Карактеристике сорте грожђа Галант

Грожђе је једно од ретких биљака које се спомињу у многим песмама, баладама, песмама, пословицама, бајкама и бајкама.Људи су од памтивека били забринути за ову мирисну бобицу, не само због њеног укуса, већ и због тога што је направљена од дивног пића - вина.У данашње време већ постоји на хиљаде различитих сорти грожђа које се разликују по укусу, боји, облику и месту раста.Многи вртлари сади грожђе у својим двориштима.Једна од најпопуларнијих сорти грожђа међу њима може се сматрати Галантовом сортом, чији опис ћете наћи у овом чланку.

Грожђе Галант је столна сорта за кућну културу

Историја грожђа

Повијест грожђа има своје корене у далекој прошлости.Његову домовину Трансавказа и медитеранску обалу.Ту је изворно узгајана винова лоза.Култивисана винова лоза била је пре 6-8 хиљада година, о чему свједоче резултати ископавања у Грузији.У њима су пронађени бачви са траговима чувања вина.Тада су се стари Грци и Картажани сматрали најспособнијим винарима.Римљани су били први који су користили винову лозу за подупирање винове лозе, али посебниконструкција - решетка.Дрво није узимало влагу и није засенило винову лозу.Гали су били први који су дошли до могућности чувања вина у бачвама, а не у глиненим амфорама.Пре пада Римског царства, вино је трајало 10-20 година.Било је то пиће које се сматрало спремним за пиће, али је током девастације винари престали да користе чепове и восак, што је олакшало продор ваздуха у посуде.Пиће је оксидовано и нестало током времена.

Вино се не беше стара годи, но пило му је пре нове жетве.Изум шампањца или пјенушавог вина био је нова прекретница у историји грожђа и винарства.

Догодило се у Шампањцу (одакле долази име пића).На овом подручју температура је прилично ниска за нормалну ферментацију вина, што је узроковало кашњење у претварању винског шећера у алкохол.Револуционарни скок је била употреба стаклених боца уместо буради, што је омогућило да се сачува неописив укус вина.Шездесетих година КСИКС века из Америке су у експерименталне сврхе дошле дивље винове лозе.

Чини се да се огроман свијет нових могућности и нових сорти отворио за узгајиваче, али заједно са биљкама, у Европу је доведена штеточина названа "десикант лишћа" или филоксера.

Филоксово грожђе на изданку

Овај мали инсект смртно је погодио европске винограде.Ускоро су скоро све земље заражене паразитом, огромном количином грожђаземљиште

Једини изузеци су били пјесковита тла која се Пхиллокери нису свидјела. Чињеница је да су дивљи примерци из Америке развили имунитет на овог инсекта. Направљени су покушаји вакцинације европских сорти на корену америчке лозе, што је изазвало буку у круговима производње вина. Креирани су и хибриди, али њихов укус је био веома различит од оригиналног. Вина хибридног грожђа имала су карактеристичан "лисичји" укус. Овај период се може сматрати критичним у виноградарству и винарству. Спомињање грожђа може се наћи иу књизи "Постанак". Каже се да је први виноград поставио Ноах. Након потопа, када се вода повукла и открила парцеле, Ноа је пустио све животиње из арке. Исцрпљене дугим пливањем и недостатком свеже траве, животиње су пронашле мале клице које су се показале као клице винове лозе.

Пхилокер унистил виноград

Галантова сорта - чудо селекције

Сада постоји огромна разноликост сорти грожђа и не можете их све набројати. Захваљујући селекцији, најбољи знаци његових “родитеља” отелотворени су у овој или оној разноликости. Како пише у званичном опису, усеви грожђа могу се сматрати једним од чуда селекције, Галантовом сортом.

Изведена је на Државном институту за виноградарство у Немачкој 1991. године. Почетне сорте за Галант су Мусцат Блау и Соларис.

