Карактеристике сушног периода код крава Краве

Суви период вероватно је узгајивач сматрао почетком нове фазе лактације у очекивању новог телења, а не као краја претходне фазе. Наставља се од завршетка претходног храњења до тељења. У овом тренутку долази до трансформације крављег тела, које припрема виме за храњење младих, а ткиво дојке се повећава. Постављени су предуслови за почетак следеће лактације.

Сухи период је уређен за краве испред хотела

Неки власници обраћају мало пажње на такве примјерке с привремено ниском продуктивношћу, али њихово здравствено стање тијеком храњења, адаптације након порода и премлаћивања овиси о бризи о животињама у овом тренутку. У складу са правилима садржаја млијечне жлијезде, тада се потпуно обнавља.

Значење

Физиологија говеда је таква да истодобно хране потомство са млеком и спремна је за парење и ношење фетуса. Трудноћа траје 9 месеци, ау последњих 60 дана мужа престаје, тако да губитак млека не утиче на унос хранљивих материја у тело ембриона.

Трајање - од 45 до 60 дана за здраве животиње, до 70-75 - за слабе.

Током лактације, која претходи и прати фазу мртвог дрвета, од кравехранљиве материје су испране из тела, па чак и интензивно избалансирано храњење неће надокнадити такав губитак.Ако се суви период скрати, то касније има лош утицај на развој ембриона и приносе на приносе.Продужење ове фазе узрокује економску штету за ау паир.

Кратко сухо дрво има негативен влијание на здравството на кравата и телета

.млеко на развој ембриона, који постаје интензиван у последњих 60 дана (добија се до 75 процената тежине новорођеног телета).

Хранљиве материје у телу животиње, акумулиране током сушне сезоне, такође се користе за производњу млека у првим данима након рођења.

Ако животиња не добије потребну фабричку масноћу, онда током лактације неће показати продуктивност млека.Ако се тежина у овој фази повећа за 50 кг или више, онда то гарантује повећање млечних производа за 300 кг и више.

Кораци

Први корак је почетак (заустављање мужње).Случајеви са ниском продуктивношћу се покрећу независно.Краве са добрим перформансама преносе се у сушни период као резултат смањења мужева и промене у исхрани.Принос млека пада на 15 килограма и мање.Лансирање траје 7-12 дана.

Във период сухој зелениј кръст се заменат сена

Сочна храна се извършава от прехрана на трудните краве и јуници,концентрисан.Хранити животиње из таквог прорачуна, као да је принос млека био 2-5 килограма.Ако је стање узорка добро, онда се количина оброка израчунава за 2 кг млијека, а ако је лош, онда 5 кг.

Важно је посматрати стање вимена - да ли је млечна жлезда смањена у волумену ("исушена"). Са наставком протока млека, они престају да се хране концентратима и остављају само сено. У другој фази, норме исхране се обнављају. Здравље стада стоке контролише се клиничким прегледом и прегледом физиолошких флуида (урина, крви).

Критеријуми за стандарде исхране

Дневна количина хране за сухе краве се одређује према:

 • жива тежина говеда: израчунава се 1 јединица за исхрану на 100 г тежине (током тог периода крава треба да добије дневно повећање до 900 г, и додатак за јунице до 550 г);
 • производња млека према годишњем плану: на хиљаду килограма млека - једна јединица хране;
 • дебљина: за њено повећање брзина храњења се повећава за једну или две јединице.

Храна се даје по стопи од 1 јединице на 100 г тежине краве

Нутритивни захтеви

Биланс исхране за суве женке и јунице регулише се према присуству енергије размене (МЈ).Други критеријум је индекс пробављивог протеина. Једна јединица за храњење садржи 110 г овог типа протеина, од 10 до 11 грама калцијума и од 5 до 6 грама фосфора. Такође је потребно (у мг):

 • бакар - 6-15;
 • цинк, манган - 40-90;
 • јод, кобалт- 0.5-1.2.

Дијета

Храњење трудних сувих крава и јуница зависи од периода сушења.У почетку концентрирана храна даје 1 килограм.Важно је избегавати прекомерну енергију (која доводи до стварања масти), па се слама додаје у мени.Када су стати у исхрани:

 • сено житарица;
 • сенажа, силажа;
 • комбинована храна.

У топлој сезони, оброк се састоји од свежег биља и концентрата (од једног до пола до два килограма).Дневни мени укључује (у кг):

 • сено - 4-5;
 • сенеж - 6-7;
 • кукурузна силажа - 10–12;
 • крмна смеша - 1.5-2.5.

Груба храна се даје по стопи од 2 кг на 100 килограма масе.

Шећерна репа (4 кг) или сточна храна (8 кг) се уноси у исхрану као извор шећера.

Сточна репа је одличан извор шећера

Две недеље пре рођења, храна се даје у ограниченим количинама, 500 г дневно.Телењем се тежина ове хране повећава на 3-4 кг дневно како би се припремио ожиљак за будућу лактацију.Главна храна у овом тренутку је сено. Количина калцијума у ​​храни (силажа шећерне репе, луцерка и црвена детелина) је ограничена да би се избегла пареза након испоруке. Важно је искључити натријумову сол и натријум бикарбонат из менија (како не би изазвали парезу или едем).

Добар савет

 • суве женке и јунице се хране 2-3 пута дневно;
 • одржава слободан приступ ауто-пијанцима;
 • није препоручљиво давати храну која садржи уреју и госипол (колач и оброк из памука);
 • користи се висококвалитетна храна, без плијесни или трулежи;
 • силажа, зелена маса и сијена нису тло;
 • недељу и по пре тељења, сочна храна је искључена из исхране ако постоје проблеми са вименом;
 • јединке током сушног периода се држе одвојено невезане и заштићене од стреса;
 • важно је одржавати топле, свијетле просторије и повремено озрачити труднице ултраљубичастим свјетлом;
 • у топлој сезони, боравак крава и јуница на отвореном - најмање 8 сати дневно.

Суви период је важан за одржавање здравља код трудних крава и јуница. То продужава њихов живот, младе животиње рођене из таквих примерака карактеришу издржљивост и виталност. Правилно храњење сувих крава доводи до константно високог нивоа приноса млека.