посадили ово дрво на парцели, моћи ћете да добијете добру жетву шљива сваке године 20 година.Плодови су погодни за свјежу потрошњу, конзервацију и сушење.