Карактеристике слијетања украсне шљиве Шљива

Широко популарна у Азији и Европи, биљка је шљива. Прелепо дрвеће или грмље красе вртове, паркове, алеје. Њихова боја у неким земљама је симбол доласка прољећа. Светло ружичасте до љубичасте или љубичасте цветове пет листова у Јапану често се приказују као симболи благостања и среће. У нашим крајевима, они су популарни као домаће воћне биљке. Украсне шљиве као декорација пејзажа се много рјеђе узгајају, иако се ове биљке веома добро прилагођавају у нестабилној клими и не захтијевају посебну бригу.

Карактеристике сорте

Декоративна шљива - листопадно дрво, пронађено у облику великих грмова. Зове се шљива или шљива. Кључне карактеристике:

 • коренски систем је веома разгранат;
 • круна је претежно овална или округла;
 • кратки избојци, на крајевима;
 • кора је глатка, обично браон, са црвеном нијансом;
 • лишће, у зависности од сорте, има елиптичан или копљаст облик, дуж ивица смеђе, љубичасте или љубичасте нијансе;
 • рано цветање, често прије лишћа, мирисних цвјетова од бијеле и свијетло ружичасте до љубичасте и љубичастебоје;
 • Плод је слаб или одсутан.

Подробнејши опис зависи од сорте чешњева шљива.

Предности и недостаци

Украсна сорта у узгоју има неколико предности:

 • биљка је непретенциозна у одржавању;
 • добро се прилагођава у регионима са нестабилним климатским условима;
 • је погодан за орезивање;
 • краси било који пејзаж, изгледа спектакуларно и лепо током периода цветања;
 • погодне за појединачне и велике засаде.

Недостатак богатих плодова сматра се недостатком декоративних сорти.

Постојеће сорте

Популарна врста шљива вишње је шљива.Врста се издваја за обилну цветање и мале, кисело-слатке плодове у неким варијантама.Украсне сорте су више врста, од којих је већина раширена.

 • Нигра је дрво са овалном круном.Листови су тамни, љубичасти или кестењасти.Изгледа веома добро поред биљака са светлим лишћем.Цвјета меким ружичастим цветовима који обилно дотичу стабло.Има високих (до 2,5 м) и ниских (150-160 цм) штамби.

 • Писсарди је сорта шљива шљива која је популарна у црноморском региону.Оставља трешњу или засићену црвену боју са металним сјајем.Цвјета у малим кораљним цветовима.У јесен се појављују браон плодови.

 • Хессеус - расте в форми грм.Листови се појављују у пролеће,мекано зелена у процесу узгоја љубичасте или љубичасте са ружичастом границом. Цвјета у другој половини прољетних бијелих и ружичастих цвјетова.
 • Прољетни пламен - средњерослија биљка, стока, узгојена крижањем црвене шљиве Црвени банер и Тока шљива. Дрво расте до 3-4 м. Црвено-смеђи избојци, листови су сужени у подножју и заокружени на врх, у интензивној цветању ватрено црвеној или гримизној, до краја љета постају зелено-црвени. Цвјета у малим ружичастим цветовима. Плодови боје трешње, пријатни на укус. Дуго се чува на дрвету, не пуца.
 • Цистен - ниска стабла са листовима копненог облика променљиве боје: од црвене до бакрено-браон. Цвјета у белим или светло ружичастим цветовима. До краја септембра сазријевају јестиви плодови тамноцрвене боје.

Растућа правила и посебности бриге

Декоративне шљиве су непретенциозне у погледу неге и погодне су и за појединачне садње и за велике засаде паркова и вртова.

Украсне шљиве се узгајају из камена или уз помоћ готових садница.

Садити шљиву трешње у пролеће или јесен. Украсне сорте најбоље се укоријењују у плодној и лабавој земљи, у подручјима освијетљеним сунцем. Садња неколико садница декоративних шљива треба да се одвија на удаљености од 3 м између њих. Узгајивачи препоручују везивање уз посебну подршку. Након затрпавања земљом, потребно је добро залити биљку.

Високи изданци украсних врстатолерише мраз до -40 ° Ц, али млади изданци се могу замрзнути. Да би их заштитили, препоручује се да покрије до 4 године.

Младе биљке треба редовно залијевати. Одрасли пуцају у влагу непретенциозно, а неке сорте не толеришу прекомерну влагу.

Круна дрвећа и жбуња може се подрезати да би биљка добила неопходан облик. Лишће различитих нијанси омогућава да се створи пејзаж вишебојне скале са контрастним модулацијама од светлозелене и ватрене до љубичасте и тамно-љубичасте.

Плодови се не пуцају, они могу дуго остати на дрвету или грму. Ретко погођени штеточинама. Јагоде су јестиве, укусне и могу се користити као додатак десертима и пићима.

У јесен, посебно ефикасно ђубриво мора се наносити на земљиште испод дрвета. Тако ће ваша биљка расти дуже и задовољити око.

Болести и штеточине

Декоративне шљиве су скромне према условима средине у којој расту. Дрвеће и грмље су такође отпорни на болести које су заједничке многим плодним биљкама. Вишња шљива је слабо отпорна на гљивичне болести, тако да прекомјерна влага може бити штетна за њу.

Црви, гусјенице и други инсекти не представљају велику опасност, али без њих биљка изгледа привлачније. Да би се ослободили штеточина, потребно је распршити дрвеће и грмље украсним шљивама са средствима: „Абига Пеак“, „Хорус“.

Да би се побољшало стање биљке помоћи ће се ђубриво које се уноси у земљу у јесен. У земљудодаје се суперфосфатно средство које садржи неопходне соли.

Закључак

Декоративне шљиве - спектакуларне цветне биљке. Растујте их чешће како би украсили пејзаж. Харди биљке су непретенциозне према климатским увјетима, незахтјевне у њези и отпорне на болести и инсекте. Колорни спектар лишћа и јаки блистави цветови чине ове биљке добром декорацијом паркова, вртова и авенија.