Разноврсни Мускат Блау - дао је Галанту окус мушкатног орашчића

ОбаОве сорте имају висок укус, отпорност на оидиум и плијесан.Све ове особине наслеђује сорта грожђа Галант.Припада сорти стола, што значи високу продуктивност винове лозе.Сам грм овог грожђа је снажан, даје много нових изданака које је потребно контролисати за складно сазревање усева.Сорта је рано сазрела, период од цветања до зрења је око 120-130 дана.Галант се прилично успјешно ухватио у нашој клими и одавно је освојио љубав према узгајивачима, захваљујући свом невероватном укусу и приносу.

Сорт Соларис је дао Галанту принос и повећану слаткоћу

Плодови су обично велики, округлог облика, у облику јајета, од тамно плаве до плаво-црне.Кожа је танка, пулпа воћа је сочна, благо хрскава.Укус је прилично висок.Берри има деликатну арому и ноте мушкатног орашчића.Сорта Галант једна је од ријетких сорти плавог грожђа која је изложена "племенитој трули".Обично је бијело грожђе осјетљиво на њега, али због чињенице да је један од “родитеља” ове сорте био Соларис, Галант је такођер добио ову вриједну имовину.

Првото състоание на Галант в съсата година по съсества

За разлику од браон, сивата и црна трава, "племените" не продира дубоко в пулпа, но се намалава.само на кожи.Његов изглед је последица краткотрајног излагања влази на плоду.Јагоде под утицајем „племените трулежи“ постају браонкасте боје и незнатно набране.Таква грожђа постајенајбоља опција за производњу вина.Ово се успешно практикује код многих познатих винара.Захваљујући томе плодови са племенитом ротацијом добијају нова својства, и то:

 • концентрација шећера у соку од грожђа се повећава за 40-50%;
 • повећава садржај глицерола и декстрана;
 • киселост сока се смањује, ау будућности и вино;
 • ароматичне материје прелазе из коже на пулпу бобице.

Вина од таквог грожђа су слађа, ароматичнија и богатија.Што се Галанта тиче, он категорички није погодан за производњу вина Беаујолаис, односно младих вина.Због карактеристика сорте, односно густе коже, младо вино има јак укус марока.Подсећа на укус длакавог.

Суво грожђе се користи за вино

Ипак, Галант је табела сорта

Узгој стоног грожђа у њиховом дворишту, вртлари честокористити га за производњу вина.Ово није фатална грешка, али немојте заборавити да је Галант свеједно разноврсна таблица и да је намијењена за свјежу потрошњу.Његове бобице су обогаћене фолном киселином, као и читав низ витамина.Такође садрже антиоксиданте, минералне соли, бета-каротен и пектине.Грожђе се може сматрати одличним извором влакана, које је неопходно за нормално варење, али прекомерна потрошња може да изазове затвор.

Жетва на Галант в Московској области

След виражениа гроздаприродних шећера, треба га користити са опрезом код особа са дијабетесом.

Сорта Галант има низ својстава својствених варијантама табела:

 • лепе гроздове средње густине;
 • бобице су меснате, сочне, али не и водене;
 • кожа је еластична али није крута;
 • бобице су чврсто причвршћене за стабљику, што повећава њихову преносивост и
 • одржава добру презентацију;
 • висок укус плодова и присуство нота мушкатног орашчића;
 • добар квалитет чувања гроздова.

Како узгајати дивну жетву грожђа Галант

Постоји изјава да за добру и висококвалитетну културу трс мора трпјети лоза. И у томе има неке истине. Приликом припреме винове лозе за зиму, потребно је је исећи, остављајући врло кратак пањ, за брзо затезање ране. Период обрезивања зависи од временских и климатских услова у вашем подручју. Уз обрезивање јесени не треба оклијевати, јер вино, чак и отпорно на мраз, не може увијек преживјети први мраз. Чак и ако су прошли кроз њих, жетве ће дати идуће године.

Галант - грм даје добре приносе

Постоје опште прихваћена правила за резидбу која ће омогућити вашем винограду да остане здрава и пуна снаге за плодност:

 1. Рез се третира посебним антисептичким или вртним тереном како би се спријечило да патогени и гљивице уђу у рану.
 2. Потпуно уклањање неплодних изданака како би се очувала снага винове лозе. Засади са многоколичина неносивих изданака није у стању да произведе нормалну културу, јер се силе и хранљиве материје троше на присиљавање ових изданака.
 3. Након обрезивања плодне лозе, требало би бити 10–13 очију, од којих ће се развијати кластери. Већи број гарантира лошу жетву. Бобице ће бити мале, а гроздови су врло лабави.
 4. Боље је окретати резове унутар биљке, што ће омогућити да рез буде дужи, што је мање трауматично за винову лозу.

Ако остављате резервне изданке током јесење резидбе, боље је уклонити вишак у пролеће.

Правилно обрезивање је кључ за добру жетву

Зима и претјерано замрзавање представљају ризик за биљку. Понекад се један од избојака или његов део може оштетити. За то, неки виноградари вежбају орезивање са маргином.

Крајем августа или почетком септембра препоручује се хранити суперфосфатом и калијевом соли у израчуну 2: 1. Ово ће убрзати сазревање усева и омогућити винову лозу да се опскрбљује потребним супстанцама за припрему за зимски период. Касније се грожђе поново оплођује, али у израчуну 1: 1. Сорта Галант савршено је прилагођена умјереној клими и зимама добро, осим за болесне или неправилно изрезане лозе.

Како изабрати саднице грожђа Галант

Здрава и јака садница је основа успеха винограда. Ако планирате да купите Галантове грожђе, онда њихов избор треба узети веома озбиљно.

Куповина је најбоља у расадницима. Постоји ризикКуповина болесне саднице је значајно смањена.

Врло често на спонтаним тржиштима можете наћи продавце који продају саднице разних биљака. У облику рекламирања своје робе обично користе фотографије "чуда жетве". Понекад купци дају и укус бобица сакупљених из овог грма. Куповина садница од таквих продавача не слути добро, јер, у ствари, ви купите мачку у торби. Након што сте провели више од годину дана у садњи и узгоју винове лозе, нећете увек добити оно што очекујете.

Јагоде се могу разликовати од описа, а њихов укус оставља пуно тога да се пожели. Још једна опасност коју чекају клијенти може бити болест, која је већ заражена садницама. Не само да ова биљка може да пропадне, већ и она у вашој личној земљи. Не заборавите да је сорта Галант отпорна на оидиум и плијесан. Ако сте видели знакове ових болести на садницама, пред вама је управо друга сорта.

Други важан аспект је област у којој су узгајане младе лозе. Обично се биљке купљене у расаднику већ прилагођавају локалној клими, а оне донесене са југа неће преживети прву зиму. Жетва јужних сорти грожђа нема времена да сазри и до октобра листови "зелене као тамбурине" остају на гранама.

Галант - цлустерс цлосе-уп

Приликом одабира младице грожђа Галант и било које друге сорте, прво треба обратити пажњу на коренски систем биљке.

Требало би да буде добро развијено и да иманајмање 3 јака корена.Њихов рез мора бити лаган, што указује на одрживост младог винове лозе.Ако је рез таман и наизглед није жив, онда је или биљка већ умрла, или је нарасла у сталном недостатку воде и хранљивих материја.Неће бити смисла од такве лозе, неће моћи у потпуности да развије и произведе добру жетву.Често на продају можете наћи биљке заражене сврабом.Препознајте га само куповином винове лозе са лишћем.

Пруритус на младом пуцу

На површини листа појављују се испупчени плакови који указују на присуство сврбежа.Боље је одбити такву куповину.

И даље се препоручује да се млади Галант младице купују у расадницима, али ако се одлучите за куповину из руку, а затим слиједите ова једноставна правила, можете заштитити себе и своју башту од куповине болесне заразне биљке.